Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Η Deutsche Bank απειλείται με υποβάθμιση

Από το ιστολόγιο http://www.dw-world.de/

Στο στόχαστρο του οίκου Fitch μπαίνουν 12 τράπεζες, όπως η Deutsche Bank, η βρετανική Barclays και οι γαλλικές BNP Paribas και Societe General, ενώ την ίδια στιγμή υποβαθμίζονται δύο μικρότερες γερμανικές τράπεζες.

 

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch αιτιολογεί την απειλή για υποβάθμιση των 12 τραπεζών με το «επιχειρηματικό μοντέλο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που τις καθιστά ευάλωτες στις αυξανόμενες δυσκολίες».
Σε ανακοίνωσή του οίκου αναφέρεται ότι οι τράπεζες ανήκουν στις μεγαλύτερες του κόσμου. «Η νεότερη ιστορία δείχνει ωστόσο ότι ακόμα και μεγάλες τράπεζες μπορεί να καταρρεύσουν», τονίζεται χαρακτηριστικά. Και η ανακοίνωση καταλήγει επισημαίνοντας ότι οι σημερινοί κίνδυνοι έχουν μεγάλες ομοιότητες με εκείνους κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.
Υποβάθμιση LBB και Berlin-Hannoversche Hypothekenbank
Στο Α+ η γερμανική Landesbank Berlin Στο Α+ η γερμανική Landesbank Berlin Για δύο μικρότερες γερμανικές τράπεζες, την Landesbank Berlin και την Berlin-Hannoversche Hypothekenbank η Fitch πραγματοποίησε τις απειλές του προχωρώντας σε υποβάθμισή τους κατά μία μονάδα σε A+, αξιολογώντας ωστόσο ως «σταθερές» τις προοπτικές τους. Όπως ανακοίνωσε ο Fitch το νέο επίπεδο πιστοληπτικής ικανότητας ανταποκρίνεται καλύτερα στην σταθερότητα των τραπεζών αυτών.
Στο στόχαστρο και αμερικανικές τράπεζες

«Αρνητικές προοτικές» για την Goldman-Sachs«Αρνητικές προοτικές» για την Goldman-SachsΛίγο νωρίτερα η Fitch είχε υποβαθμίσει την ελβετική UBS, αλλά και τις βρετανικές Lloyds Banking Group και Royal Bank of Scotland αιτιολογώντας την απόφασή της με την μειωμένη προθυμία του δημοσίου –και στις δύο χώρες- να στηρίξει οικονομικά τις τράπεζες αν χρειαστεί. Την ίδια ώρα οι προοπτικές της Credit Suisse χαρακτηρίζονται ως «αρνητικές».

Με «αρνητικό πρόσημο» μπαίνουν στο στόχαστρο της Fitch και αμερικανικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs και Morgan Stanley, ενώ αρνητικές χαρακτηρίζονται οι προοπτικές για την Bank of America. Αλώβητες παραμένουν ακόμα δύο μεγάλες αμερικανικές τράπεζες: η Citygroup και η JPMorgan.

AFP / DPA / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου