Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Goldman Sachs :Tρία σενάρια για «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Η Goldman Sachs σε έκθεση της με τίτλο «Banks as bystanders at the sovereign stage of the crisis», αναφέρεται στις απώλειες που θα επιβαρύνουν τις τράπεζες και τις ελληνικές αν αποφασιστεί haircut των ελληνικών ομολόγων από 40%-80%.



Στην ανάλυση της η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι 38 τραπεζικοί όμιλοι θα χρειαστούν νέα κεφάλαια από 30 έως και 92 δισ. ευρώ ανάλογα με το haircut που θα επιβληθεί στα ευρωπαϊκά ομόλογα, προκειμένου να διατηρηθεί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στα επίπεδα 5%-7%.
Η Goldman Sachs αναφέρεται σε 2 υποθετικά σενάρια για haircut στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου.
Στο πρώτο σενάριο εκτιμά ότι θα υπάρξει ένα haircut 60% στα ελληνικά ομόλογα και 40% στα ομόλογα Πορτογαλίας και Ιρλανδίας.
Στην περίπτωση αυτή περίπου 18 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης δεν κατορθώνουν να πιάσουν το στόχο για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 5%, με τις απώλειες κεφαλαίων να ανέρχονται στα 29,5 δισ. ευρώ.
Στο δεύτερο σενάριο η Goldman εκτιμά ότι θα υπάρξει haircut 60% στα ελληνικά ομόλογα, ένα haircut 40% στα ομόλογα Πορτογαλίας και Ιρλανδίας, αλλά και ένα haircut 10% στα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα.
Στην περίπτωση αυτή περί τα 27 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης δεν κατορθώνουν να πιάσουν τον κατώτατο στόχο για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 5%, με τις απώλειες κεφαλαίων να ανέρχονται στα 29,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη Goldman Sachs πάντως, σε γενικές γραμμές, οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε τυχόν επιδείνωση των συνθηκών πίστωσης στις αγορές.
Σημειώνεται ότι με βάση ένα δραματικό σενάριο το οποίο θα υποχρέωνε σε haircut 80% των ελληνικών ομολόγων, σε 60% των πορτογαλικών και ιρλανδικών και σε 20% των ιταλικών και ισπανικών το σύνολο των ζημιών μπορεί να φτάσει μέχρι τα 125 δισ. ευρώ.
Η Goldman, με βάση τις νέες εκτιμήσεις για ζημιές, προχώρησε σε μείωση των τιμών-στόχων τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.
Πιο συγκεκριμένα, η τιμή-στόχος της Τράπεζας Πειραιώς μειώθηκε στο 0,7 ευρώ από 1,05 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική από 5,25 ευρώ στα 4 ευρώ, για την Κύπρου στο 1,5 ευρώ από 1,9 ευρώ προηγουμένως, για την ATE Bank στο 0,65 ευρώ από 1,1 ευρώ, για τη Marfin από 0,6 ευρώ σε 0,45 και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 1,5 από 2,5 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου