Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Νέος γύρος ευρω-διαβουλεύσεων για τις εγγυήσεις Στην Αθήνα η τρόικα για την αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής

Από το ιστολόγιο http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4652550

Κρίσιμη για την οικονομία θεωρείται η εβδομάδα που θα ξεκινήσει, καθώς θα ξεκινήσει νέος γύρος διαβουλεύσεων σε επίπεδο εκπροσώπων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το θέμα των εγγυήσεων που ζητούν από την Ελλάδα διάφορες χώρες προκειμένου να συμμετάσχουν στο νέο δάνειο. Παράλληλα, οι επικεφαλής της τρόικας έρχονται στην Αθήνα για την πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής.


Στις ευρω-διαβουλεύσεις το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών εκπροσωπεί ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Ζανιάς.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προκειμένου να ξεπεράσουν το σκόπελο των εγγυήσεων που καθυστερεί την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, δεδομένων των αντιδράσεων που προκλήθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας Ελλάδας -Φινλανδίας, η οποία προέβλεπε την καταβολή χρηματικών εγγυήσεων.

Στο τραπέζι φέρεται να έχει τεθεί και το ενδεχόμενο παροχής μη χρηματικών εγγυήσεων από την Ελλάδα. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητά συμφωνίες που θα έθεταν ως εγγύηση ελληνική γη ή ακίνητη περιουσία.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η Φινλανδία εμφανίζεται αμετακίνητη, θεωρώντας «μη διαπραγματεύσιμη» την απαίτηση για παροχή εγγυήσεων, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα.
Στη διεθνή οικονομική κρίση και στις πιθανές λύσεις της, αναφέρθηκε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, σύμφωνα με τον οποίο, η βασική διέξοδος είναι «οι δημόσιες επενδύσεις, που αποτελούν κοινό αγαθό. Τα ευρωομόλογα, κατά συνέπεια, χρησιμεύουν για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη».
Αναφερόμενος στην αρνητική στάση της Γερμανίας, υπενθύμισε ότι «το 2010 οι εξαγωγές του Βερολίνου προς την Κίνα, άγγιξαν τα 53,5 δισ. ευρώ, ενώ εκείνες προς την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία, τα 50,9 δισ. ευρώ.
«Θέλετε, λοιπόν, να πετάξετε όλο αυτό το αποτέλεσμα, ή νομίζετε ότι έχει και αυτό κάποια αξία;», διερωτήθηκε, με νόημα, ο κ. Τρεμόντι, απευθυνόμενος, έμμεσα, στη γερμανική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου