Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

WSJ: Τρία τα απαραίτητα στοιχεία της λύσης για την ευρωζώνη

Από το ιστολόγιο http://www.24h.gr/

Κομβική η συνάντηση στις 23 Οκτωβρίου, υποστηρίζει η αμερικάνικη εφημερίδα.
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης βρίσκονται μπροστά σε μία κρίσιμη καμπή και πρέπει να βρουν μία λύση στη Σύνοδο Κορυφής στις 23 Οκτωβρίου, υποστηρίζει η Wall Street Journal. Πρόκειται για ένα “καταστροφικό ρίσκο” που αντιμετωπίζει η νομισματική ένωση όπως εύστοχα το περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, Τζέισεκ Ροστόφσκι.



Στην πιο κομβική, για την ύπαρξη της ευρωζώνης, Σύνοδο Κορυφής πρέπει να βρεθεί μία πειστική και ρεαλιστική λύση. “Η λύση θα πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να προβεί σε αναδιάρθρωση και να προμηθεύσει, ταυτόχρονα, με κεφάλαια αρκετά μεγάλα, ώστε να πείσει τις χρηματαγορές ότι δεν θα υπάρχουν φαινόμενα ντόμινο”, αναφέρει η αμερικάνικη εφημερίδα.
“Σε μία προσπάθεια να δώσει σχήμα στην απόφαση, η οποία θα παρθεί οριστικά από τους επικεφαλής των κρατών της ευρωζώνης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπογράμμισε τα τρία στοιχεία που πρέπει να εμπεριέχει αυτή”, υπογραμμίζει η WSJ.
Η πρώτη είναι μία πειστική βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, εντός της ευρωζώνης. Κάτι που σημαίνει ότι η απόφαση για τη διάσωση της Ελλάδα, η οποία πάρθηκε τον Ιούλιο, αναθεωρείται προς μία νέα κατεύθυνση που περιλαμβάνει μεγαλύτερες απώλειες για τους ιδιώτες επενδυτές.
Η δεύτερη είναι η δημιουργία ενός αντιπυρικού τείχους γύρω από τις χώρες. Αυτό θα μπορούσε να γίνει από “την μεγιστοποίηση της χρήσης” του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Η τρίτη είναι η ενίσχυση των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, μερικές από τις οποίες θα υποστούν μεγάλες ζημιές από την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, κάτι που είναι αναγκαίο.
“Ωστόσο, το τελικό σχέδιο έχει να διανύσει μεγάλη απόσταση μέχρι να εγκριθεί”, σχολιάζει η WSJ. “Καθένα από τα τρία αλληλεξαρτώμενα στοιχεία παραμένουν προϊόν έντονης διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις κυβερνήσεις”, συμπληρώνει η αμερικάνικη εφημερίδα.

24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου