Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Γιγαντώνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός εις βάρος των αδύναμων

Από το ιστολόγιο http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=26242&categories_id=69
Σχεδόν επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους θα φθάσει να «φιλοξενεί» φέτος η γη, με το μεγαλύτερο...  
Γιγαντώνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός εις βάρος των αδύναμων
μέρος αυτής της αύξησης να επιβαρύνει τις αναπτυσσόμενες χώρες, περιορίζοντας περαιτέρω τα λιγοστά αποθέματά τους σε τροφή και νερό, σύμφωνα με καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.




Η πορεία της αύξησης του πληθυσμού είναι δραματική. Μόλις το 2009 ο παγκόσμιος πληθυσμός άγγιξε τα 6 δισ.. Σύμφωνα δε με τις προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών, 10.1 δισ. άνθρωποι θα κατοικούν τη γη έως το 2100.




Μέχρι το 2050, όπως λέει ο καθηγητής Οικονομικών και Δημογραφίας στο Χαρβαρντ, David Bloom, σχεδόν 2,3 δισ. άνθρωποι θα προστεθούν, σχεδόν δηλαδή όσοι διέμεναν στην υφήλιο έως το 1950.





Οι εκτιμήσεις των ειδικών δείχνουν ότι το «δημογραφικό κέντρο βαρύτητας» θα μεταφερθεί κυρίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές του κόσμου.




Αυτό άμεσα σημαίνει ότι ο αναπτυσσόμενος κόσμος θα αντιμετωπίσει δυσκολίες όσον αφορά στην παροχή τροφίμων, νερού, στέγασης και ενέργειας, με επιπτώσεις στην ανάπτυξη της υγείας, της ασφάλειας και των οικονομικών.




«Αυτή η δημογραφική απεικόνιση είναι όντως περίπλοκη και θέτει κάποιες σημαντικές προκλήσεις», σημειώνει ο Bloom.


«Οι προκλήσεις δεν είναι ανυπέρβλητες, αλλά δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε στρουθοκαμηλίζοντας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ορισμένα δύσκολα ζητήματα που κυμαίνονται από την επιτακτική ανάγκη για αντισύλληψη μεταξύ εκατοντάδων εκατομμυρίων γυναικών και το τεράστιο κενό γνώσης-δράσης στον τομέα της παιδικής επιβίωσης, μέχρι την μεταρρύθμιση της πολιτικής για τη συνταξιοδότηση και την ανάπτυξη της παγκόσμιας πολιτικής για τη μετανάστευση. Είναι απλά ανεύθυνο να καθόμαστε άπραγοι, ενώ η ανθρωπότητα βιώνει τους κινδύνους της δημογραφικής αλλαγής», δήλωσε ο Bloom.




Τα επόμενα 40 χρόνια, σχεδόν το 97% της αναμενόμενης αύξησης του πληθυσμού αναμένεται στις αναπτυσσόμενες χώρες, με το 49% κυρίως στην Αφρική.




Στο μεταξύ, οι πληθυσμοί των περισσότερο ανεπτυγμένων χωρών θα παραμείνουν σταθεροί, λέει ο Bloom. «Ωστόσο θα υπάρχουν λιγότεροι εργαζόμενοι ενήλικοι για να στηρίζουν τους συνταξιούχους», υπογραμμίζει.




«Αν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι διαφορετικά από αυτά των πλούσιων χωρών, σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο οι δημογραφικές προκλήσεις οπουδήποτε στον κόσμο επηρεάζει τους πάντες», προσθέτει ο Bloom.

















Το 2011 υπολογίζεται ότι σχεδόν 135 εκατ. άνθρωποι θα γεννηθούν και 57 εκατ. θα πεθάνουν.




Ωστόσο η αβεβαιότητα για τις παγκόσμιες προβλέψεις υπάρχουν. Ανάλογα με το αν ο αριθμός των γεννήσεων ανά γυναίκα συνεχίζει να μειώνεται, οι προβλέψεις πληθυσμού για το 2050 κυμαίνονται από 8,1 δισ. έως 10.6 δισ. και για το 2100 οι προβλέψεις ποικίλλουν από 6,2 δισ. έως 15.8 δισ., καταλήγει ο Bloom.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου