Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Η Κομισιόν «αδειάζει» την Τράπεζα Κύπρου

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/


Η Κομισιόν σήμερα διέψευσε ότι τίθεται θέμα διάσωσης της Κύπρου, αντιδρώντας έτσι στην ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος για κάτι τέτοιο.  "Δεν είναι στο τραπέζι το θέμα πακέτου χρηματοοικονομικής βοήθειας", είπε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.
Νωρίτερα, η Τράπεζα Κύπρου, το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της νησιωτικής χώρας, είπε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει άμεσα τον κίνδυνο να ενταχθεί σε μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, κάτι που θα έπληττε τη θέση της ως χρηματοοικονομικού κέντρου.



"Με την αδράνειά μας θέτουμε σε κίνδυνο την ικανότητα αναχρηματοδότησης του κράτους και οι συνέπειες θα είναι άμεσες και σοβαρές. Υπάρχει άμεση απειλή η Κύπρος να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, με τα όποια μειονεκτήματα αυτό ενέχει", ανέφερε η Τράπεζα Κύπρου σε ανακοίνωση.
Η Κομισιόν εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η Κύπρος θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για περιορισμό του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το 4% του ΑΕΠ το 2011 και στο 2,5% το 2012.
"Είμαστε βέβαιοι ότι οι κυπριακές αρχές θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Και αναμένουμε απολύτως ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί", ανέφερε η Κομισιόν.
"Οι κυπριακές αρχές μπορούν να βασιστούν στην πλήρη στήριξη της Κομισιόν στην προσπάθειά τους να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους και να επανεκκινήσουν την οικονομία", πρόσθεσε η ανακοίνωση.
Το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου αντέδρασε λέγοντας ότι η χώρα έχει καλύψει ως επί το πλείστον τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ύψους 650 εκατ. ευρώ περίπου.
Οι αρχές αναζητούν τρόπους για την εξασφάλιση επιπρόσθετης χρηματοδότησης για μετά από αυτό το διάστημα, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό, συμπλήρωσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου