Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Γερμανία - Γαλλία έχουν τον τρόπο να επιλύσουν την ελληνική κρίση, αλλά πρέπει να περιμένουν την αξιολόγηση της τρόικα - Στο τραπέζι haircut 50% - Τι σχεδιάζουν για EFSF και ευρωπαϊκές τράπεζες

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     (upd)Γερμανία και Γαλλία έχουν τον τρόπο να επιλύσουν την ελληνική κρίση χρέους, αλλά πρέπει να περιμένουν την αξιολόγηση της τρόικα για να υπάρξει πραγματική πρόοδος στην αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος, αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές. Σύμφωνα με άλλες πηγές, η ΕΕ προσανατολίζεται σε ένα haircut 50% για το ελληνικό χρέος.
Κατά τις πληροφορίες, Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται κοντά στην εξεύρεση λύσης για τη μόχλευση του Eυρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), χωρίς να συμπεριληφθούν σε αυτό κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Επί τάπητος έχουν τεθεί δύο μοντέλα για τον EFSF, ενώ αυτό που φέρεται να επικρατεί είναι η επιλογή μετατροπής του σε πρόγραμμα ασφάλισης ομολόγων. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα ο ασφαλιστικός κολοσσός Allianz. Οι τελικές προτάσεις αναμένονται έως τις 21 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η γαλλογερμανική συμφωνία για τις ευρωπαϊκές τράπεζες αφορά σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9%, στόχος ο οποίος θα πρέπει να καλυφθεί σε χρονικό ορίζοντα 6-9 μηνών. Γαλλία και Γερμανία επιθυμούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές, ενώ η Γαλλία φέρεται να συμφώνησε οι γαλλικές τράπεζες να μην κάνουν χρήση του ΕFSF.

Άλλες πληροφορίες θέλουν την ίδια ώρα την ΕΕ να εξετάζει σχέδιο 5 σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης: haircut 50% στο ελληνικό χρέος, 7 επιλογές για την ενίσχυση του EFSF, στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και πιθανότητα τροποποίησης της Συνθήκης της ΕΕ, με σύσφιξη της οικονομικής διακυβέρνησης.
Στο σχέδιο αυτό προβλέπεται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.
Κατά τις πληροφορίες αυτές, τo haircut 50% στο ελληνικό χρέος ενδεχομένως να συνοδεύεται από τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν αναδιαρθρώσεις χρέους στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν λάβει πακέτο διάσωσης, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, προκειμένου να πεισθούν οι επενδυτές ότι είναι εφικτή η αντιμετώπιση της κρίσης.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου