Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Δίκη – εξπρές για την υπαγωγή των δικαστών στο ΙΚΑ

Από το ιστολόγιο www.capital.gr
Σε πρότυπη δίκη που θα προσδιοριστεί με διαδικασία εξπρές από την Ολομέλεια του  Συμβουλίου της Επικρατείας(ΣτΕ) θα κριθεί αν τελικά οι νέοι δικαστές που έρχονται από τη σχολή Δικαστών θα υπάγονται ασφαλιστικά στο ΙΚΑ. Ουσιαστικά δηλαδή το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θα κρίνει τη συνταγματικότητα της κυβερνητικής απόφασης για υπαγωγή των νέων δικαστών στο ΙΚΑ, κάτι το οποίο δεν επιθυμούν οι δικαστές.

Το σχετικό αίτημα για να συζητηθεί η υπόθεση με βάση τις διατάξεις για την «πρότυπη δίκη» υποβλήθηκε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο από τη δικηγόρο Αθηνά Πετρόγλου, η οποία εκπροσωπεί 65 σπουδαστές της
Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι δικαστικές ενώσεις έχουν ταχθεί κατά της υπαγωγής των νέων δικαστών στο ΙΚΑ και αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τη σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
 


Οι νεοεισερχόμενοι δικαστικοί λειτουργοί υποστηρίζουν στις προσφυγές τους ότι είναι αντισυνταγματική η υπαγωγή τους στο ΙΚΑ. Οπως λένε, παραβιάζονται οι αρχές της διάκρισης των λειτουργιών και ότι με τον τρόπο αυτό ο νομοθέτης επεμβαίνει στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των δικαστών περιορίζοντας τις αποδοχές τους δυσανάλογα σε σχέση με τους εκπροσώπους των άλλων συνταγματικά κατοχυρωμένων εξουσιών.

Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου  Παν. Πικραμμένος αναμένεται να ορίσει και την ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί η συνταγματική βάση του επίμαχου νόμου.

Π. Στάθης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου