Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Βενιζέλος: Έρχονται πέντε ανατροπές στη φορολογία

Από το ιστολόγιο http://www.capital.gr/News.asp?id=1252423
Του Σπύρου Δημητρέλη

Πέντε μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στη φορολογία. Στο πλαίσιο της έναρξης του δημοσίου διαλόγου για το νέο φορολογικό σύστημα, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι έρχονται ριζικές αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, στο ΦΠΑ, στο πόθεν έσχες και στις φοροαπαλλαγές του φόρου εισοδήματος.

Ειδικότερα, με βάση όσα είπε ο υπουργός, οι βασικές κατευθύνσεις για τις αλλαγές στη φορολογία που θα τεθούν ως βάση διαβούλευσης για το νέο φορολογικό σύστημα είναι:

1. Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ 23% και 13% σε 20% και 10% αντίστοιχα. Ο υπουργός είπε ότι η μείωση των συντελεστών θα στοιχίσει στον προϋπολογισμό 1,8 δισ. ευρώ τα οποία όμως θα πρέπει να καλυφθούν με αυξήσεις άλλων φόρων καθώς η βασική αρχή της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης θα είναι το "μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα".

2. Η δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους φορολογούμενους προκειμένου να διενεργείται ηλεκτρονικός έλεγχος πόθεν έσχες.


3. Η αύξηση των φορολογικών εσόδων από τα ακίνητα. Ο υπουργός είπε με νόημα ότι η αντικειμενική αξία της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα είναι 400 δισ. ευρώ και η φορολόγησή της έχει πολύ μικρή απόδοση. Ουσιαστικά ο υπουργός αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών τιμών και τη μείωση των αφορολόγητων όρίων στις πάσης φύσεων μεταβιβάσεις ακινήτων (δωρεές, γονικές παροχές, αγορές κλπ)

4. Η αναστολή του πόθεν έσχες για τις παραγωγικές επενδύσεις.

5. Η αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αλλά και του περιορισμού των φοροαπαλλαγών. Ο υπουργός είπε ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα δηλώνονται περίπου 100 δισ. ευρώ εισόδημα και από αυτά φορολογούνται τα 30. Τα έσοδα από τη φορολόγησή ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ. Στόχος, όπως είπε ο υπουργός, είναι αυξηθούν τα δηλούμενα εισοδήματα στα 130 δισ. ευρώ και τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος να αυξηθούν στα 19,5 δισ. ευρώ.

Όλες οι αλλαγές στη φορολογία θα ισχύσουν από το 2012.

spiros.dimitrelis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου