Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Γιατί ξεπουλήθηκαν οι τράπεζες σε Ελλάδα και Ευρώπη;

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε σήμερα η είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρείχε διευκόλυνση μέσω δανείου σε δολάρια σε μία και μόνο τράπεζα της ευρωζώνης, για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο. Μάλιστα, το ποσό που αντλήθηκε έφτασε στα 500 εκατ. δολάρια, το ύψος του οποίου προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες αφού αργότερα έγινε γνωστό ότι απορροφήθηκε από μία και μόνη τράπεζα.
Η διευκόλυνση ήταν για μία εβδομάδα και ήταν σε δολάρια, ενώ όπως έγινε γνωστό από την ΕΚΤ η ενέργεια εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος ανταλλαγής νομισμάτων. Ωστόσο, το γεγονός ότι το ποσό το δανείστηκε μία τράπεζα, εκλήφθηκε από την αγορά ως αδυναμία να αντλήσει μέρος των αναγκών της από άλλες τράπεζες, σημάδι που δείχνει ότι έχει αρχίσει να παγώνει η διατραπεζική αγορά. Ακόμη όμως δεν έχει γίνει γνωστό ποια τράπεζα ήταν αυτή που άντλησε αυτό το ποσό, ενώ άγνωστη παραμένει και η χώρα από την οποία προέρχεται.

Αναλυτές της αγοράς κάνουν ήδη λόγο για δραματική κατάσταση στη διατραπεζική.Μετά από δύο περίπου χρόνια ο εφιάλτης επανέρχεται με αυτή τη φορά οι προσδοκίες να είναι εξαιρετικά απογοητευτικές. Το Euribor βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009, ενώ και τα επιτόκια swap του ευρώ δείχνουν ένα μεγάλο premium για την αγορά δολαρίων, κάτι το οποίο είχαμε να δούμε από την εποχή της κατάρρευσης της Lehman Brothers.
Όλοι οι δείκτες μας λένε το ίδιο: οι τράπεζες αποτείνονται περισσότερο σε επίσημες πηγές χρηματοδότησης για την εξασφάλιση της ρευστότητας τους, από ότι ένα μήνα πριν, αναφέρει ο Laurence Mutkin, της Morgan Stanley, ο οποίος όμως δεν παραδέχεται ότι η κατάσταση θυμίζει τα προ κρίσης του 2008 επίπεδα.

A.T.
www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου