Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Φραγμός στη ροή κοινοτικών εργατών Ζητά ο Μαυρίδης για ένα χρονικό διάστημα

Από το ιστολόγιο http://www.ikypros.com/

Φραγμός στη ροή κοινοτικών εργατών


Οι παρούσες οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν όπως τεθεί φραγμός στη ροή κοινοτικών εργατών στην Κύπρο για ένα χρονικό διάστημα, αναφέρει, σε σημερινή δήλωσή του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, εξηγώντας ότι παρά το γεγονός ότι οι κοινοτικοί εργάτες έχουν στηρίξει σε μεγάλο βαθμό την κυπριακή οικονομία τα τελευταία χρόνια, την παρούσα στιγμή στρεβλώνουν σημαντικά την αγορά εργασίας, συμβάλλουν στην αύξηση της ανεργίας και επηρεάζουν αρνητικά την κοινωνική συνοχή.


Ο κ. Μαυρίδης αναφέρει ότι οι κοινοτικοί στην Κύπρο είναι κυρίως ανειδίκευτοι εργάτες, οι οποίοι εργάζονται οπουδήποτε με χαμηλές απολαβές, αποτελούν δε φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά και ότι χιλιάδες επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν χωρίς τους κοινοτικούς.

Προσθέτει δε ότι στο τέλος του 2010, οι κοινοτικοί εργάτες στην Κύπρο αριθμούσαν 60,005 ή το 15% του συνολικού εργατικού δυναμικού, και προέρχονταν κυρίως από χώρες όπου οι απολαβές είναι πολύ χαμηλότερες από ότι είναι στην Κύπρο, όπως Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα, εξηγώντας παράλληλα πως λόγω της ελεύθερης διακίνησης εργατικού δυναμικού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Κύπρος με τις χώρες αυτές αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία και πως ενόσω οι απολαβές στις χώρες αυτές είναι κατά πολύ χαμηλότερες από ότι είναι στην Κύπρο, οι κοινοτικοί θα συνεχίσουν να έρχονται στην Κύπρο.

«Είναι πλέον φανερό ότι η μικρή οικονομία της Κύπρου δεν μπορεί να απορροφήσει τόσους πολλούς κοινοτικούς, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να αφαιρούν θέσεις εργασίας από Κύπριους» δηλώνει ο Μάριος Μαυρίδης, προσθέτοντας πως μπορεί το φτηνό εργατικό δυναμικό να είναι χρυσάφι για μια οικονομία, όμως η ανεργία που προκαλείται στους Κύπριους εξελίσσεται σε μέγα κοινωνικό πρόβλημα και επηρεάζει την κοινωνική συνοχή.

«Περισσότερο επηρεάζονται τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα όπου εντοπίζονται περισσότεροι ανειδίκευτοι Κύπριοι εργάτες» συμπληρώνει.

Διατυπώνει ακολούθως την εκτίμηση ότι η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για Κύπριους και να διαφυλάξει την κοινωνική συνοχή και καλεί την Κυβέρνηση «όπως ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να επιτρέψει στη μικρή Κύπρο να επιβάλει μορατόριουμ στην έκδοση νέων αδειών εργασίας σε κοινοτικούς για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι να ανακάμψει η οικονομία».

«Μπορεί η Κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία εξασφάλισε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην εκδώσει άλλες άδειες σε Ρουμάνους οι οποίοι έχουν φτάσει ξεπεράσει τις 800,000 στην Ισπανία» καταλήγει η δήλωση του Βουλευτή του ΔΗΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου