Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Παρεμβάσεις: Η Fed είναι έτοιμη να στηρίξει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας - Λιγότερες δανειοδοτήσεις στην Ευρωζώνη Τα χρηματιστήρια προσβλέπουν στους κεντρικούς τραπεζίτες

Από το ιστολόγιο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2043400

Η μάχη των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους, μέσω δραστικών περικοπών και αύξησης φόρων, βάζει φρένο στη διαδικασία της ανάκαμψης, επαναφέροντας στο προσκήνιο ακόμη και σενάρια μίας νέας παγκόσμιας ύφεσης.
Μπεν Μπερνάνκι: «Η οικονομική ανάρρωση θα πάρει καιρό, όμως δεν θα αφήσει πίσω της βαθιές πληγές».
Με τις κυβερνήσεις να εστιάζουν την προσοχή τους στη μείωση των φουσκωμένων ελλειμμάτων, οι ελπίδες για ενίσχυση της ανάπτυξης στηρίζονται πλέον στις κεντρικές τράπεζες.
Χθες, έχοντας στραμμένα πάνω του τα βλέμματα των διεθνών αγορών, ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης, Μπεν Μπερνάνκι, υπογράμμισε ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ είναι έτοιμη να στηρίξει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, αποφεύγοντας, ωστόσο, να κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα, πόσο μάλλον σε έναν τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.
Ζήτησε δε δράση και από το Κογκρέσο, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στη δυνατότητα των Ευρωπαίων να αντιμετωπίσουν από την πλευρά τους τη δική τους κρίση χρέους.
Η πρώτη αντίδραση της Wall Street ήταν μουδιασμένη, με τους δείκτες να κινούνται αρχικά σε αρνητικό έδαφος. Η εικόνα, όμως, άλλαξε γρήγορα, με τους επενδυτές να εστιάζουν σε σημεία της ομιλίας του, που άφηναν ανοιχτό το παράθυρο για μελλοντική δράση.



Υπόσχεση στήριξης
«Είναι σαφές ότι η ανάκαμψη από την κρίση δεν είναι όσο δυναμική ελπίζαμε», παραδέχθηκε ο κ. Μπερνάνκι από το βήμα της ετήσιας συνόδου των κεντρικών τραπεζιτών, στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ.
«Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αποτιμά τις οικονομικές προοπτικές και είναι έτοιμη να εκμεταλλευθεί τα εργαλεία της με κατάλληλο τρόπο, ώστε να προωθήσει μία ισχυρότερη ανάκαμψη, σε συνδυασμό με σταθερότητα των τιμών», συμπλήρωσε.
Τόνισε δε ότι είναι καθοριστικής σημασίας για την «υγεία» της οικονομίας η καταπολέμηση της επίμονα υψηλής ανεργίας. Διευκρίνισε, όμως, ότι σε αυτό το μέτωπο οι δυνατότητες της κεντρικής τράπεζας είναι περιορισμένες, κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται δράση από την κυβέρνηση και το Κογκρέσο. «Η Fed θα κάνει σίγουρα ό,τι μπορεί για να τονώσει την ανάπτυξη και την απασχόληση», υποσχέθηκε, προσθέτοντας όμως «ότι οι περισσότερες πολιτικές, που στηρίζουν την ανάπτυξη, επεκτείνονται εκτός των ορίων της κεντρικής τράπεζας».
Ο κεντρικός τραπεζίτης θέλησε, πάντως, να αφήσει και ένα μήνυμα ελαφράς αισιοδοξίας. «Η οικονομική ανάρρωση θα πάρει καιρό και ενδέχεται να υπάρξουν εμπόδια στο δρόμο. Δεν θα αφήσει, όμως, πίσω της βαθιές πληγές», είπε χαρακτηριστικά.
Οι επισημάνσεις του ήρθαν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των άκρως απογοητευτικών στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς μόλις 1% το δεύτερο τρίμηνο, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 1,3%.
Πριν από λίγες εβδομάδες, η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεσμεύθηκε να διατηρήσει τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη.
Γέννησε έτσι προσδοκίες για νέες ενέσεις ρευστότητας στην οικονομία, μέσω ενός τρίτου γύρου αγοράς ομολόγων. Οι χθεσινές επισημάνσεις του Μπεν Μπερνάνκι δεν ανταποκρίθηκαν, επομένως, πλήρως στις προσδοκίες. Παρ' όλα αυτά, προσέφεραν ουσιαστικό στήριγμα στις αμερικανικές μετοχές, με τους δείκτες Dow Jones [.DJI] Σχετικά άρθρα και S&P να ενισχύονται ενδοσυνεδριακά περισσότερο 1% και τον Nasdaq [.IXIC] Σχετικά άρθρα να παρουσιάζει άνοδο έως και 2,5%.
Απογοητευτικά μηνύματα
Εν τω μεταξύ, τα μηνύματα για την «υγεία» της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι απογοητευτικά.
Σε μία ακόμη ανησυχητική ένδειξη για τις προοπτικές της οικονομίας, οι ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκαν τον Ιούλιο κατά 2,4%, έναντι του αντίστοιχου περυσινού μηνός, εξέλιξη που ασκεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.
Ο συνολικός δανεισμός μειώθηκε κατά 3 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, στα 4,734 τρισ. ευρώ. Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης έρχεται να προστεθεί στα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης «κατεβάζει φρένο», καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών υιοθετούν μέτρα λιτότητας, σε μια προσπάθεια μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Στην Ισπανία, οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ επιβραδύνθηκαν στο 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο, έναντι ρυθμών 0,4% του πρώτου τριμήνου. Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας συναίνεσαν στην τροποποίηση του συντάγματος, ώστε να υπάρχει διάταξη που να θέτει επίσημο όριο στο κρατικό χρέος και δημοσιονομικό έλλειμμα.
Σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο νόμου, το ανώτατο όριο δημόσιου ελλείμματος ορίζεται στο 0,4 του ΑΕΠ από το 2020. Η διάταξη αφήνει περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας σε περιόδους κρίσης. Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε, χθες, μέτρα δημιουργίας θέσεων εργασίας, στηρίζοντας κυρίως του νέους ανέργους.
Στην Κύπρο, η κυβέρνηση παρουσίασε, χθες, στο Κοινοβούλιο, νέες περικοπές που επηρεάζουν τους υπαλλήλους του Δημοσίου. Ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, διαβεβαίωσε ότι η χώρα είναι σε θέση να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις, διευκρινίζοντας ότι οι ανάγκες δανεισμού ανέρχονται στα 150 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους και 600 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.
Ο κ. Καζαμίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το δημόσιο χρέος θα υπερκαλυφθεί από εγχώριους και ξένους πιστωτές, καθησυχάζοντας τις ανησυχίες περί προσφυγής της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης. Οσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης, ο κ. Καζαμίας προέβλεψε ότι το έλλειμμα θα μειωθεί κοντά στο 2% το 2012.
«Εμπιστοσύνη στην Ευρώπη»
Η θετική αντίδραση της Wall Street είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν έως ένα βαθμό οι απώλειες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων προς τα τέλη της συνεδρίασης, χωρίς όμως να φέρει μία πραγματική ανατροπή του κλίματος.
Και τούτο γιατί στη γηραιά ήπειρο η αδυναμία των Ευρωπαίων να αρθρώσουν ενιαία φωνή γύρω από ζητήματα, όπως οι εγγυήσεις στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, δημιουργούν έντονο προβληματισμό.
Χθες, ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ευρώπη θα κάνει ό,τι απαιτείται.
«Οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας έχουν απόλυτη συνείδηση αυτού που διακυβεύεται, με τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα, και είμαι βέβαιος ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τα ρυθμίσουν επαρκώς και ολοκληρωτικά», σημείωσε.
Εσωτερικές διαφωνίες στην ΕΚΤ
Με τα πολιτικά αδιέξοδα να εντείνουν την κρίση χρέους και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπισή της πιο σημαντικό από ποτέ, οι εσωτερικές διαφορές στους «κόλπους» της ΕΚΤ (οι πιο σοβαρές στην ιστορία του οργανισμού) εγκυμονούν τον κίνδυνο να αφήσουν την Ευρωζώνη ευάλωτη στις επιθέσεις των αγορών.
Η διάσταση απόψεων μεταξύ των 23 μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ εστιάζεται στην πρόσφατη απόφαση για επανεκκίνηση του αμφιλεγόμενου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της περιφέρειας, σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης των χρηματαγορών.
Οι διαφορές σε ζητήματα νομισματικής πολιτικής μεταξύ των εκπροσώπων των 17 χωρών της Ζώνης του Ευρώ είναι αναπόφευκτες και είχαν προβλεφθεί από τους ιδρυτές της ΕΚΤ. Επειδή όμως η αντιπαράθεση εστιάζεται αυτήν τη φορά σε ένα πιο εξειδικευμένο ζήτημα και φθάνει μέχρι και τον ορισμό της «αποστολής» που καλείται να εκπληρώσει η ΕΚΤ, θα μπορούσε να υπονομεύσει τη δυνατότητα της ΕΚΤ να θέσει υπό έλεγχο την κρίση, όπως εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές.
«Αυτή αποτελεί πιθανότατα τη μεγαλύτερη εσωτερική αντιπαράθεση -ή την πιο σημαντική εσωτερική αντιπαράθεση- στην ιστορία της ΕΚΤ», επισημαίνει ο Χόλγκερ Σμίτιγκ, οικονομολόγος στην τράπεζα Berenberg.
Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που προέρχονται από τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης φέρεται να αποτελούν ένθερμους υποστηρικτές της απόφασης της ΕΚΤ να θέσει και πάλι σε λειτουργία το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Μέσω της παρέμβασης της ΕΚΤ, η απόδοση των ιταλικών και ισπανικών δεκαετών υποχώρησε κοντά στο 5%, έχοντας απομακρυνθεί από τα υψηλά-ρεκόρ, πάνω από το 6%, πριν από την παρουσία της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά.
Ομως ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γιένς Βάιντμαν, και ο Γιούργκεν Σταρκ, επίσης αξιωματούχος της ΕΚΤ, ηγήθηκαν της τετραμελούς ομάδας στο συμβούλιο της ΕΚΤ που τάχθηκαν εναντίον της επανεκκίνησης του προγράμματος, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου