Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ Τι λέχθηκε και από ποιους στις 6/2/2009

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=211008&-V=articles

Ειλημμένη, μετά το οργιώδες διπλωματικό παρασκήνιο που προηγήθηκε, ήταν η απόφαση του Προέδρου Χριστόφια να κατασχεθεί και να φυλαχθεί το φορτίο του πλοίου Monchergorsk, από την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Αυτό άφησε σαφώς να νοηθεί στην περιβόητη σύσκεψη της 6ης Φεβρουαρίου 2009 η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του και στην οποία ουσιαστικά λήφθηκε η απόφαση να κρατηθεί στην Κύπρο το φορτίο.


Ο «Π» εξασφάλισε πρόσβαση στο πρακτικό της σύσκεψης, το οποίο –προς στιγμή– είχε αμφισβητηθεί λόγω της καθυστερημένης κατάθεσής του από τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου, Λεωνίδα Παντελίδη, στις ανακριτικές αρχές. Η αστυνομία, ωστόσο, με ανακοίνωση που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας μας, χαρακτηρίζει αυθεντικό το εν λόγω έγγραφο. Από το πρακτικό, έκτασης τεσσάρων δακτυλογραφημένων σελίδων, προκύπτει σαφώς ότι η Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά μελετούσε πέντε επιλογές, είχε ήδη αποφασίσει την κατάσχεση και φύλαξη του υλικού στην Κύπρο. Κι αυτό, παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν στη συγκεκριμένη σύσκεψη. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εμφανίζεται να εστίαζε τότε την προσοχή του σε δύο θέματα: στη δυνατότητα των κυπριακών αρχών να εξασφαλίσουν κατάλληλη φύλαξη και προστασία του φορτίου και στην αναγκαιότητα να υπάρξει πλήρης και λεπτομερής καταγραφή του περιεχομένου του. Επιφυλάξεις ωστόσο, ως προς την επιλογή της κατάσχεσης, είχαν εκφράσει ο επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου αλλά και ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας. Ο πρώτος προειδοποίησε ότι η κατάσχεση του φορτίου από την Κυπριακή Δημοκρατία ενδεχομένως να μας δημιουργούσε προβλήματα αφού στην πορεία κάποιοι θα μπορούσαν να κατηγορήσουν τη Λευκωσία ότι διοχετεύει σταδιακά το περιεχόμενό του στη Συρία. Ο δε δεύτερος, ακούγοντας από το στόμα του Προέδρου τις επιλογές που είχε μπροστά της η Κυβέρνηση, ανέφερε ότι «η επιλογή να κρατήσουμε το φορτίο θα ήταν η δυσμενέστερη».

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η τοποθέτηση του τότε αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Κωνσταντίνου Μπισμπίκα. Στην ερώτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το κατά πόσο μπορούσαμε να αναλάβουμε την ευθύνη της φύλαξης του φορτίου, ο κ. Μπισμπίκας –ο οποίος με βάση το πρακτικό συμμετείχε στη σύσκεψη– εμφανίζεται να δηλώνει ότι «έχει ήδη γίνει προκαταρκτική έρευνα και έχει εξευρεθεί ασφαλής χώρος για να φυλαχθούν». Δεν αναφέρεται, πάντως, ο χώρος το οποίο είχε υπόψη του ο τότε αρχηγός.

Το πρακτικό

Οι βασικές θέσεις που διατυπώθηκαν στη σύσκεψη της 6ης Φεβρουαρίου 2009, σύμφωνα με το πρακτικό που ετοιμάστηκε στο Προεδρικό, έχουν ως εξής:

Το λόγο πήρε πρώτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος, αναφερόμενος στην κατάσταση που διαμορφώθηκε με το πλοίο Monchegorsk, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενώπιόν της πέντε επιλογές:

-Να στείλουμε πίσω το φορτίο στη Συρία. Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται.

-Να στείλουμε πίσω το φορτίο στο Ιράν. Ο Πρόεδρος παρατήρησε ότι το Ιράν δεν αντέδρασε επίσημα, κάτι που σίγουρα θα έκανε αν στην υπόθεση ήταν αναμεμειγμένη η ίδια η κυβέρνησή του. Υπογράμμισε ωστόσο ότι και αυτή η επιλογή αποκλείεται.

-Να ζητήσουμε από μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να το παραλάβουν.

-Να στείλουμε το φορτίο σε άλλη χώρα.

-Να το κατάσχουμε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προχώρησε αμέσως στο να ρωτήσει τους εμπειρογνώμονες αν μπορούμε να το εκφορτώσουμε και να αναλάβουμε την ευθύνη της φύλαξής του. Έσπευσε δε να σημειώσει ότι, από την ενημέρωση που είχε, το φορτίο αποτελείται από πρώτες ύλες για την κατασκευή πυρομαχικών. Ως εκ τούτου, παρατήρησε, φαίνεται πως, εφόσον φυλαχθεί και προστατευθεί κατάλληλα, δεν αποτελεί μεγάλο κίνδυνο. Στο στάδιο αυτό, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη να αναμένουμε την απάντηση της επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας πριν προβούμε στην οποιαδήποτε ενέργεια.
Το λόγο πήρε ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Άκης Παπασάββας ο οποίος είπε απλώς πως η τελευταία επιλογή (της κατάσχεσης) συνάδει με την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας…
Ο επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου τόνισε ότι πρέπει να συνεχίσουμε το άνοιγμα των εμπορευματοκιβωτίων, ούτως ώστε να καταγραφεί το φορτίο και να έχουμε πλήρη εικόνα.
Ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης είπε ότι μπορούμε να ανοίξουμε όλα τα εμπορευματοκιβώτια χωρίς αυτά να εκφορτωθούν.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού παρατήρησε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με άλλα κράτη για την επί τόπου έρευνα.
Ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας παρατήρησε ότι τα εμπορευματοκιβώτια μπορούν να μετακινηθούν εντός του πλοίου έτσι ώστε η έρευνα να γίνει σε αυτό. Υπέδειξε ωστόσο ότι η επιλογή να κρατήσουμε το φορτίο θα ήταν η δυσμενέστερη.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε να ανοιχθούν και να ελεγχθούν όλα τα εμπορευματοκιβώτια πάνω στο πλοίο.
Ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης είπε ότι, από τον μέχρι της στιγμής εκείνης έλεγχο, προκύπτει ότι τέσσερα εμπορευματοκιβώτια περιέχουν επικίνδυνο υλικό και εισηγήθηκε αυτά να αποθηκευτούν σε ξεχωριστές αποθήκες.
Καθοριστική κρίνεται η παρέμβαση του τότε αρχηγού της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Μπισμπίκα. Ο κ. Μπισμπίκας είπε ότι έχει ήδη γίνει προκαταρκτική έρευνα και έχει εξευρεθεί ασφαλής χώρος για να φυλαχθούν.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέμεινε στο ότι πρέπει να ερευνηθούν όλα τα εμπορευματοκιβώτια.
Ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας εισηγήθηκε να μετακινηθεί το πλοίο δύο ναυτικά μίλια για να μην βρίσκεται στο χώρο λειτουργίας του λιμανιού. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε πως, εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα με τις Βρετανικές Βάσεις, αυτό να γίνει. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών ρώτησε αν θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε την επιτροπή Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να πάρει την απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος για κάτι τέτοιο. Ο κ. Χριστόφιας επέμεινε για τρίτη φορά ότι το φορτίο θα πρέπει να ερευνηθεί.
Παρεμβαίνοντας εκ νέου ο Γιώργος Ιακώβου σημείωσε ότι η εκφόρτωση στην Κύπρο του φορτίου πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα. Θα κατηγορηθούμε ίσως στο μέλλον, είπε, ότι το διοχετεύουμε σταδιακά στη Συρία.
Ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης επανέλαβε ότι,από την μέχρι στιγμής έρευνα, το φορτίο είναι πρώτες ύλες. Για να απαντήσει εκ νέου ο Πρόεδρος ότι πρέπει να γίνει πλήρης καταγραφή.



«Αφαλή χώρο» είχε βρει ο Μπισμπίκας

Ο αρχηγός της ΕΦ Κωνσταντίνος Μπισμπίκας, κατά την παρουσία του στην επιτροπή Άμυνας της Βουλής, είχε υποστηρίξει ότι ο ίδιος αντιτίθετο στη φύλαξη των εκρηκτικών και ήταν αρνητικός στην ανάληψη ευθύνης για το θέμα από την ΕΦ. Πρόσθεσε δε –κάτι που έκανε και σε δημόσια δήλωσή του– ότι, όταν λήφθηκε η απόφαση σχετικά με τον συγκεκριμένο χώρο φύλαξης (Μαρί), ο ίδιος δεν είχε ουδεμία ανάμειξη, αφού κατά τη σχετική χρονική περίοδο απουσίαζε από την Κύπρο με προγραμματισμένη κανονική άδεια στην Ελλάδα (από τις 6 μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου). Φαίνεται όμως ότι, πριν αναχωρήσει, παρακάθησε στη σύσκεψη του Προεδρικού στην οποία ουσιαστικά αποφασίστηκε η παραμονή του φορτίου στην Κύπρο και διαβεβαίωνε μάλιστα τον Πρόεδρο ότι «έχει ήδη γίνει προκαταρκτική έρευνα και έχει εξευρεθεί ασφαλής χώρος για να φυλαχθούν». Στο πρακτικό της 6ης Φεβρουαρίου δεν φαίνεται ωστόσο αν ο κ. Μπισμπίκας εννοούσε τη ναυτική βάση στο Μαρί.


Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΚΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου