Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Τα δίνει όλα για το θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη της Ελλάδας η Ευρώπη

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/

(upd) Στο 95% η συμμεετοχή της Ε.Ε. στα συγχρηματοδοτούμενα έργα.
Στο 95% θα αυξήσει η Ευρωπαίκή Ένωση το ποσοστό  συμμετοχής της στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την  απελευθέρωση επιπλέον 900 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα. Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt την Δευτέρα ανέφερε ότι ο  Ευρωπαίος Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Johannes Hahn θα παρουσιάσει εντός  της ημέρας προτάσεις για την προσωρινή μείωση στο 5% της συμμετοχής της Ελλάδας στα  αναπτυξιακά προγράμματα συγχρηματοδότησης του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν η αύξηση στη συγχρηματοδότηση θα απελευθερώσει επιπλέον 2,8 δισ ευρώ για έξι χώρες, εκ των οποίων τα 600 εκατ. για την Ελλάδα.

Τον Ιούλιο, οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν σε έκτακτη σύνοδο κορυφής να  μειώσουν το ποσοστό συμμετοχής της Ελλάδας στα συγχρηματοδοτούμενα  προγράμματα, αναφέροντας σε ανακοίνωση: "Στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για  βελτίωση της ικανότητάς τους για απορρόφηση κεφαλαίων της ΕΕ προκειμένου να  τονώσουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση, συμπεριλαμβανομένης και μέσω της  προσωρινής αύξησης των ποσοστών συγχρηματοδότησης (της ΕΕ)".

Η κίνηση αυτή αντανακλά τη θέληση της Ευρώπης για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε η χώρα μπορεί να αντεπεξέλθει στο υψηλό χρέος, που ήδη έχει οδηγήσει σε δύο συμφωνίες διάσωσης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι έξι χώρες θα δουν τη συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά προγράμματα να μειώνεται κατά περίπου 3 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι το σχέδιο θα έχει πολλά περισσότερα οφέλη, μέσω της απελευθέρωσης δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια της ΕΕ.

Οι χρηματοδοτήσεις αφορούν στον κατασκευαστικό τομέα (όπως δρόμους και αεροδρόμια) και σε άλλα αναπτυξιακά έργα, ώστε να δοθεί ώθηση σε «ετοιμοθάνατες» οικονομίες.

Το νέο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων, που καταρτίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ισχύει επίσης στις πληρωμές για τις γεωργικές επιδοτήσεις, αλλά και την αλιεία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου