Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Fitch: Δολάριο και ομόλογα στηρίζουν την αξιολόγηση των ΗΠΑ

Από το ιστολόγιο http://www.capital.gr/News.asp?id=1263787
Σε περεταίρω διευκρινίσεις για τους λόγους διατήρησης της αξιολόγησης “AAA” της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ προέβη η Fitch Ratings, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Σύμφωνα με τον οίκο, η θέση του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα σημαίνει πως η χώρα μπορεί να αντέξει υψηλότερο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ έναντι των άλλων χωρών με ανάλογη αξιολόγηση παρά τις ανησυχίες για τη δυναμική του, την πολιτική θέληση για τη μείωσή του και την παραγωγικότητα της οικονομίας.

Ο οίκος επισημαίνει επίσης πως η αγορά των ομολόγων των ΗΠΑ προσφέρει στη χώρα τη δυνατότητα αποφυγής προβλημάτων ρευστότητας.

Τέλος, ο οίκος επαναλαμβάνει την προειδοποίηση πως ενδεχόμενη αποτυχία για υιοθέτηση ενός αξιόπιστου σχεδίου για τη μείωση του χρέους θα δοκιμάσει τα όρια της αξιολόγησης των ΗΠΑ.


Σε ιστορικό χαμηλό οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ

Στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο υποχώρησαν οι αποδόσεις των 10 ετών και 2ετών ομολόγων των ΗΠΑ καθώς τα αρνητική στοιχεία για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ οδηγούν σε σημαντικές απώλειες τα χρηματιστήρια διεθνώς.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έφτασε το 1,99% ενώ αυτήν την ώρα κινείται στο 2,1% με πτώση 7 μονάδων βάσης.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου έφτασε στο 0,16% ενώ τώρα διαμορφώνεται στο 0,2% σημειώνοντας οριακή άνοδο

Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου υποχωρεί 11 μ.β. στο 3,46%, το οποίο είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009. Το ιστορικό χαμηλό για το εν λόγω ομόλογο είναι 2,51% και είχε σημειωθεί το Δεκέμβριο του 2008.

Οι αποδόσεις διέυρυναν την πτώση τους μετά την ανακοίνωση του δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας της Philadelphia Fed ο οποίος υποχώρησε περαιτέρω στις -30,7 μονάδες τον Αύγουστο από 3,2 τον Ιούλιο και -7,7 τον Ιούνιο, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2009.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου