Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Για παλιοσίδερα είναι το Πίρι Ρέις, όχι για έρευνα...

Από το ιστολόγιο http://www.echedoros-a.gr/

Με προβλήματα μέσα στη Μεσόγειο

Οκτώβριος 14, 2011

Μεγάλο κίνδυνο και ρίσκο μεσοπέλαγα διαβλέπει για το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Πίρι Ρέις» και το πλήρωμά του το ινστιτούτο θαλάσσιων ερευνών της Τουρκίας, τόσο επειδή το πλοίο εξακολουθεί να κινείται με την παλιά του μηχανή όσο και λόγω των καιρικών συνθηκών.

Η συζήτηση για την παλαιότητα και ακαταλληλότητα του «Πίρι Ρέις» επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την πληροφορία ότι το πλοίο εξέπεμψε σήμα SOS το απόγευμα της Τετάρτης, λίγη ώρα μετά την αναχώρησή του από το «λιμάνι» Αμμοχώστου.


Ο διευθυντής του ινστιτούτου θαλάσσιων ερευνών, Χουσεΐν Μπενλί, επανέφερε το θέμα της μηχανής καθώς και της γεννήτριας του πλοίου, που χρειάζονται επειγόντως αντικατάσταση. Το ινστιτούτο είχε παραγγείλει νέα μηχανή και γεννήτρια, ωστόσο δεν έγινε κατορθωτό αυτές να εκτελωνιστούν λόγω έλλειψης των απαραίτητων κονδυλίων.

Όπως αποκάλυψε ο Μπενλί, πριν ξεκινήσει το «Πίρι Ρέις» για έρευνες στην Κύπρο, είχαν ζητήσει να δοθεί χρόνος για να γίνει πρώτα η αντικατάσταση της μηχανής, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε επειδή, όπως τους είπαν, χρειάζονταν το «Πίρι Ρέις» αμέσως. «Ασφαλώς δεν μπορούμε να τους πούμε και πολλά. Είναι θέμα ύπαρξης της ΤΔΒΚ», είπε στη «Χαμπέρτουρκ» ο Μπενλί, ωστόσο πρόσθεσε ότι «και το ρίσκο έχει τα όριά του». Μίλησε μάλιστα για τον κίνδυνο που υπάρχει για τη ζωή του προσωπικού του πλοίου, επισημαίνοντας πως ακόμη και αν ακολουθούν από απόσταση οι πολεμικές φρεγάτες της Τουρκίας, πάντα υφίσταται αυτός ο κίνδυνος.

Ο δεύτερος κίνδυνος, πέρα από τη μηχανή, φαίνεται να είναι οι καιρικές συνθήκες. Όπως ο ίδιος ο Μπενλί δήλωσε χθες, στην περιοχή υπάρχουν άνεμοι πέντε μποφόρ και κύματα τριών μέτρων. Μάλιστα ο Σεντά Οκάι, ο οποίος έχει συνεχή επαφή με το πλοίο παρέχοντάς του στήριξη από τη στεριά, δήλωσε ότι το βράδυ της Τετάρτης μέχρι το πρωί της Πέμπτης το «Πίρι Ρέις» ανέμενε σταματημένο στα ανοιχτά της Αμμοχώστου λόγω των καιρικών συνθηκών.

Από τα κατεχόμενα ανακοινώθηκε αρχικά ότι το «Πίρι Ρέις» ξεκίνησε για το οικόπεδο 12 το απόγευμα της Τετάρτης, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι το πλοίο ξεκίνησε μόλις χθες το πρωί, με τις κακές γλώσσες να λένε ότι προέκυψε μηχανικό πρόβλημα. Το ινστιτούτο πάντως διαψεύδει τα περί προβλήματος, λέγοντας πως απλώς ο καπετάνιος περίμενε βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Έπειτα από τον πανικό που προκλήθηκε, ο Μπενλί επανήλθε το απόγευμα με νέες δηλώσεις του διαψεύδοντας ότι το «Πίρι Ρέις» έστειλε σήμα κινδύνου. Όπως είπε, συνεχίζονται χωρίς πρόβλημα οι εργασίες παρά τα πέντε μποφόρ και τα κύματα που φτάνουν τα τρία μέτρα.

Στα βόρεια τα νορβηγικά

Εν τω μεταξύ, από χθες το πρωί τα δυο νορβηγικά πλοία που πραγματοποιούν έρευνες για λογαριασμό της Τουρκίας στα βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά του Ακάμα απομακρύνθηκαν από την περιοχή και εισήλθαν στον κόλπο της Αττάλειας. Μάλιστα τα δυο πλοία ανέπτυξαν ταχύτητες μεγαλύτερες από αυτές που αναπτύσσονται για σκοπούς ερευνών. Μέχρι χθες το βράδυ πάντως τα πλοία δεν είχαν αγκυροβολήσει, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως να ξαναβγούν στα ανοικτά τις επόμενες μέρες (η περιοχή έχει δεσμευτεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου).


--
Πηγή:  εφημ. Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου