Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

ΗΠΑ: Προς ψήφιση το κρίσιμο νομοσχέδιο

Από το ιστολόγιο

Μετά από μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων τίθεται σήμερα προς ψήφιση στο Κογκρέσο το σχέδιο για μείωση του αμερικανικού χρέους και αποφυγή στάσης πληρωμών στο οποίο συμφώνησαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι και το οποίο έχει τη στήριξη του Λευκού Οίκου
Η Γερουσία, στην οποία υπερτερούν οι Δημοκρατικοί, αναμένεται να υπερψηφίσει τη συμφωνία, η οποία αυξάνει το όριο δανεισμού των 14,3 τρισ. δολαρίων και προβλέπει περικοπές περίπου 2,4 τρισ. δολαρίων την επόμενη δεκαετία.
Ωστόσο, το σχέδιο μπορεί να προσκρούσει στην αντίθεση συντηρητικών υποστηρικτών του κινήματος του Κόμματος του Τσαγιού (Tea Party) και φιλελεύθερων μελών του Δημοκρατικού Κόμματος που έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια για τη συμφωνία.
Τη συμφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων ανακοίνωσε τα ξημερώματα ο πρόεδρος Ομπάμα, καλώντας τους βουλευτές και των δύο κομμάτων «να κάνουν το σωστό και να στηρίξουν την προτεινόμενη συμφωνία με την ψήφο τους» ώστε να αποτραπεί μία καταστροφική χρεοκοπία. Τη συμφωνία χαιρέτισαν Γερμανία και Ιαπωνία.
Το σχέδιο περιλαμβάνει μία διαδικασία για τη μείωση του αμερικανικού ελλείμματος που χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση προβλέπει περικοπές δαπανών περίπου 900 δισ. δολ. μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ ειδική επιτροπή του Κογκρέσου θα αναλάβει να βρει τρόπους εξοικονόμησης επιπλέον 1,5 τρισ. δολ. Το Κογκρέσο οφείλει να δράσει έως τις 23 Δεκεμβρίου 2011.
«Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι», πρόσθεσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο πρόεδρος Ομπάμα, «πως οι εν λόγω περικοπές δεν θα πρέπει να γίνουν τόσο απότομα, ώστε να θέσουν σε κίνδυνο την εύθραυστη οικονομία μας». «Από την αρχή», σημείωσε, «πρέπει να πω πως η τελική λύση στο πρόβλημα του ελλείμματος μας πρέπει να είναι ισορροπημένη».



Η συμφωνία αυτή, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, εφ'όσον υιοθετηθεί και από το Κογκρέσο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης (04.00 ώρα Γκρίνουιτς της Τετάρτης) θα αποτρέψει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να προχωρήσει σε στάση πληρωμών.
Τόσο ο Ομπάμα, όσο και οι ηγέτες των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο, υπογράμμισαν ότι η συμφωνία δεν είναι αυτή που θα προτιμούσαν, αλλά αποτελεί προϊόν συμβιβασμού.
Το ηγετικό στέλεχος του Tea Party, Τζάντσον Φίλιπς, αποκάλεσε τη συμφωνία «απόλυτη νίκη των φιλελεύθερων», χαρακτηρίζοντας τις περικοπές «αστείο».
Ωστόσο, παρόλες τις αντιδράσεις και τη «μουδιασμένη» αντίδραση της επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, πηγές εντός του Κογκρέσου που επικαλείται το Reuters υποστηρίζουν ότι η συμφωνία θα περάσει και από τα δύο σώματα.
Βέβαιος ότι η συμφωνία θς εγκριθεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου εμφανίστηκε εξάλλου και ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Ντέιβιντ Πλουφ. Πρόσθεσε ότι διαφωνεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικάνο Τζον Μπένερ, ο οποίος είπε χθες Κυριακή ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων.
«Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια», είπε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου στην εκπομπή Today του τηλεοπτικού δικτύου NBC. «Εάν πρόκειται να προχωρήσουμε σε πρόσθετα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος το φθινόπωρο, θα πρέπει να υπάρξει φορολογική μεταρρύθμιση, να κλείσουμε τα παραθυράκια για τους πλούσιους και τις μεγάλες επιχειρήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου