Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Ισραήλ-Αίγυπτος προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους.

Από το ιστολόγιο http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=8184

Ο υπ' αριθμόν δυο της ισραηλινής πρεσβείας στην Αίγυπτο θα παραμείνει στο Κάιρο παρά τη βίαιη επίθεση εναντίον της ισραηλινής διπλωματικής αποστολής, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τόνισε ότι απεφεύχθη μια "καταστροφή".

   

"Η βίαιη επίθεση κατά της ισραηλινής πρεσβείας είναι ένα σοβαρό επεισόδιο, αλλά θα ήταν χειρότερο εάν οι διαδηλωτές είχαν καταφέρει να εισέλθουν στην πρεσβεία και να τραυματίσουν το προσωπικό", δήλωσε ο Νετανιάχου σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ynet.

 

  "Είμαι ευτυχής που καταφέραμε να αποτρέψουμε μια καταστροφή και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για τη βοήθειά του", τόνισε.

  

"Η ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο είναι στρατηγικό συμφέρον των δυο χωρών και έτσι θα πρέπει να παραμείνει", δήλωσε από την πλευρά της η ηγέτις της αντιπολίτευσης Τζίπι Λίβνι.

   

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που δεν κατονομάζεται, στο Κάιρο παραμένει ο αναπληρωτής του ισραηλινού πρεσβευτή για να συνεχίσει τις επαφές με την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

   

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, ο αιγύπτιος πρωθυπουργός πρότεινε να παραιτηθεί μετά τα βίαια επεισόδια στην ισραηλινή πρεσβεία, αλλά το κυβερνών στρατιωτικό συμβούλιο της Αιγύπτου δε συμφώνησε.



Οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Αιγύπτου συνεργάζονται "για να διαφυλαχθεί η ιστορική ειρηνευτική συμφωνία, που συνδέει τα δύο κράτη μετά από το 1979" τόνισε σήμερα το απόγευμα, μιλώντας στον ραδιοσταθμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ο Ρόνι Σόφερ, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου, την επομένη ημέρα της βίαιας επίθεσης στο Κάιρο με στόχο την πρεσβεία του Ισραήλ.

   

Εξ άλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι, "μόλις συγκεντρωθούν όλες οι προϋποθέσεις από την σκοπιά της ασφάλειας, τότε θα επανέλθει στο Κάιρο ο ισραηλινός πρεσβευτής Γιτζάκ Λεβανόν και εξέφρασε επίσης την ελπίδα, τούτο να συμβεί "σύντομα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου