Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

«Κύμα» λιτότητας σαρώνει την Ευρωζώνη

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Η κυνική ομολογία Βενιζέλου στην Βουλή ότι ίσως και το 2012 θα είναι υφεσιακό και ότι η χώρα μπορεί και να μην πιάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους επιβεβαιώνουν την πιθανότητα νέων μέτρων.



Η στρατηγική της Ευρωζώνης για «σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία», γερμανικής κυρίως εμπνεύσεως και η αναποφασιστικότητα των Ευρωπαίων ηγετών να προχωρήσουν σε ουσιαστικά μέτρα όπως το ευρωομόλογο οδηγούν σε στρατηγικές λιτότητας που πλήττουν κυρίως τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα σε κάθε χώρα.
Το παράδειγμα της Ελλάδας
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελλάδας. Χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής προέβη στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα κινηθεί σε ρυθμούς ύφεσης και το 2012, ενώ έχει ήδη παραδεχθεί πως η φετινή ύφεση θα ξεπεράσει το 4,5% , εκτός στόχων του Μνημονίου, που προβλέπει ύφεση στο 3,8%.
Η βαθιά ύφεση στην οποία βρίσκεται η χώρα, μας βγάζει εκτός και όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011, καθώς είναι δύσκολο η κυβέρνηση να πετύχει έλλειμμα στο 7,6% , κάτι που παραδέχθηκε επίσης ο κ. Βενιζέλος. Μάλιστα είναι ενδεικτικό ότι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αναθεώρηση του ελλείμματος κατά μια μονάδα πάνω, ενώ ακόμα πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις δείχνουν διψήφιο έλλειμμα και το 2011 (Credit Suisse – πρόβλεψη για 10%).
Έτσι προκύπτουν ανάγκες για νέα μέτρα καθώς αν το έλλειμμα «κλειδώσει» για παράδειγμα στο 8,5% θα χρειαστούν επιπλέον 2,5 δις. ευρώ , τα οποία θα προστεθούν στην «μαύρη τρύπα» των 4 δις. ευρώ του προϋπολογισμού μέχρι τώρα. Αυτό το ενδεχόμενο είναι και το πιο πιθανό, καθώς η κυβέρνηση αποφεύγει να μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα για το ύψος του ελλείμματος, μένοντας πιστή στο Μεσοπρόθεσμο.
Αυτή η κατάσταση την οδηγεί σε μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% που μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στην ήδη «σκασμένη» από πλευράς ρευστότητας στην αγορά.
Κύμα λιτότητας σε όλη την Ευρώπη
Δεν είναι μόνο όμως το παράδειγμα της Ελλάδας, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν να έχει ξεφύγει το κόστος του δανεισμού τους και οι ξένοι οίκοι τις έχουν βάλει στο στόχαστρο.
Η Γαλλία να υιοθετήσει πακέτο μέτρων, ύψους 12 δις ευρώ. Ειδικότερα προβλέπονται έκτακτη εισφορά στο 8% και αύξηση της φορολόγησης του καπνού, του αλκοόλ και των αναψυκτικών κατά 6%.
Αύξηση της φορολογίας θα ανακοινώσει και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Ιταλία που αυξάνει τον ΦΠΑ από το 20% στο 21%, για να εισρεύσουν στα ταμεία περίπου 3,8 δις ευρώ.
Την ίδια ώρα, στην Ισπανία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση είπαν το «ναι» στην συνταγματική κατοχύρωση του ορίου χρέους που ζητούν επιτακτικά οι Γερμανοί, ενώ συγχρόνως μελετούν ένα πακέτο μέτρων που θα βοηθήσει στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία με το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Κόμμα (PP), για τη θέσπιση ορίων στο δημόσιο έλλειμμα και το χρέος στο πλαίσιο του συντάγματος.
Η συνταγματική αναθεώρηση, στην οποία θα περιληφθούν συγκεκριμένοι αριθμοί για το όριο του ελλείμματος, θα συνοδευτεί από ένα νόμο ο οποίος θα ορίζει την οροφή του δομικού ελλείμματος της Ισπανίας στη διάρκεια ενός οικονομικού κύκλου στο 0,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου