Από το ιστολόγιο http://glassrbije.org/
Ο Διοικητής των δυνάμεων Kfor, κ. Erhard Drevs εκτίμησε ότι η κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο παραμένει σταθερή, και επίσης, εξέφρασε ελπίδα ότι στο συμφέρον για τους πολίτες, ιδιαίτερα στα βόρεια διαμερίσματα θα βρεθεί η λύση, η οποία ζητιέται, όπως τόνισε, προπαντός στο πολιτικό επίπεδο. Στη συνέχεια, ο ίδιος είπε ότι η αποστολή των δυνάμεων Kfor είναι να υποστηρίζει τη Διεθνή Κοινότητα στην εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων, και πάνω απ’ όλα, να εξασφαλίσει και να διατηρήσει ένα ασφαλές και ειρηνικό περιβάλλον για όλους. «Αυτό αποτελεί καθοριστικό ζήτημα κατά την άποψή μου, και όχι αυτό, πώς και με ποιο τρόπο θα απομακρυνθούν τα οδοφράγματα», - δήλωσε ο κ. Drevs.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας, κ. Božidar Đelić δήλωσε ότι η Σερβία πραγματοποίησε τη συμφωνία με τους παράγοντες της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως και με τους παράγοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να είναι σε θέση να τραβήξει τα 200 εκατομμύρια δολαρίων από τη νωρίτερα συμφωνημένη πίστωση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο ίδιος επεξήγησε, στη συνέχεια, ότι το μισό του εν λόγω ποσού θα χρησιμποιηθεί για την υποστήριξη στον προϋπολογισμό, ενώ το άλλο μισό θα χρησιμοποιηθεί για το ενεργειακό σύστημα, τη χρηματοδότηση της ασφάλειας των δρόμων, και το σύστημα υγείας. Το κύριο θέμα της συνεδρίασης των παραγόντων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Ουασιγκτόν, όπου συμμετέχει και η αντιπροσωπεία της Σερβίας, αποτελεί η οικονομική κρίση στον κόσμο και την Ευρώζώνη.
Ο επικεφαλής του κλιμακίου των διαπραγματευτών της Σερβίας στο διάλογο με την Πρίστινα, κ. Borislav Stefanović δήλωσε ότι η Σερβία βρίσκεται στον «καλό δρόμο» για να εξασφαλίσει στις Βρυξέλλες τις συνομιλίες σχετικά με τις διαβάσεις Brnjak και Jarinje. «Γίνονται συζητήσεις πάνω απ’ αυτό το θέμα για να πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις για τις διαβάσεις με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, και όχι με την Πρίστινα», - διευκρίνισε ο κ. Stefanović. Τέλος, η Σερβία απηύθυνε πρωτοβουλία στις 16 Σεπτεμβρίου, όπου εκτέθηκε η στάση ότι στις διοικητικές διαβάσεις Jarinje και Brnjak δε θα έπρεπε να υπάρχουν οι λεγόμενοι τελώνες του ψευδοκράτους του Κοσόβου, και ότι όλα τα υπόλοιπα ζητήματα αποτελούν το θέμα της συμφωνίας.
Ο πρέσβης της Ισπανίας στο Βελιγράδι, κ. Injigo de Palasio Espanja δήλωσε ότι το βασικό στόχο στην συζήτηση σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί το πράγμα να πραγματοποιηθεί η βιώσιμη σταθερότητα της τριγύρω περιοχής. «Για να γίνει αυτό, είναι καθοριστικής σημασίας να ληφθούν με μέγιστη προσοχή υπόψη τα συμφέροντα του πληθυσμού στα βόρεια διαμερίσματα του Κοσσυφοπεδίου», - δήλωσε ο κ. Espanja, στη συνέντευξη για την ημερήσια εφημερίδα ‘Politika’. Ερωτηθείς αν η Σερβία μπορεί να γίνει υποψήφιος για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χωρίς συγκατάθεση, εντός της ίδιας Ένωσης, σχετικά με τα γεωγραφικά σύνορά της, ο κ. Espanja αποκρίθηκε ότι «η Σερβία έχει τα δικά της σύνορα που κωδικοποιούνται και στο Σύνταγμα της Σερβίας, τα οποία λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή οι πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναγνωρίζουν τη μονόπλευρα κηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσόβου». «Επομένως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να υπολογίσει την αντικειμενική εκτίμηση της τεράστιας δουλειάς που πέτυχε η Σερβία για να προσαρμοστεί στα πρότυπα, στις αρχές και τις συστάσεις από την τελευταία έκθεση, σχετικά με την πρόοδο το περασμένο έτος», - είπε στο τέλος ο κ. Espanja.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου