Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Αποκαλυπτικό: Το 1/3 των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της Κύπρου συνδεδεμένα με την Ελλάδα

Από το ιστολόγιο http://xrimanews.gr/

XRIMANEWS.GRΠερίπου το ένα τρίτο των περιουσιακών στοιχείων του κυπριακού τραπεζικού συστήματος είναι συνδεδεμένο με την Ελλάδα με την έκθεση των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα να αποτιμάται στα 14 δις ευρώ και αυτήν σε τραπεζικά ομόλογα στα 5 δις ευρώ. Τα ποσά αυτά ίσως δεν ακούγονται δραματικά μεγάλα αλλά το ΑΕΠ της Κύπρου είναι πολύ μικρό, μόλις 17 δις ευρώ και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.
Με τον τραπεζικό κλάδο να υπολογίζεται πως είναι 9 φορές μεγαλύτερος από την κυπριακή οικονομία, μία τραπεζική κρίση μπορεί να οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ.
Ήδη, τα 19 δις ευρώ της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικό κρατικό και τραπεζικό χρέος, είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας. Αλλά το πρόβλημα δεν τελειώνει εδώ καθώς οι τράπεζες Bank of Cyprus, Marfin Popular Bank και Hellenic Bank είναι εκτεθειμένες στην Ελληνική οικονομία και μέσω της μεγάλης εμπορικής τους δραστηριότητας, έχοντας παράσχει για παράδειγμα δάνεια σε χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά.


Η Fitch, προβλέπει ότι ίσως χρειαστεί κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κυπριακές τράπεζες, της τάξης του 50% και σημειώνει πως η χώρα είναι πιθανό να καταφέρει να απορροφήσει αυτό το χτύπημα.
Από την άλλη πλευρά η Τράπεζα Κύπρου σημειώνει πως υπάρχει επικείμενος κίνδυνος προσφυγής της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης.
XrimaNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου