Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

«Αλαλούμ» στα διεθνή χρηματιστήρια Η MORGAN STANLEY έσπειρε τον πανικό στις διεθνείς χρηματαγορές υποβιβάζοντας την αμερικανική οικονομία

Από το ιστολόγιο http://www.newstoday.gr/

Η ανακοίνωση των κακών αποτελεσμάτων της αμερικανικής βιομηχανίας και της δυσμενούς προοπτικής ανάπτυξης από την τράπεζα Morgan Stanley, οδήγησαν σε νέα μεγάλη πτώση σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια. Με την ευρωστία της παγκόσμιας οικονομίας στο επίκεντρο των ανησυχιών των διεθνών χρηματιστηριακών ιδρυμάτων οι δείκτες
«Αλαλούμ» στα διεθνή χρηματιστήρια
διέγραψαν τρελή κούρσα, διογκώνοντας επί της ουσίας την ανασφάλεια των επενδυτών και όχι μόνο.



Η αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2011 και το 2012 από την αμερικανική τράπεζα «αρκούσε για να πυροδοτήσει την αναζωπύρωση των ανησυχιών», σύμφωνα με τους αναλυτές της οικονομικής ιστοσελίδας Briefing.com. «Σ' αυτό προσθέστε τις υποκείμενες ανησυχίες για την κρίση χρέους της ευρωζώνης και τα χρηματιστήρια του πλανήτη καταγράφουν μεγάλη πτώση», πρόσθεσαν.
 Οι αναλυτές της Morgan Stanley νωρίτερα είχαν ανακοινώσει ότι αναθεωρούν προς τα κάτω την πρόβλεψή τους για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2011 (από το +4,2% στο +3,9%) και για το 2012 (από το +4,5% στο +3,8%). Ειδικά για την ευρωζώνη ανέφεραν ότι η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το +0,5% το 2012 (η αρχική πρόβλεψη ήταν 1,2%) και το 1,7% φέτος (αντί για 2%).
 Στις ΗΠΑ οι απογοητευτικοί μακροοικονομικοί δείκτες ήρθαν να προστεθούν στις ανησυχίες των επενδυτών: Κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου αυξήθηκαν περισσότερο από το προβλεπόμενο οι άνεργοι, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε αναπάντεχη άνοδο τον Ιούλιο ενώ οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν.
 Οι φόβοι για τον τραπεζικό τομέα ενισχύθηκαν επίσης από ένα άρθρο της εφημερίδας Wall Street Journal που υποστήριζε ότι η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) ανησυχεί για την ικανότητα των αμερικανικών θυγατρικών των ευρωπαϊκών τραπεζών να διατηρήσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο τη ρευστότητά τους σε περίπτωση που οι "μητρικές" εταιρείες αναγκαστούν να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους.
 Οι πρωτοβουλίες και οι δηλώσεις των πολιτικών ηγετών φαίνεται ότι δεν έχουν καταφέρει να αμβλύνουν τη νευρικότητα των επενδυτών. Οι προτάσεις που έγιναν κατά τη "μίνι" γαλλογερμανική σύνοδο της Τρίτης δεν έπεισαν τις αγορές, ενώ την ίδια τύχη είχε και η ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σκοπεύει να παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο ένα σχέδιο δράσης για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας.
 Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, διαβεβαιώνοντας σήμερα ότι δεν βλέπει στον ορίζοντα κάποια «νέα ύφεση» στην ευρωζώνη.
Ταυτόχρονα όμως, έγιναν και αντικρουόμενες δηλώσεις, όπως αυτή του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ, ο οποίος εκτίμησε ότι η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται "στο χείλος του γκρεμού". «Πώς μπορούν (οι Ευρωπαίοι ηγέτες) να πιστεύουν ότι οι αγορές θα πιστέψουν τις υποσχέσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, εάν θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου για να τις κάνουν πράξη;» διερωτήθηκε ο Ντελόρ.
 Απόδειξη της αγωνίας που διακατέχει τους επενδυτές και της αποστροφής τους απέναντι στον κίνδυνο, τόσο η τιμή του πετρελαίου, που υποχωρεί στη Νέα Υόρκη, όσο και η απόδοση των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ και Γερμανίας που έχει φτάσει στο χαμηλότερο ιστορικά σημείο της. Την ίδια τάση ακολουθούν και τα γαλλικά δεκαετή ομόλογα.
 Μεγάλη πτώση στη Γουόλ Στριτ
 Ο δείκτης Dow Jones χάνει 3,44%, ο Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας χάνει 4,17% και ο S&P500 3,87%
 Με μεγάλη πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Τη μεγαλύτερη πτώση τους μέσα σε μία ημέρα τα τελευταία δυόμισι χρόνια σημείωσαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα απογοητευτικά αποτελέσματα της αμερικανικής οικονομίας και οι φόβοι για επέκταση της κρίσης προκάλεσαν νευρικότητα στους επενδυτές.
 Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας, που έχει εκτεθεί στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες αφού υποχώρησε κατά -6,6%. Από τις αρχές του έτους οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποχωρήσει κατά 29,7%. Μεταξύ των τραπεζών με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα ήταν η βρετανική Barclays και η γαλλική Soci?t? G?n?rale, με πτώση -11,6% και οι δύο. Η γερμανική Commerzbank έχασε -10,5%.
 Στη Φραγκφούρτη, ο δείκτης Dax έκλεισε στις 5.602,80 μονάδες, μειωμένος κατά -5,82%, τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγράψει από τον Νοέμβριο του 2008.
 Ο δείκτης Footsie-100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου υποχώρησε κατά 239,37 μονάδες (-4,49%), πέφτοντας στις 5.092,23 μονάδες ενώ στο Παρίσι, σε μια "καταστροφική" συνεδρίαση --όπως τη χαρακτηρίζει το Γαλλικό Πρακτορείο-- ο δείκτης CAC 40 έχασε 178,30 μονάδες ή -5,48% και έκλεισε στις 3.076,04 μονάδες, με όγκο συναλλαγών ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
 Η Ζυρίχη κατάφερε να περιορίσει κάπως τις απώλειες, που κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είχαν φτάσει και το -5,21% και έκλεισε τελικά στις 5.196 μονάδες, χάνοντας 225,21 μονάδες ή -4,15%.
 Μεγάλες απώλειες -- από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη-- κατέγραψε το Χρηματιστήριο του Μιλάνου όπου ο δείκτης FTSE Mib έκλεισε κάτω από το όριο των 15.000 μονάδων, στις 14.970 μονάδες, χάνοντας -6,15% σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης.

Μέσα σε μεγάλη νευρικότητα, το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης υποχώρησε -4,70%, με το δείκτη Ibex-35 να κλείνει στις 8.317,7 μονάδες. Οι απώλειες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ξεπέρασαν το 6,5%.

Λίγο μικρότερη ήταν η πτώση στη Λισαβόνα, όπου ο δείκτης PSI-20 έχασε -4,12% και έκλεισε στις 6.030,57 μονάδες.

Τα σκανδιναβικά Χρηματιστήρια κατέγραψαν μεγάλη πτώση. Στο κλείσιμο το Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης υποχωρούσε κατά -6,73%, του Ελσίνκι κατά -06,45%, του Όσλο -5,97% και της Κοπεγχάγης -4,69%.
Στη Μόσχα, τα δύο Χρηματιστήρια ακολούθησαν τη γενική τάση. Το Micex έκλεισε στις 1.452,83 μονάδες, με πτώση -3,73% ενώ ο δείκτης RTS υποχώρησε στις 1.584,20 μονάδες, μειωμένος κατά -4,79%.
 Χρηματιστήριο Αθηνών
 Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 976,62 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,38%. Η αξία των συναλλαγών ήταν στο επίπεδο των 46,19 εκατ. ευρώ.
 Το spread του δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται στις 1440,8 μονάδες βάσης.
 Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου βρίσκεται στο 1,43070 δολάρια.
 Πτώση και στο Τόκιο
Με νέα πτώση έκλεισε την Πέμπτη το χρηματιστήριο του Τόκιο εξαιτίας φόβων για την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη όπως στις ΗΠΑ, αλλά για την άνοδο της ισοτιμίας του γεν.Ο δείκτης Νικκέι έχασε 113,50 μονάδες (1,25%) και έκλεισε κάτω από το όριο των 9.000 μονάδων στις 8.943,76 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου