Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

S&P: Υποβάθμισε την Ισπανία σε «ΑΑ-»

O oίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε αργά την Πέμπτη το αξιόχρεο της Ισπανίας κατά μια βαθμίδα, εντείνοντας την πίεση προς τους παγκόσμιους ηγέτες να βρουν λύση στην κρίση χρέους.
Η κίνηση της S&P είναι ανάλογη προς αυτήν της Fitch, η οποία υποβάθμισε την Ισπανία την περασμένη εβδομάδα. Ως λόγους της υποβάθμισης από «ΑΑ» σε «ΑΑ-», η S&P επικαλέστηκε την αύξηση της ανεργίας, τη στενότητα στις συνθήκες χρηματοδότησης από τις τράπεζες και το υψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα.
Η υποβάθμιση έρχεται λίγες μόλις ημέρες πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και διοικητών των κεντρικών τραπεζών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G20) την Παρασκευή στο Παρίσι για να αναζητήσουν επειγόντως μία πειστική λύση στην επιδεινούμενη κρίση χρέους.

«Παρά τα σημάδια αντοχής στην οικονομική επίδοση του 2011 βλέπουμε αυξημένους κινδύνους στις προοπτικές ανάπτυξης της Ισπανίας, εξαιτίας του υψηλού ποσοστού ανεργίας, τις στενές συνθήκες χρηματοδότησης, το ακόμα υψηλό επίπεδο χρέους του ιδιωτικού τομέα και την πιθανή οικονομική επιβράδυνση το 2012 σε περίπου 1%», είπε η S&P.
H προηγούμενη πρόβλεψη της S&P, από τον Φεβρουάριο, ήταν για οικονομική ανάπτυξη της Ισπανίας της τάξης του 1,5% το 2012.
«Ενδέχεται να μειώσουμε ξανά την αξιολόγηση εάν η οικονομία συρρικνωθεί το 2012, όπως προβλέπει το απαισιόδοξό μας σενάριο, εάν η δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας αποκλίνει σημαντικά από τους στόχους του προϋπολογισμού ή αν καθυστερήσουν πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και για άλλα αναπτυξιακά μέτρα», κατέληξε η S&P.
Στις αγορές της Ασίας, τo ευρώ έπεσε έναντι του δολαρίου μετά την υποβάθμιση. Συνεχίζει ωστόσο να κινείται προς τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη του από τον Ιανουάριο.

ΠΗΓΗ ΚΕΡΔΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου