Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Συζήτηση για το εδαφικό χωρίς χάρτες

Σχόλιο ιστολογίου μας :  ......τάχουμε ξαναπεί ....για του λόγου του....
Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/

Το εδαφικό άρχισαν να συζητούν ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς 'Ερογλου.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αφήσουν "χάρτες και στοιχεία" για το θέμα να συζητηθούν στο τέλος και επί του παρόντος ανταλλάσουν απόψεις, σε συνδυασμό και με το περιουσιακό.

Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι η συζήτηση επί του εδαφικού θα συνεχιστεί στην επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών την ερχόμενη Παρασκευή.

Ανέφερε ότι διακυβεύονται πολλά στις συνομιλίες, οι οποίες "δεν αποτελούν παιχνίδι, αλλά είναι πραγματικά σημαντικές συζητήσεις για το μέλλον του νησιού και όλες τις επιπτώσεις για την ανατολική Μεσόγειο, τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Ερωτηθείς, αν υπήρξε συζήτηση για τις επικείμενες γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, σημείωσε ότι το θέμα συζητήθηκε στην αρχή της προηγούμενης συνάντησης.

Σημείωσε ότι δεν πιστεύει ότι το θέμα των γεωτρήσεων θα επηρεάσει την συνάντηση των ηγετών με τον γγ τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το θέμα της εδαφικής αναπροσαρμογής έχει σχέση με την έννοια των συνόρων μεταξύ των συνιστώντων κρατιδίων . "Δεν μιλούμε για εθνικά σύνορα. 'Ετσι σε σχέση με την ΑΟΖ της Κύπρου, είναι ΑΟΖ για όλο το νησί και όταν θα επανενωθεί σε μια ομόσπονδη λύση, το θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών δεν θα έχει επιπτώσεις πάνω στο θέμα των γεωτρήσεων", τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου