Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Καβαλιέρε και G20 έδωσαν τόνο ανόδου στην Ευρώπη

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/

Χ.Α.: Κέρδη 4,12% στην εβδομάδα, κόπωση τραπεζών
Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωπαικές αγορές, αψηφώντας την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας κατά μία βαθμίδα της Ισπανίας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης S&P. Το "βλέμμα" τους στρέφεται στο Παρίσι και στη συνεδρίαση των ηγετών της ομάδας G20, κατά την οποία Ευρώπη και Ελλάδα θα μονοπωλήσουν τη συζήτηση. Την ίδια στιγμή, για ακόμη μία φορά (56) κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης ο "Καβαλιέρε", ενισχύοντας και την εμπιστοσύνη των αγορών.
Στα ταμπλό, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε ανοδικά κατά 1,17% στις 5.466 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,97% στις 3.218 μονάδες και τέλος, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 0,89% στις 5.967 μονάδες. Λιανικές πωλήσεις και Google δίνουν τον τόνο στην αμερικανική αγορά σήμερα, με τους δείκτες της Wall να στέκονται αφενός στην μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση των λιανικών πωλήσεων και στα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα της Google.
Αναλυτικότερα, ο Dow κερδίζει 0,58% στις 11.544 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στο +0,66% και στις 2.638 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,76% στις 1.213 μονάδες.



Υπό καθεστώς "Creditwatch" (για πιθανή υποβάθμιση) έθεσε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch τις Deutsche Bank, PNB Paribas, Societe Generale και Barclays. Σημειώνεται ότι η Fitch προχώρησε και στην υποβάθμιση των βρετανικές τράπεζες Lloyds Banking Group και Royal Bank of Scotland Group σε Α από –ΑΑ.
Στο 3% σε ετήσια βάση ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη, και κατά 0,8% σε μηνιαία βάση.Ο πληθωρισμός εμφανίστηκε ενισχυμένος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν και είχε διαμορφωθεί στο 2,5%, προκαλώντας σημαντικές ανησυχίες και για το επίπεδο των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Αύξηση 1,1% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, την ώρα που οι πωλήσεις των αυτοκινήτων αυξήθηκαν 3,6% και οι πωλήσεις εξαιρουμένων των αυτοκινήτων αυξήθηκαν 0,6%. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,8%. Αμετάβλητος παρέμεινε και ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Αύγουστο.
Κατά 0,5% στα 1,536 τρισ. δολ. αυξήθηκαν τα αποθέματα των αμερικανικών επιχειρήσεων τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι πωλήσεις των αμερικανικών επιχειρήσεων σημείωσαν άνοδο 0,3% στα 1,201 τρισ. δολ.

Χ.Α.: Κέρδη 4,12% στην εβδομάδα, κόπωση τραπεζών


Με χαμηλό στις 759 μονάδες και υψηλό στις 784, η αγορά έκλεισε στις 775,59 και με κέρδη 0,42%, αλλά με μεγάλα κέρδη σε εβδομαδιαία βάση, ύψους 4,19%. Χωρίς να έχει αλλάξει κάτι επί της ουσίας, αφού όλα τα ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα και το χρέος παραμένουν ανοιχτά, οι επενδυτές φαίνεται ότι ποντάρουν στην οριστική λύση της κρίσης. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής στις 23/10 και το G 20 που πραγματοποιείται στις αρχές Οκτωβρίου.
Όπως όλα δείχνουν, σχολιάζουν χρηματιστές, οι τράπεζες μπορούν να αντέξουν ένα “κούρεμα” μέχρι 35%, αλλά δεν είναι αρκετό, όπως έρχεται να προσθέσει ο πρόεδρος της Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας. Οι επιπτώσεις στη μείωση του χρέους θα είναι μηδαμινές ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα δάνεια της χώρας προκειμένου να στηρίξει τα ασφαλιστικά ταμεία για να μην καταρρεύσουν. Εδώ έρχεται η Γερμανίδα Καγκελάριος κυρία Ανγκέλα Μέρκελ για να πει ότι η μείωση και το κούρεμα του χρέους της Ελλάδας θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά.
Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη που να καθησυχάζει τις αγορές και τους επενδυτές. Η αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και της Wall συνδέεται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Μπερλουσκόνι και την αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ. Κέρδη πάνω από 5% κατέγραψε η μετοχή των ΕΛΠΕ, στα 6,4 ευρώ, 4,86% η Βιοχάλκο.
Αντίδραση 2% για τον ΟΤΕ, 1,90% για τον Μυτιληναίο, 1,87% για τον Τιτάνα και 1,16% για την MIG. Oι τράπεζες έμειναν πάλι από καύσιμα. Η ΕΤΕ έκλεισε αμετάβλητη στο 1,82 ευρώ, η Alpha ενισχύθηκε κατά 3,88%, στο 1,07 ευρώ, η Eurobank 2,10%, στα 0,73, τo T.T. 2,17%, στα 0,37 ευρώ.Οι συναλλαγές ήταν και πάλι υποτονικές, στα 46 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου