Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Απροετοίμαστη η κυβέρνηση σε τρείς τομείς- κλειδιά

Από το ιστολόγιο http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=28208&categories_id=69
Στον απόηχο της δήλωσης στελέχους της τρόικας στο Reuters ότι η «Ελλάδα είναι πιθανό να μην...  
Απροετοίμαστη η κυβέρνηση σε τρείς τομείς- κλειδιά
πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της για το 2011 και θα πρέπει να αναμένει δύσκολες διαπραγματεύσεις», καταφθάνουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα οι επικεφαλής ελεγκτές της τρόικας.







Ήδη μάλιστα έχουν δημιουργηθεί τριβές, σε τρία κυρίως πεδία, όπως δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής: Στο ενιαίο μισθολόγιο, στην κατάργηση φορέων του Δημόσιου και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.


Όσον αφορά στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το νέο οικονομικό επιτελείο άλλαξε τον προηγούμενο σχεδιασμό και «διασώζει» επιδόματα με τη μορφή «προσωπικών διαφορών», που θα εξισωθούν σε περίοδο επταετίας, ενώ στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν τριετία.



Στο σκέλος της κατάργησης και της συγχώνευσης φορέων, οι εμπειρογνώμονες της τρόικας διαπιστώνουν ότι η όλη η διαδικασία παραμένει σε επίπεδο εξαγγελιών, ενώ ακόμη και στις εξαγγελίες δεν προβλέπεται η χρήση του θεσμού της μισθωτής εφεδρείας, αλλά η μετάταξη των υπαλλήλων.

Τέλος προκαλεί προβληματισμό η πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγές στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.


Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στην αδυναμία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, που δεν οφείλεται αποκλειστικά στην ύφεση. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα της Βουλής παραδέχθηκε ότι η ύφεση θα κινηθεί σε επίπεδα πάνω από το 4,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου