Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Ηγεμονικό ρόλο επιδιώκει η Τουρκία στη Μ. Ανατολή Σχέδια δράσης για την κρίση στη Συρία μελετά το ΣΕΑ

Από το ιστολόγιο http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/08/blog-post_1695.html

ΣΧΕΔΙΟδράσης τριών σημείων για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης έντασης στη Συρία και την εξέταση των πιθανών σεναρίων πρόκειται να συζητήσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας κατά την σύνοδό του που είναι προγραμματισμένη για σήμερα. 
Σύμφωνα με τα σενάρια που περιέχονται στο σχέδιο: - Αν συνεχιστεί η βία, το καθεστώς Ασαντ θα απομονωθεί από τη Διεθνή Κοινότητα και -σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμπάχ- η Τουρκία θα πιέσει για την απομόνωση της Συρίας μέσω αποφάσεων Διεθνών Οργανισμών όπως του Οργανισμού Ισλαμικής Συνδιάσκεψης (ΟΙC) , τον Αραβικό Σύνδεσμο , την ΕΕ και τον ΟΗΕ. Ίσως η Τουρκία ανακαλέσει τον πρέσβη της στη Δαμασκό και κλείσει την Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο της στη Συρία. Η έκταση των μέτρων που θα λάβει η Τουρκία θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις του καθεστώτος Ασαντ.

- Αν θα επιβληθούν κυρώσεις σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ -σύμφωνα με την εφημερίδα- η Τουρκία δεν επιθυμεί να βλάψει τον λαό της Συρίας, ενώ θα λάβει μέτρα κατά του καθεστώτος Ασαντ. Σε διμερές επίπεδο η Τουρκία ίσως ακυρώσει το Υψηλού Επιπέδου Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας, καταργήσει την άρση θεώρησης εισόδου για τους πολίτες της Συρίας (επαναφορά βίζας) κρατώντας ωστόσο τις πόρτες της ανοικτές για τους πρόσφυγες που αναζητούν προστασία από το καθεστώς της Συρίας. Επίσης η Τουρκία θα μειώσει τα δρομολόγια πλοίων και αεροπλάνων προς τη Συρία, ίσως παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του Ασαντ και της οικογένειάς του στην Τουρκία και καταργήσει την κοινοβουλευτική ομάδα φιλίας Τουρκίας-Συρίας.

- Αν η βία συνεχιστεί τότε μια διεθνής επέμβαση θα καταστεί αναπόφευκτη. Στο μεταξύ η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ αναφέρει ότι αντιπροσωπεία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη Συρία μαζί με πολιτικούς, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς από διάφορες χώρες έπειτα από πρόσκληση οργάνωσης της Συρίας που προωθεί την βελτίωση της εικόνας του Προέδρου Ασαντ.

Η Vatan αναφέρει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ διέψευσε φήμες ότι η Τουρκία σχεδιάζει δημιουργία ουδέτερης ζώνης στα σύνορα με την Συρία.
http://www.philenews.com/digital/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου