Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2011

“Αποκρουστική συμφωνία για αποφυγή του χρέους”

Από το ιστολόγιο http://www.newstoday.gr/

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δέχεται σφοδρές επικρίσεις για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής μεταξύ του ιδίου και του Κογκρέσου για την αύξηση του ορίου του χρέους εκφράζουν οι αμερικανικές εφημερίδες του κεντροαριστερού χώρου που την χαρακτηρίζουν "συνθηκολόγηση" απέναντι στους ριζοσπάστες συντηρητικούς.


"Για να αποφευχθεί το χάος, μια αποκρουστική συμφωνία", τιτλοφορεί το κεντρικό άρθρο της η New York Times.


 "Η συμφωνία θα επιτρέψει να αποφευχθεί βραχυπρόθεσμα και πιθανότατα για όλο το 2012 η στάση πληρωμών με καταστροφικές συνέπειες", παρατηρεί η εφημερίδα, προσθέτοντας: "Η υπόλοιπη συμφωνία είναι σχεδόν ολοκληρωτική συνθηκολόγηση στα αιτήματα των Ρεπουμπλικάνων ριζοσπαστών. Θα πλήξει τα προγράμματα που ευνοούν τη μεσαία τάξη και τους φτωχούς και θα φρενάρει την οικονομική ανάκαμψη" της χώρας.

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε την Κυριακή προβλέπει την αύξηση του ορίου του χρέους κατά τουλάχιστον 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια ούτως ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να δανειστούν και να αποπληρώσουν τους πιστωτές τους μέχρι το 2013. Παράλληλα όμως θα μειωθούν οι δαπάνες -- χωρίς αύξηση των φόρων -- κατά 1 τρισεκατομμύριο. Θα συσταθεί κατόπιν μια ειδική διακομματική επιτροπή που θα αναλάβει να προτείνει, πριν από τις 23 Νοεμβρίου, περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες, ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Στην περίπτωση που η επιτροπή δεν καταλήξει σε συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή ένας μηχανισμός που θα επιβάλει αυτόματα ορισμένες περικοπές, κάτι που ανησυχεί την Washington Post. Η εφημερίδα μάλιστα σημειώνει ότι η συμφωνία "δεν είναι μια λύση για την οποία μπορούν να υπερηφανεύονται όσοι συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις".

Η USA Today από την πλευρά της γράφει ότι ο συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής δεν έχει τίποτα το "ειδυλλιακό" αφού επί της ουσίας απλώς μεταθέτει για αργότερα το πρόβλημα του ελλείμματος και του χρέους της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου