Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Στο επίκεντρο των συζητήσεων της G20 η Ελλάδα

Από το ιστολόγιο www.capital.gr
Στελέχη των οικονομιών της G20 συναντιούνται σήμερα και αύριο, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να εξετάσουν την ενίσχυση της δανειστικής ισχύς του ΔΝΤ για να βοηθήσει την ευρωζώνη να αντιμετωπίσει την επιδεινούμενη κρίση χρέους.

Όπως επισημαίνει ωστόσο το πρακτορείο Dow Jones Newswires, οι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οι συνομιλίες βρίσκονται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία σύγκλιση μεταξύ των μελών της ένωσης για την ανάγκη και τα μέσα ώστε να δοθεί μια τέτοια ώθηση.

Επισημαίνει ακόμη ότι θα πρέπει πρώτα η ευρωζώνη να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο και λειτουργικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, προτού το ΔΝΤ ξεκινήσει να επεξεργάζεται μια συμφωνία για την δική του δανειστική ισχύ.

Ο υφυπουργός Οικονομίας της Κίνας, Zhu Guangyao, δήλωσε ότι οι συζητήσεις για την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ συνεχίζονται. Άλλο στέλεχος χώρας της G20, δήλωσε ότι ενώ οι Βραζιλία, Ρωσία, Κίνα, Ινδία και Ν. Αφρική είναι γενικά πρόθυμες να βοηθήσουν, δεν υπάρχει ακόμη μια γενική συμφωνία.


«Υπάρχουν κάποιες πρώιμες συζητήσεις για το πώς μπορεί να γίνει, αλλά οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα ισχυρό και πειστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και κυρίως του θέματος της Ελλάδας», δήλωσε αξιωματούχος στο Dow Jones Newswires.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι BRICS γενικώς έχουν δηλώσει την προθυμία τους να βοηθήσουν στη διάρκεια της G20 του προηγουμένου μήνα, όταν η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, έκανε λόγο για μια αύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου