Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Το Λονδίνο θέλει νέα αρχή με τη Μόσχα

Σχόλιο ιστολογίου μας : Κάτι μπήκε στο μάτι σου Βλαντιμίρ????
Από το ιστολόγιο http://gdailynews.wordpress.com/


ΛΟΝΔΙΝΟ. Μια νέα αρχή στις ρωσο-βρετανικές σχέσεις οραματίζεται το Λονδίνο, εν όψει της προγραμματισμένης για την ερχόμενη εβδομάδα συνάντησης του κ. Πούτιν με τον ομόλογό του Ντέβιντ Κάμερον, ο οποίος θα γίνει ο πρώτος υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Βρετανίας που θα συνομιλήσει με τον Ρώσο ηγέτη μετά τέσσερα χρόνια.



Ο κ. Κάμερον θα συναντήσει, στη Μόσχα, τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον πρόεδρο Μεντβέντεφ, «στη διάρκεια μιας επίσκεψης που αντανακλά την απόπειρα της κυβέρνησης συνασπισμού να αποκαταστήσει τις ρωσοβρετανικές σχέσεις», αφότου επλήγησαν με την πολύκροτη υπόθεση Λιτβινένκο το 2006 κι ενώ φέτος θεωρείται πιθανή η επανεκλογή Πούτιν στην προεδρία, παρατήρησε η Independent. «Το βάθος στο οποίο έχει βουλιάξει αυτή η σχέση έγινε προφανές, χθες, όταν βρετανικές πηγές αναγνώρισαν ότι, με εξαίρεση ένα τηλεφώνημα, ούτε ένας κορυφαίος αξιωματούχος της Βρετανίας δεν έχει συναντήσει ή μιλήσει με τον κ. Πούτιν από το 2007». Ο κ. Πούτιν τηλεφώνησε στον Γκόρντον Μπράουν όταν έγινε πρωθυπουργός το 2008, αλλά έκτοτε δεν υπήρξε υψηλού επιπέδου επαφή, με την υπόθεση Λιτβινένκο να δηλητηριάζει τις σχέσεις.

Ο Αλεξάντρ Λιτβινένκο, Ρώσος κατάσκοπος ο οποίος εξελίχθηκε σε ατρόμητο επικριτή του Κρεμλίνου, δολοφονήθηκε, όπως είναι γνωστό, με ραδιενεργό πολώνιο-210, το 2006 στο Λονδίνο. Εκτοτε, ουδείς Βρετανός πρωθυπουργός έχει επισκεφτεί τη Ρωσία. Ο κ. Κάμερον, αν και θα θίξει το θέμα στις συνομιλίες –και δη το αίτημα για την έκδοση του βασικού υπόπτου στην υπόθεση Λιτβινένκο, Αντρέι Λουγκοβόι– θα αποφύγει να δώσει βαρύτητα. Η ατζέντα Πούτιν–Κάμερον θα εστιαστεί στις επιχειρηματικές σχέσεις και στην «ευρεία προοπτική για οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, όπως και επενδύσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του κ. Πούτιν. Τουλάχιστον 20 στελέχη επιχειρήσεων, περιλαμβανομένης της BP, θα συνοδεύσουν τον κ. Κάμερον στο ταξίδι του. Η Βρετανία είναι ο έκτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Ρωσία, μόνο που οι εταιρείες της επί ρωσικού εδάφους (συνολικά 600) αντιμετωπίζουν εμπόδια στην προώθηση των συμφερόντων τους. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι ειδικές δυνάμεις επέδραμαν στα γραφεία της BP στη Μόσχα, μία ημέρα αφότου ο αμερικανικός κολοσσός Exxon Mobil υπέγραψε συμφωνία που του δίνει πρόσβαση στις πετρελαιοπηγές της Αρκτικής και που διεκδικούσε έως τώρα η BP. Οι Ρώσοι από την πλευρά τους διαμαρτύρονται για την άρνηση των Βρετανών να συνεργαστούν στον τομέα της ασφάλειας εν όψει της Χειμερινής Ολυμπιάδας στο Σότσι, το 2014.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_10/09/2011_455602

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου