Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Εγγύηση τα ασημικά θέλουν τώρα οι Φινλανδοί

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=304616

    Οι ντρίμπλες και τα σκληρά τάκλιν συνεχίστηκαν και χθες στις συζητήσεις των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης για το φλέγον ζήτημα των ελληνικών εγγυήσεων προς τη Φινλανδία.
Αξιωματούχος της φινλανδικής κυβέρνησης τόνισε στο πρακτορείο Reuters ότι η συζήτηση εστιάζει πλέον στη χρησιμοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγυήσεων, πριν αυτά τεθούν προς πώληση. Ο Φινλανδός αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά στο «Reuters»: «Δεν μπορείς να πουλήσεις όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου αμέσως, η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει χρόνια. Η πρότασή μας είναι να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και, πριν από την πώλησή τους, να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις».
Απαντώντας σε δημοσίευμα ευρωπαϊκής ιστοσελίδας, ότι η Φινλανδία παραιτείτο των αξιώσεών της λόγω της ισχυρής πίεσης της Γερμανίας, έτερος αξιωματούχος της φινλανδικής κυβέρνησης διεμήνυσε ότι οι εγγυήσεις παραμένουν «απόλυτη προϋπόθεση» για τη συμμετοχή της χώρας του στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.



Οι «Financial Times» επιβεβαίωσαν τους Φινλανδούς αξιωματούχους με χθεσινό δημοσίευμά τους, τονίζοντας ότι η συζήτηση των αξιωματούχων της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης εστιάζει πλέον στις εμπράγματες εγγυήσεις. Επικαλούμενο τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, το δημοσίευμα ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης συζητούν πρόταση το Ελληνικό Δημόσιο να χορηγήσει ως εγγυήσεις ακίνητη περιουσία ή μετοχές του σε κρατικές επιχειρήσεις και ιδρύματα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Οι εγγυήσεις αυτές θα ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ή τουλάχιστον για όσες θέλουν να συμμετέχουν σ' αυτό το πρόγραμμα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν, ωστόσο, ότι η πρόταση αυτή ενδεχομένως να σκοντάψει στις αντιρρήσεις κάποιων χωρών και θεσμικών οργάνων, όπως η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμη ότι είναι ασαφές ποια περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση, καθώς και ότι το μεγαλύτερο μέρος των στοιχείων υψηλής διαβάθμισης είναι ήδη δεσμευμένο στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου