Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

www.τζιχάντ.η εξάπλωση

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=308496

    Μπορεί μεγάλο μέρος του πλανήτη να πιστεύει ότι οι ΗΠΑ έχουν αφήσει πίσω τους τον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο», εν τούτοις υπογείως αυτός συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα.
Οπως και ο «τζιχάντ» για τους ισλαμιστές.



Μια ματιά στις ισλαμικές ιστοσελίδες είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς ότι μέλη, συνδρομητές και επισκέπτες τους «ζουν ακόμα στον κόσμο τους». Οχι μόνο δεν παραιτήθηκαν από το «τζιχάντ», αλλά πέρασαν σε πιο εξελιγμένα μέσα επικοινωνίας και προπαγάνδας υπέρ των στόχων τους. Ακόμα και η δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν δεν είναι τόσο «εμφανής» ως γεγονός, γιατί έχουν καταλήξει ότι «το πνεύμα και τα οράματά του εξακολουθούν να εμπνέουν παλιούς και νέους». Ενα από τα αγαπημένα βίντεό τους είναι εκείνο του «όρκου», στο οποίο ο Οσάμα ορκίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν θα αισθανθούν ποτέ ασφάλεια όσο δεν τη ζουν πραγματικά η Παλαιστίνη και οι μουσουλμάνοι. (http://video .google.com/videoplay? docid=2739438059211893510#docid=-2729525725235831734).
Στο ίδιο λινκ θα βρείτε δεκάδες νέα βίντεο με πολύ καλύτερο μοντάζ και εφέ από τα παλιότερα, πράγμα που σημαίνει ότι οι διαχειριστές τώρα εργάζονται πιο ελεύθερα και με μεγαλύτερη άνεση συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, εκείνα τα «πέτρινα χρόνια». (http://video.google.com/videoplay?docid=2739438059211893510). Οι ιστοσελίδες τους είναι προφανώς καλύτερα «στρωμένες» και τώρα αρκετές παρουσιάζονται και στα αγγλικά. (http://www.hanein.info/vb/forumdisplay.php?f=65). Κάνουν εκτενείς αναφορές στα έγγραφα που αποκαλύπτει το WikiLeaκs (http://www.hanein.info/vb/forumdisplay.php?f=96) και μάλιστα έχουν και καθημερινή ανασκόπηση από κύρια άρθρα και αναλύσεις μεγάλων διεθνών εφημερίδων και περιοδικών (http://www.hanein.info/vb/forumdisplay.php?f=96).
Αυτό, όμως, που είναι καινούργιο είναι η μεταστροφή τους από τις παλιές πολιτικές τους θέσεις, σχετικά με τη συμμετοχή των ισλαμιστών στις μαζικές και λαϊκές κινητοποιήσεις (http://ashabmedia.blogspot.com/). Σήμερα σε όλες τις ιστοσελίδες τους στηρίζουν τη συμμετοχή αυτή και μάλιστα καλούν τους ισλαμιστές να μετέχουν παντού, πιο ενεργά και πιο αποτελεσματικά. Οι ισλαμιστές πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ και ο δυτικός κόσμος -χάρη και στις αραβικές επαναστάσεις και στο τζιχάντ τους- έχουν πέσει σε «λάκκο δίχως πάτο» και ζουν σ' έναν κύκλο κρίσεων (πολιτική-οικονομική-πολιτισμική). Δύο νούμερα, γράφουν, θα κυνηγήσουν τις ΗΠΑ «η 11/9 και τα 4 τρισ. δολάρια πολεμικά έξοδα».
Οι αναλύσεις στις ιστοσελίδες δεν είναι τόσο πολλές και οι συζητήσεις όχι τόσο έντονες, παρ' όλα αυτά αρκετοί έφτασαν στο σημείο να ασχοληθούν και με το «χαμηλό επίπεδο γνώσης των Αμερικανών για το Ισλάμ από την εποχή της δουλείας. Από τότε μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου, ήταν ασήμαντη και σε μεγάλο βαθμό αρνητική», γράφουν.
Μια άλλη άποψη σχολιάζει ότι «αν και η γνώμη παραμένει αρνητική, η ενασχόληση με το Ισλάμ είναι θετικό στοιχείο, δεδομένου μάλιστα ότι είναι εκτενής». Υπάρχει εξάλλου ένα «ρεύμα στις ΗΠΑ που υπερασπίζεται το Ισλάμ και τα δικαιώματα των μουσουλμάνων».
Σε άλλη ιστοσελίδα βρίσκει κανείς πολλά και ενδιαφέροντα σχόλια όπως ότι «σήμερα, στη 10η επέτειο, μπορούμε να πούμε ότι περάσαμε δέκα πολύ δύσκολα χρόνια και ακόμα πολλοί από εμάς φοβούνται αυτή την επέτειο, καθώς επανέρχονται το μίσος και η προκατάληψη κατά των μουσουλμάνων» (http://www.middle-east-online.com/?id=117083).
Αλλοι πιστεύουν ότι «οι μουσουλμάνοι δεν βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με τις συνέπειες της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά με εκείνες του αυξημένου ρόλου τους στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα». Μάλιστα, μια άποψη που κερδίζει πολλούς οπαδούς λέει ότι «η ενασχόληση και η υποστήριξη των ΗΠΑ στις αραβικές επαναστάσεις οφείλεται όχι μόνο στην επιδίωξη εξυπηρέτησης των στρατηγικών τους συμφερόντων αλλά και στη σπουδή τους να διασφαλίσουν τις ψήφους των Αμερικανών μουσουλμάνων, μεγάλο μέρος των οποίων έφυγε από τις αραβικές χώρες για να γλιτώσει από τον αυταρχισμό και την έλλειψη δημοκρατικών ελευθεριών». Οι μουσουλμάνοι των ΗΠΑ έχουν ιδρύσει κοινότητες, ιδρύματα και οργανώσεις που υπερασπίζονται τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των συμπολιτών τους στις αραβικές χώρες.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου