Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Πιέζουν για αποχώρηση του Άσαντ ΗΠΑ και ΕΕ

Από το ιστολόγιο http://www.newsbeast.gr/

Για «ανθρωπιστικά εγκλήματα» μιλά ο ΟΗΕ

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν σε βάρος της κυβέρνησης της Συρίας και του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πλήττουν την «καρδιά» του καθεστώτος του, δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

Μάλιστα η παρέμβαση της Κλίντον μεταδόθηκε απευθείας από αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, λίγη ώρα μετά την δημοσιοποίηση ενός ανακοινωθέντος από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με το οποίο κάλεσε Άσαντ «να αποχωρήσει» από την εξουσία.

Πάντως, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Ομπάμα «δεν έχει την πρόθεση» να ανακαλέσει τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Συρία Ρόμπερτ Φορντ.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο του 2009, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Συρία, παρά τις ενστάσεις των Ρεπουμπλικάνων που είχαν αποπειραθεί να σταματήσουν τον διορισμό του Φορντ και επέκριναν έντονα τον πρόεδρο διότι διατηρούσε επαφή με την Δαμασκό.

Στο μεταξύ ένας αμερικανός αξιωματούχος είπε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «βέβαιη» ότι ο Άσαντ βρίσκεται «στον δρόμο προς την έξοδο», σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ένας δεύτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι παρόμοιες κυρώσεις με αυτές που επέβαλε η Ουάσινγκτον στη Συρία θα επιβάλουν και άλλες κυβερνήσεις.

Εντωμεταξύ τα συριακά λιμάνια Ταρτούς και Μπανιάς λειτουργούσαν κανονικά ως πριν από λίγο, όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, Sana.

Οι ταυτόχρονες εκκλήσεις των ΗΠΑ, της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον και των επικεφαλής των κυβερνήσεων Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας προς τον Άσαντ να παραιτηθεί, όπως και η επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων που οι ευρωπαίοι πιέζονται από την αμερικανική πλευρά να υιοθετήσουν επίσης, σημειώθηκαν την ημέρα που ερευνητές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφεραν ότι ο στρατός προβαίνει σε κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πραγματοποιεί βασανισμούς και έχει υιοθετήσει μια πολιτική που υποχρεώνει τα στελέχη του να «πυροβολούν για να σκοτώνουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου