Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Η Τουρκία κατηγορεί και τον Ομπάμα για «νόθευση της Ιστορίας»

Από το ιστολόγιο http://www.echedoros-a.gr/2011/08/blog-post_8263.html#more


Αύγουστος 27, 2011.

Ομπάμα: «Ιστορία της Αρμενίας είναι είναι ένα μαρτύριο που οδήγησε στο θρίαμβο, πέρα  από εκείνους που προσπάθησαν να καταστρέψουν ένα έθνος».

Η Τουρκία εξέφρασε την ανησυχία της μετά την έγκριση ψηφίσματος από την Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, στο οποίο, ψήφισμα, γίνεται μνεία για τις δολοφονίες από τους Οθωμανούς Τούρκους, περίπου 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων κατά τη διάρκεια και μετά  τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δολοφονίες τις οποίες αποκάλεσε ως Γενοκτονία.


Διάφορες ομάδες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το  αμερικανικό ψήφισμα, το οποίο έχει  μια νομική ισχύ, ενώ η Τουρκία  το απέρριψε και σε μια προσπάθεια  της να αλλάξει στην ιστορία,  δικαιολόγησε τον  αριθμό των νεκρών,  ονομάζοντάς τον  ως «αποτέλεσμα ενός εμφυλίου πολέμου των Αρμενίων».

Και όπως συνηθίζετε  σε τέτοιες περιπτώσεις μετά την έγκριση του ψηφίσματος, η Τουρκία ανακάλεσε προσωρινά την πρέσβη της στην Ουάσιγκτον.
Ακόμη και οι  αντίπαλοι του ψηφίσματος εξέφρασαν την άποψη ότι  η θέση των ΗΠΑ φαινόταν να υπονομεύει τις σχέσεις με ένα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Το Κογκρέσο με το ψήφισμα της καταδίκης της σφαγής, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διατηρήσουν μια ηθική στάση σε σχέση με τα εγκλήματα της ιστορίας και το ψήφισμα δεν ήταν κατά του τουρκικού λαού και της κυβέρνησής του, αλλά μια καταγγελία για γενοκτονία που διαπράχθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η διπλωματία της Τουρκίας αντέδρασε από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους σε δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είπε στην  επέτειο προς τιμή των θυμάτων «για τη σφαγή των Αρμενίων».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας περιγράφει  τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ ως ‘μονομερή που  διαστρεβλώνουν  την ιστορία».

Ο Ομπάμα, ο οποίος δεν  ανεφέρει την λέξη «Γενοκτονία», είπε ότι η αρμενική ιστορία ήταν μια μαρτυρία του θριάμβου πέρα από εκείνους που προσπάθησαν να καταστρέψουν  ένα έθνος».
--
Πηγή: Gazeta Tema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου