Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Με 11 καταθέσεις από Ελλάδα Πέφτει η αυλαία των καταθέσεων για την τραγωδία στο Μαρί

Από το ιστολόγιο http://www.philenews.com/

Στη διαχείριση του φορτίου μετά τις 4 Ιουλίου φορτώνονται οι ευθύνες για το τραγικό συμβάν.
Στη διαχείριση του φορτίου μετά τις 4 Ιουλίου φορτώνονται οι ευθύνες για το τραγικό συμβάν.
Λευκωσία: Με την κατάθεση έντεκα Ελλήνων στρατιωτικών κλείνει ουσιαστικά ο κύκλος ερευνών και ανακρίσεων της Αστυνομίας σε σχέση με την τραγωδία στο Μαρί. Κλιμάκιο ανακριτών του ΤΑΕ Αρχηγείου, πήρε το πράσινο φως και αναχωρεί αύριο για την Αθήνα, ώστε να λάβει καταθέσεις από αξιωματικούς σε σχέση με θέματα που αφορούν τις έρευνες.


Για τη μετάβαση των ανακριτών ενημερώθηκε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, σε σύσκεψη που είχε με τους επικεφαλής των ερευνών, καθώς και για τις μαρτυρίες που έχουν συγκεντρωθεί έως τώρα.

Οι έντεκα αξιωματικοί αναμένεται ότι θα καλύψουν κενά που έχουν προκύψει μέσα από τις έρευνες και θα δώσουν τη δική τους μαρτυρία για ζητήματα που ήρθαν στο φως από καταθέσεις υπόπτων. Ουσιαστικά θα βοηθήσουν στο ξεκαθάρισμα της εικόνας για πρόσωπα που ενδεχομένως να βρεθούν στο εδώλιο. Οι Έλλη[ νες αξιωματικοί είχαν υπηρετήσει στην Κύπρο κατά το στάδιο της εκφόρτωσης των εμπορευματοκιβωτίων και συμμετείχαν σε συσκέψεις, οπόταν γνωρίζουν τι λέχθηκε και τι αποφάσεις λήφθηκαν.

Στο μεταξύ, η Αστυνομία έχει αρχίσει τη μελέτη του φακέλου της από την αρχή, ξεσκονίζοντας σελίδα προς σελίδα τα 30 ντοσιέ ώστε να εντοπίσει τυχόν κενά που υπάρχουν. Σύντομα θα γίνει η συγγραφή της τελικής αστυνομικής έκθεσης με εισηγήσεις για τους πιθανούς υπόπτους της τραγωδίας, οι οποίοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι παρόλο που οι ευθύνες αρχίζουν από την ώρα της τοποθέτησης των εμπορευματοκιβωτίων στο Μαρί, εντούτοις στην ουσία οι διώξεις θα επικεντρωθούν στην περίοδο από τις 4 Ιουλίου μέχρι και την ημέρα της έκρηξης.

Ειδικότερα, δίνεται έμφαση σε εγκληματικές παραλείψεις μετά την τελευταία ανάφλεξη, όταν και προδιαγραφόταν η τραγωδία, αλλά κάποιοι, είτε αμέλησαν είτε αδράνησαν και δεν έλαβαν, έστω και την υστάτη, τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 άνθρωποι.

Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει δώσει τις τελικές οδηγίες προς τους ανακριτές για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, ενώ παράλληλα ετοιμάζει την ομάδα νομικών που θα χειριστούν, μαζί με αξιωματικό-ανακριτή, την υπόθεση. Αυτοί θα προβούν στις τελικές εισηγήσεις για το ποιοι και για ποια αδικήματα θα διωχθούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου