Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

«Ντόμινο εγγυήσεων» μετά την ελληνοφιλανδική συμφωνία

Από το ιστολόγιο http://tvxs.gr/

Μετά τη συμφωνία με τη Φινλανδία, οι Αυστρία, Ολλανδία και Σλοβακία ζητούν εγγυήσεις για τη δανειοδότηση της Ελλάδας. Η συμφωνία με τους Φινλανδούς «τελεί υπό την έγκριση των υπολοίπων κρατών-μελών της ευρωζώνης», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών αναφέρει πως δεν ανησυχεί για την εξέλιξη της συμφωνίας, καθώς, όπως σημειώνει, κάθε χώρα μπορεί να παίρνει τις δικές της αποφάσεις.


Η Αυστρία, η Ολλανδία και η Σλοβακία ανακοίνωσαν σήμερα πως αν η συμφωνία της Ελλάδας με τη Φινλανδία γίνει δεκτή από την ευρωζώνη, τότε θα ζητήσουν και αυτές ανάλογες εγγυήσεις. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, Χάραλντ Βάιγκλαϊν, τόνισε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα δώσει εγγυήσεις στη Φινλανδία τότε θα υπάρξει ανάλογο αίτημα και από την Αυστρία. «Όπως έχουμε πληροφορηθεί, την ίδια άποψη συμμερίζονται πολλές χώρες, όπως για παράδειγμα η Σλοβενία και η Σλοβακία. Ακόμη και η Ολλανδία σε κάποιες συζητήσεις εξέφρασε την ίδια άποψη. Δεν γνωρίζω αν πρόκειται για επίσημες θέσεις, που θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος», προσθέτει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο APA.
Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε πως «εμείς μαζί με κάποιες άλλες χώρες πάντα λέγαμε στις Βρυξέλλες και στην Φινλανδία, ότι αν η Φινλανδία λάβει εγγυήσεις, δεν μπορεί να επιδεινωθεί η δική μας θέση όσον αφορά την πιστοληπτική μας αξιολόγηση και ότι επιθυμούμε και εμείς μια συμφωνία παροχής εγγυήσεων».
Από την πλευρά του, ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Ιβάν Μίκλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε πως η Σλοβακία από την αρχή ζητούσε εγγυήσεις για τα όποια δάνεια δίνονταν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα, σημειώνοντας πως οι όροι πρέπει να είναι για όλες τις χώρες της ευρωζώνης. «Το θεωρώ απαράδεκτο για την όποια χώρα να μην λαμβάνει εγγυήσεις, όταν τις λαμβάνουν άλλες χώρες», δήλωσε ο Μίκλος.
Ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ανακοίνωση του επισημαίνει πως «το χρηματοοικονομικό σχήμα στο οποίο έχουμε καταλήξει στις συζητήσεις μας με τους Φινλανδούς τελεί υπό την έγκριση των υπολοίπων κρατών-μελών της Ευρωζώνης». «Η σχετική συζήτηση άρχισε σήμερα στο επίπεδο της τεχνικής ομάδας εργασίας και θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα στο επίπεδο των εκπροσώπων των Υπουργών (Euro Working Group). Στο μεταξύ, βρίσκομαι εδώ και μέρες σε επαφή με ομολόγους μου», προσθέτει στην ανακοίνωσή του.
«Όσο διεξάγεται αυτή η δύσκολη και λεπτή διαπραγμάτευση, είναι τουλάχιστον επιπόλαιο και ανεύθυνο δυνάμεις της Αντιπολίτευσης να προτρέχουν, να κινδυνολογούν ή να επιχαίρουν γιατί υπάρχουν προβλήματα, λες και αυτό είναι καινούργιο ή απροσδόκητο. Το να επενδύει κάποιος πολιτικά στην αρνητική εξέλιξη είναι όχι μόνο κατώτερο του επιπέδου εθνικής ευθύνης στο οποίο πρέπει να κινούμαστε, αλλά και πολιτικά αδιέξοδο. Γιατί κανείς δεν πρόκειται να κερδίσει από μια αρνητική εξέλιξη που εις πείσμα όσων επενδύουν σε αυτή δεν θα υπάρξει, αρκεί εμείς να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι ως Έθνος», καταλήγει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία με τη Φινλανδία.
«Η διαφορά μας με τον κ. Βενιζέλο είναι ότι εμείς προβλέπαμε, όταν εκείνος πανηγύριζε. Εμείς προβλέψαμε αυτό, που δυστυχώς συνέβη. Εκείνος, αμήχανος, δεν ξέρει πώς να αντιδράσει και τι να απαντήσει. Για το καλό της χώρας, ας σοβαρευτεί επιτέλους ο κ. Βενιζέλος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης. Σημειώνεται πως το συνολικό ποσοστό του νέου δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 109 δις. ευρώ, που αντιστοιχεί στις Φιλανδία, Αυστρία, Ολλανδία και Σλοβακία είναι περίπου 11%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου