Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Υποχρεωτική συμμετοχή των τραπεζών στο κούρεμα του χρέους;

Από το ιστολόγιο http://www.dw-world.de/

Η κρίση χρέους κυριαρχεί τόσο στη συνάντηση των υπ. Οικονομικών της G20, όσο και στις διαβουλεύσεις ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Θα αυξηθεί το πλαφόν συμμετοχής των τραπεζών; Δρομολογείται υποχρεωτική συμμετοχή;


Στο πλαίσιο των πυρετωδών διαβουλεύσεων ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) ότι η κρίση χρέους και η κρίση των τραπεζών πρέπει να επιλυθούν άμεσα και ταυτόχρονα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε χαρακτηριστικά ότι τα δύο αυτά προβλήματα «διαπλέκονται» και αφού επανέλαβε ακόμη μία φορά πως «πρόκειται για κρίση χρέους ορισμένων κρατών - μελών της ευρωζώνης», υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια άγνωστης εμβέλειας τραπεζική κρίση» και ότι «σε όποια τράπεζα υπάρχει ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης πρέπει να την κάνουμε. Για να διασφαλίσουμε την αποτροπή τόσο μιας εμπλοκής των δύο προβλημάτων, όσο και της επέκτασής τους σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.»
Παρ’ όλα αυτά ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι μια τέτοια απόφαση θα ληφθεί εφ’ όσον το ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποιησης εξεταστεί ξεχωριστά για κάθε χώρα και για κάθε  τράπεζα. Παράλληλα επισήμανε πως δεν έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή στην πολυπλοκότητα της τραπεζικής κρίσης.
Θα δρομολογηθεί υποχρεωτική συμμετοχή;
Τελικά τι σημαίνει όμως αυτή η "απειλή" της υποχρεωτικής συμμετοχής των τραπεζών στο κούρεμα του χρέους; Μήπως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να εκβιάσουν έτσι τις τράπεζες για να αυξήσουν το πλαφόν συμμετοχής τους στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους;
Ο κ. Γιούνκερ δηλώνει ότι οριστική απάντηση θα δοθεί μόνον από τη σύνοδο και προσθέτει ότι οι ιδιωτικές τράπεζες «πρέπει να γνωρίζουν πως εάν η εθελοντική συμμετοχή των πιστωτών δεν είναι επαρκής» και οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν είναι σύμφωνοι με τις προτάσεις των τραπεζών «τότε θα πρέπει να εξεταστεί η μη εθελοντική συμμετοχή» και παρέπεμψε εκ νέου στη σύνοδο κορυφής της 23ης Οκτωβρίου. 
DLF / Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου