Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Καζαμίας: Ελπίζουμε στο δάνειο από Ρωσία Θα δημοσιοποιηθεί ολόκληρη η συμφωνία

Από το ιστολόγιο http://www.ikypros.com/

Καζαμίας: Ελπίζουμε στο δάνειο από Ρωσία

Η Κυβέρνηση προσδοκεί ότι σύντομα θα καταλήξει σε συμφωνία, νοουμένου ότι θα κριθεί συμφέρουσα για την κυπριακή πλευρά, ανέφερε την Παρασκευή ο Υπουργός ο Οικονομικών Κίκης Καζαμίας ερωτηθείς για τη διαδικασία αίτησης δανείου ύψους 2,5 δις. ευρώ από ρωσική Τράπεζα μιλώντας μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου.


Οπως είπε, εδώ και μερικές μέρες άρχισαν και συνεχίζονται διαπραγματεύσεις για τη σύναψη δανείου με συμφέροντες όρους για την Κυπριακή Δημοκρατία όπως αυτοί τελικά θα αξιολογηθούν από την κυπριακή πλευρά. Πρόσθεσε ότι η διαχείριση του δημόσιου χρέους είναι καθημερινή υποχρέωση και έγνοια ειδικής τεχνοκρατικής ομάδας στο Υπουργείο Οικονομικών οι οποίοι σε συνεχή επαφή με τον πολιτικό τους προϊστάμενο κάνουν αυτή τη διαχείριση.

«Προσδοκούμε ότι σύντομα θα καταλήξουμε σε συμφωνία, νοουμένου ότι θα κρίνουμε συμφέρουσα για την κυπριακή πλευρά αυτή την πρόταση και την οποία να είστε σίγουροι ότι θα ανακοινώσουμε με τη συνομολόγησή της και θα τη δημοσιοποιήσουμε στην πλήρη της μορφή», ανέφερε.

Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι τυχόν εξασφάλιση οποιουδήποτε δανείου δεν διαφοροποιεί τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, γι’ αυτό και οι διαβουλεύσεις που έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται, θα συνεχιστούν μέχρι τη συνομολόγηση συμφωνίας και κατάθεση των σχετικών νομοσχεδίων και προτάσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Η σύναψη οποιουδήποτε δανείου από μόνη της δεν λύνει οποιαδήποτε προβλήματα δημοσιονομικά ή άλλα του δημόσιου τομέα , απλά τη βοηθά να αντιμετωπίσει καλύτερα και ευκολότερα τα θέματα ρευστότητας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι με την πιθανή σύναψη μακροπρόθεσμου δανείου αυτό θα χρησιμοποιηθεί από την Κυβέρνηση με σωστή διαχείριση για να γίνει αποπληρωμή κρατικών ομολόγων και να δοθεί πρόσθετη ρευστότητα στην οικονομία για στήριξη στον τομέα των επενδύσεων και για ώθηση της ανάπτυξης.

Ερωτηθείς κατά πόσο η Κυβέρνηση, πέραν από την Ρωσία, θα συνεχίσει τις επαφές της για σύναψη δανείου και με άλλους οργανισμούς σε άλλες χώρες, ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και δεν ήταν στραμμένες προς μια μόνο κατεύθυνση.

«Στο σημείο που βρισκόμαστε, δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλέγουμε εμείς τους δανειοδότες μας, έχοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στον τομέα διάθεσης κρατικών ομολόγων ή χρεογράφων και κρίνω πως υποχρέωσή μας είναι μονάχα τις δυνατότητες που μας προσφέρονται να τις αξιολογήσουμε σοβαρά, σωστά και αν κρίνουμε ότι υπάρχει κάτι το οποίο συμφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι υποχρέωσή μας να το αξιοποιήσουμε», ανέφερε.

Ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι σε προηγούμενη προσπάθεια που υπήρξε στις αρχές του χρόνου, οι προσφορές οι οποίες υπήρχαν δεν κρίθηκαν συμφέρουσες για την κυπριακή οικονομία, γι’ αυτό και δεν εξασφαλίστηκε και οποιαδήποτε δανειοδότηση για μακροχρόνια εξόφλησή της.

Αναφερόμενος σε δηλώσεις που ακούστηκαν ότι δημιουργούνται εξαρτήσεις από την πιθανή σύναψη δανείου από συγκεκριμένες πλευρές, ο κ. Καζαμίας αντέστρεψε το ερώτημα για να ρωτήσει, όσους καλοπροαίρετα όπως είπε ανησυχούν προς αυτή την κατεύθυνση, πόση εξάρτηση δημιουργεί η συνολική κατάθεση σε κυπριακές τράπεζες πολλαπλάσιου του δανειζόμενου αυτού ποσού, με το γεγονός ότι αυτές οι καταθέσεις δεν προσφέρουν μακροπρόθεσμη ευχέρεια στον καταθέτη να τις αποσύρει, αλλά βραχυπρόθεσμη, ακόμα και μερικών εβδομάδων.
Ο κ. Καζαμίας είπε ότι θα πρέπει να εξετάζονται οι όροι με τους οποίους προσφέρεται το οποιοδήποτε προϊόν και με υπευθυνότητα και εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση να αξιολογείται και να λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Ερωτηθείς κατά πόσο πέραν της Ρωσίας υπάρχουν κάποιες άλλες κατευθύνσεις που θεωρείται ότι έχουν ευνοϊκούς όρους, ο κ. Καζαμίας απάντησε καταφατικά.

Ερωτηθείς κατά πόσο μιλάμε για δάνειο από τη ρωσική Κυβέρνηση, ρωσική τράπεζα ή από κάποια άλλη χώρα, ο κ. Καζαμίας είπε ότι είναι ανοικτά και τα τρία αυτά ενδεχόμενα.

Ερωτηθείς κατά πόσο οι διαβουλεύσεις γίνονται μόνο με τη Ρωσία, ο κ. Καζαμίας είπε ότι γίνονται προς διάφορες κατευθύνσεις.

Ερωτηθείς κατά πόσο οι πιο συμφέροντες όροι για σύναψη δανείου είναι μέχρι στιγμής από τη Ρωσία, ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι δεν μπορεί εν μέσω διαπραγματεύσεων να πει ποιος είναι ο καλύτερος.

Ερωτηθείς με πόσους οργανισμούς βρίσκεται σε διαβουλεύσεις η Κυπριακή Δημοκρατίας, απάντησε «με περισσότερους του ενός».

Ο Υπουργός διευκρίνισε τέλος ότι το δανειζόμενο ποσό σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν είναι συνδεδεμένο με το χρόνο που έχει να εξαντλήσει η παρούσα Κυβέρνηση.


Διαβουλεύσεις με συντεχνίες

Ερωτηθείς για τα εργασιακά δεδομένα μετά την ανακοίνωση της ΟΗΟ ΣΕΚ για κινητοποιήσεις σε περίπτωση υιοθέτησης κάποιων νέων μέτρων από την Κυβέρνηση, ο κ. Καζαμίας είπε ότι δεν είναι μονάχα η συγκεκριμένη συνδικαλιστική οργάνωση που έχει βγάλει ανακοίνωση, αλλά και άλλη.

Οπως είπε ο Υπουργός, για τον ίδιο ισχύει αυτό που ακούει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι, είπε , μια συνταγή την οποία ακολούθησε και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το πρώτο πακέτο και την οποία αξιολογεί ως πολύ θετική και παραγωγική. Πρόσθεσε ότι θα παραμείνει σε αυτά τα πλαίσια και δεν πρόκειται δημόσια να σχολιάσει ανακοινώσεις, οποιασδήποτε συνδικαλιστικής πλευράς.

«Αυτό που έχω να τους ανακοινώσω θα τους το ανακοινώσω στο τραπέζι των διαβουλεύσεων», είπε.

Σε παρατήρηση ότι αίτημα των συντεχνιών είναι τα ισορροπημένα μέτρα για φορολόγηση και του πλούτου και των επιχειρήσεων, με αύξηση του εταιρικού φόρου ή με κάποια κλιμακωτή εφάπαξ εισφορά των επιχειρήσεων, ο κ. Καζαμίας είπε ότι όλα αυτά εξετάζονται.

Υπενθύμισε ότι στην πρώτη δέσμη μέτρων είχε υιοθετηθεί η αύξηση της διανομής του μερίσματος των κερδών σε νομικά πρόσωπα και εταιρείες, ο περιορισμός του χρόνου για τη λήψη απόφασης διάθεσης αυτού του ποσού, διαγράφοντας τα δύο χρόνια αναμονής μέχρι να αποφασιστεί η διανομή και η αύξηση της φορολογίας επί των απολαβών από τόκους σε καταθέσεις. Αναφέρθηκε επίσης στα δύο νομοσχέδια για την πιο συγκεκριμένη υποχρέωση των πολιτών είτε εμπορευμάτων είτε υπηρεσιών, αλλά και του αγοραστή για την έκδοση της σχετικής απόδειξης. Εκανε επίσης λόγο για τη διαγραφή οποιουδήποτε κωλύματος υπήρχε μέχρι τώρα για τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων, όταν υπηρεσίες του κράτους για λόγους φοροδιαφυγής αποτίνονται σε άλλες κρατικές υπηρεσίες για άτομα ή νομικά πρόσωπα που υπάρχει εύλογη αιτία ότι φοροδιαφεύγουν.

«Το θέμα της φοροδιαφυγής δεν λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Εχουν δοθεί και ιδιαίτερες οδηγίες στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων και περαιτέρω εντατικοποίηση της προσπάθειας διεκπεραίωσης των διαδικασιών που υπάρχουν για την είσπραξη των καθυστερημένων φόρων. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι το ποσό το οποίο κρίνεται από το αρμόδιο τμήμα εσωτερικών προσόδων ότι είναι προς είσπραξη είναι της τάξης περίπου των 400-450 εκ. ευρώ», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση ενισχύονται και εντατικοποιούνται οι προσπάθειες του Υπουργείου και ότι το απασχολούν επίσης καταστάσεις που έχουν εδραιωθεί για δεκαετίες φοροδιαφυγής ή και φοροαποφυγής. Υπενθύμισε παράλληλα ότι υπάρχουν και κάποιες εκκρεμότητες με προτάσεις που έγιναν από την Κυβέρνηση και δεν είχαν υιοθετηθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει αμέσως μετά τη συζήτηση για το δεύτερο πακέτο να πείσει τη Βουλή, αφού όπως είπε «την βλέπουμε δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και όχι απέναντί μας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου