Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Κύπρο

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/


Σε ποσό μεγαλύτερο των 50 δις. ευρώ υπολογίζεται το ύψος των εκκρεμών δανείων προς την Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, με τις ελληνικές τράπεζες να διαθέτουν τη μεγαλύτερη έκθεση προς τη χώρα. 
Την ίδια ώρα, η κατάσταση της οικονομίας της Κύπρου δείχνει ιδιαίτερα εύθραυστη, με την Τράπεζα Κύπρου να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο να χρειαστεί η χώρα ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης, εφόσον δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα για την αποκατάσταση των οικονομικών της.
Οι πλέον εκτεθειμένες σε κυπριακό χρέος είναι οι ελληνικές τράπεζες, με την Alpha Bank να διαθέτει έκθεση περίπου 5 δισ. ευρώ από τα δάνεια που έχει δώσει στη χώρα, με βάση τα στοιχεία του περασμένου έτους.



Τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών δείχνουν ότι οι τράπεζες του εξωτερικού διαθέτουν 50,9 δισ. δολάρια δάνεια προς την Κύπρο, στα τέλη Μαρτίου. Εξ αυτών, τα 39 δισ. ευρώ προέρχονται από ευρωπαίους δανειστές. Το ποσό της έκθεσης της Ελλάδας υπολογίζεται στα 11,4 δισ. δολάρια, 9,7 δισ. δολάρια προέρχονται από την Γερμανία και 3,8 δισ. δολάρια από τη Γαλλία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου