Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Παραίτηση Σταρκ και φήμες για Γιούνκερ και... Ισχυροί τριγμοί στην Ευρωζώνη

Από το ιστολόγιο http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=144684
Ο εκ των κορυφαίων  οικονομολόγων και μέλος του  εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ, ο άνθρωπος που πρώτος άνοιξε, με την παραίτησή του, τους Ασκούς του Αιόλου, είχε ξεκάθαρες θέσεις αναφορικά με το τι χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και δη η ζώνη του ευρώ για να προχωρήσει και να υπερκεράσει τα προβλήματά της!



 Την ίδια ημέρα της παραίτησής του έγραψε άρθρο για τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt στο οποίο διατείνεται για την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και προτείνει την «μεταφορά αρμοδιοτήτων για τους προϋπολογισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Επισήμως ζητά δηλαδή να «γράφονται» από τους Ευρωπαίους οι προϋπολογισμοί των εκάστοτε «αδύναμων» χωρών. Θέσεις εντελώς διαφορετικές με αυτές της πλειονότητας των αναλυτών, μηδέ της ίδιας της διοίκησης της ΕΚΤ εξαιρουμένης! Θέσεις που απηχούν πλήρως τα «θέλω» του Βερολίνου …

Η διάσταση απόψεων, το χάσμα πολιτικής στόχευσης, σε τελική ανάλυση η ολοένα και εντεινόμενη  διάσπαση της Ευρωζώνης – γιατί  με μαθηματική ακρίβεια εκεί οδεύουμε – δεν μπορεί και δεν περνά απαρατήρητο από τους επενδυτές, τους διαχειριστές κεφαλαίων, από τις αγορές.


Φήμες και διαψεύσεις

Οι δραματικές εξελίξεις  σε πολιτικό επίπεδο, το γεγονός ότι  τις τελευταίες ώρες παραιτήθηκαν κορυφαία στελέχη της ΕΕ και τουλάχιστον  δύο κυβερνήσεις (γερμανική – ελληνική) υποχρεώθηκαν να διαψεύδουν φήμες που κυκλοφορούσαν μέσω blogs στο Διαδίκτυο, δεν ευθύνονται για τη βύθιση των χρηματιστηρίων και τη νέα διολίσθηση του ευρώ. Αποτελούσαν την ιδανική αφορμή για κάτι τέτοιο, πλην όμως όχι την αιτία!

Η γερμανική κυβέρνηση έχει μια δικιά της οπτική των πραγμάτων, ακόμα και στο σημείο που έχει φτάσει η κρίση στην Ευρωζώνη, με το σύνολο των εκτός … Γερμανίας οικονομικών και πολιτικών στελεχών να ψέγουν την αυστηρή, αριθμολαγνική και εν τέλει αδιέξοδη και ατελέσφορη πολιτική που έχει ακολουθηθεί προσώρας στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ο υπόλοιπος κόσμος έχει μια άλλη άποψη για το πώς επιτυγχάνεται μια ένωση ισότιμων (;) κρατών και λαών. Ακόμα και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ μίλησε δημόσια για την ανάγκη «επίδειξης αλληλεγγύης» στο πλαίσιο της ΕΕ!

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα στους Financial Times Deutschland καθώς και σε μέσα του Λουξεμβούργου ανέφεραν χτες ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι έτοιμος να ανκοινώσει την παραίτησή του από την Προεδρία του Eurogroup. O πρωθυπουργός και υπ. Οικονομικών του Λουξεμβούργου εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση, προκειμένου να υπάρξει ανάληψη των ηνίων από έναν “ενιαίο υπουργό Οικονομικών” της Ευρώπης.

Άλλες πληροφορίες, ωστόσο, αποδίδουν μια πιθανή τέτοια εξέλιξη στο ότι ο κ. Γιούνκερ δεν θέλει να συνδέσει το όνομά του με μια διάλυση της Ευρωζώνης, η οποία – περισσότερο τώρα, παρά ποτέ – κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλειστεί.

Η συνταγή Ρότζερς

Όλα αυτά όταν οι αγορές … παραμονεύουν. Κυριολεκτικά.

Για να μην υπάρχει  καμία αμφιβολία, ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής  Τζιμ Ρότζερς, σε συνέντευξή του στο  ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, χαρακτήρισε ως «θετικό γεγονός μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας». Λέγοντας πως αφενός μεν είναι για τη χώρα μας ιδανική … ευκαιρία για να αναδιοργανωθεί και αφετέρου πως είναι μια ιδανική ευκαιρία για τον … ίδιο και για άλλους διαχειριστές να αγοράσουν ευρώ. Που λόγω της χρεοκοπίας θα εξασθενήσει σημαντικά, για να σταθεροποιηθεί στη συνέχεια και να ισχυροποιηθεί αμέσως μετά.

Πότε είναι αυτό το … μετά κατά τον κύριο Ρότζερς; Μόλις χρεοκοπήσουν και η Ισπανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, εξέλιξη που θεωρεί περίπου αυτονόητη εάν βέβαια «ανοίξει το χορό» η Ελλάδα.

Και μπορεί το σενάριο  του συγκεκριμένου αναλυτή να φαντάζει τραβηγμένο, όμως όσο η Γερμανία παραμένει «δύσκαμπτη» στο να παραδεχθεί πως η πολιτική της είναι λανθασμένη, τόσο θα αυξάνεται η απογοήτευση στους επενδυτές, η οργή και η αγωνία στους λαούς της Ευρώπης και ο βρόγχος στις πολιτικές ηγεσίες του Νότου.

Και κάποια στιγμή τα … «ακραία στοιχήματα» τύπων  σαν τον Ρότζερς θα καταστούν  … αυτοεπιβεβαιούμενες προφητείες !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου