Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Συνάντηση Αντωνιάδου - Noble Energy ''Κανονικά οι διαδικασίες για την γεώτρηση''

Από το ιστολόγιο http://www.ikypros.com/

Συνάντηση Αντωνιάδου - Noble Energy


Συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα με αντιπροσωπεία της Noble Energy είχε νωρίς το απόγευμα στο γραφείο της η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου.


Μετά τη συνάντηση, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι οι διαδικασίες για την ερευνητική γεώτρηση προχωρούν κανονικά και ότι οι εργασίες προγραμματίζεται να αρχίσουν αρχές Οκτωβρίου, με την πρώτη Οκτωβρίου να αποτελεί την ενδεικτική ημερομηνία.

Για τις απειλές της Αγκυρας, τόνισε εκ νέου ότι είναι αδιαμφισβήτητο πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει σε όλα τα βήματα που χρειάζονται για την αξιοποίηση του οποιουδήποτε φυσικού πλούτου έχει.

Η κ. Αντωνιάδου χαρακτήρισε τη συνάντηση, συνάντηση αλληλογνωριμίας και ενημέρωσης με σκοπό και οι δύο πλευρές να ενημερωθούν πληρέστερα για τις πρόνοιες της συμφωνίας και το πώς εφαρμόζεται η συμφωνία μέχρι αυτή τη στιγμή.

«Εκείνο που είναι γνωστό είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνεργασία με την εταιρεία, προχωρεί σύμφωνα με τους υφιστάμενους προγραμματισμούς για έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων γύρω στις αρχές του Οκτώβρη», ανέφερε , προσθέτοντας ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν τα επόμενα διοικητικά - όπως τα χαρακτήρισε - βήματα που χρειάζονται «για να εφαρμοστεί η συμφωνία και να προχωρήσουμε ομαλά στα πλαίσια των προνοιών».

Σε ερώτηση κατά πόσο συζητήθηκε πότε θα ξεκινήσει η δεύτερη γεώτρηση, η Υπουργός περιορίστηκε να πει ότι στη συνάντηση έχει επαναβεβαιωθεί ότι η δέσμευση και ο προγραμματισμός είναι για έναρξη γεωτρήσεων αρχές του Οκτώβρη.

«Τα επόμενα ακολουθούν και ας πάμε βήμα με βήμα», σημείωσε.

Ερωτηθείσα εξάλλου αν συζητήθηκαν καθόλου οι απειλές της Τουρκίας, η Υπουργός είπε ότι «έμμεσα όλοι ρωτούν για το θέμα των απειλών και η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι προχωρούμε με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό''.

''Αν πράγματι η Τουρκία προσβλέπει σε ένα μέλλον όπου οι χώρες της περιοχής θα έχουν ειρηνικές σχέσεις και θα μπορούν όλες να συνεργάζονται προς κοινό όφελος, και αν πράγματι ενδιαφέρεται για την προώθηση της ενταξιακής της πορείας στην ΕΕ και αυτή τη στιγμή μόνο η Κύπρος μπορεί να δώσει συνέχιση σε αυτή την πορεία, τότε το καλύτερο που έχει να κάνει, είναι να συμβάλει και να επιτρέψει τις υφιστάμενες προσπάθειες που γίνονται για επίτευξη συμφωνίας για επανένωση της Κύπρου στη συμφωνημένη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ'', υπέδειξε η Υπουργός Εμπορίου.

Πρόσθεσε ότι ''με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε συνθήκες ειρηνικής συνεργασίας στα πλαίσια της ευρύτερης ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

Συνέχισε λέγοντας ότι «όσον αφορά το γενικότερο θέμα του φυσικού πλούτου της Κύπρου, είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει σε όλα τα βήματα που χρειάζονται για την αξιοποίηση του οποιουδήποτε φυσικού πλούτου έχει».
Σε ερώτηση κατά πόσο η Noble Energy δείχνει να ανησυχεί για τις τουρκικές απειλές, η Υπουργός είπε λακωνικά «δεν έχω τίποτε άλλο να πω, δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο να δηλώσω , προχωρούμε βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού».

Σε επίμονες ερωτήσεις κατά πόσο ανησυχεί η Κυπριακή Δημοκρατία από το ενδεχόμενο υλοποίησης των τουρκικών απειλών, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι αντικείμενο της σημερινής συνάντησης δεν ήταν το ευρύτερο θέμα των γεωστρατηγικών θέσεων ή της επίλυσης του Κυπριακού.

Ερωτηθείσα εξάλλου για το πότε θα γίνουν οι αδειοδοτήσεις για τα οικόπεδα, η Υπουργός ανέφερε «ας πάρουμε ένα βήμα τη σειρά, αυτή τη στιγμή μπροστά μας είναι το θέμα της ερευνητικής γεώτρησης, όλα τα έχουμε υπόψη αλλά είναι καλά το τρίτο σκαλοπάτι να το ανεβαίνουμε μετά που θα έχουμε ανέβει το πρώτο και το δεύτερο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου