Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ Πλησιάζει το Πίρι Ρέις

Σχόλιο ιστολογίου μας : http://alexander-hellas.blogspot.com/2011/09/blog-post_4177.html
Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=212086&-V=articles

Δύσκολες μέρες περιμένουν την Ανατολική Μεσόγειο έπειτα και από την απόφαση της Τουρκίας να αρχίσει έρευνες για πετρέλαιο στα ανοιχτά της Κύπρου. Το μοναδικό ερευνητικό πλοίο που διαθέτει η Τουρκία, το Πίρι Ρέις, ξεκίνησε ήδη τις έρευνές, αν και ειδικοί στην Τουρκία εκτιμούν ότι είναι περιορισμένης δυναμικότητας. «Η Τουρκία βρίσκεται δύο χρόνια πίσω από τη νότια Κύπρο», εκτιμούν εμπειρογνώμονες στην Τουρκία.



Πάντως, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη σε ποιες περιοχές θα κάνει τις έρευνές του το Πίρι Ρέις, αν και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι έρευνες θα ξεκινήσουν καταρχάς στις περιοχές που βρίσκονται μεταξύ της Τουρκίας και της βορείου Κύπρου, και συγκεκριμένα μεταξύ Αλεξανδρέττας και Καρπασίας. Ωστόσο, η Άγκυρα αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει περίπτωση να επεκταθούν οι έρευνές της και στις περιοχές που «συμπίπτουν» και τις οποίες η Τουρκία αμφισβητεί ότι ανήκουν στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή στα ανοιχτά της Αμμοχώστου. Δεν αποκλείεται η Άγκυρα να προχωρήσει ακόμη και σε έρευνες στα οικόπεδα 2, 3 και 13, τα οποία θεωρεί ότι αποτελούν χωρικά ύδατα των κατεχομένων.

Και στο οικόπεδο 12

Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η Άγκυρα αξιολογεί και το ενδεχόμενα να κάνει έρευνες ακόμη και στο οικόπεδο 12, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκίνησε τη γεώτρησή της. Εάν δεν είναι τυχαία η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι «αν χρειαστεί θα κάνουν έρευνες και στο νότο», τότε η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμη πιο πολύπλοκη.

Αντιμέτωποι με Ισραήλ

Ωστόσο, γνωρίζει καλά η Άγκυρα πως αν προχωρήσει σε έρευνες και στη νότια Κύπρο, και μάλιστα στο οικόπεδο 12 όπου γίνονται οι γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε τα δικά της πολεμικά πλοία τα οποία θα συνοδεύουν το Πίρι Ρέις θα έρθουν αντιμέτωπα με εκείνα του Ισραήλ. Γι’ αυτό και αξιολογούν την κατάσταση. Ήδη έχουν σταλεί στην περιοχή φρεγάτες, υποβρύχια και τορπιλάκατοι, ενώ σύντομα αναμένεται να είναι εκεί και το νέο πλοίο Heybiliada (Χάλκη), που θα ενταχθεί στον τουρκικό πολεμικό στόλο από τις 27 Σεπτεμβρίου. Το πλοίο αυτό έχει τη δυνατότητα να μην αναγνωρίζεται από τα ραντάρ και έτσι θα μπορεί να πλησιάσει ακόμη περισσότερο την περιοχή των γεωτρήσεων. Υπάρχει επίσης η πληροφορία ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να εγκαταστήσει στα κατεχόμενα και ένα ή δύο πολεμικά αεροσκάφη F16 για να μπορούν να παρακολουθούν καλύτερα από εκεί.

Δυσκολεύεται το Πίρι Ρέις

Στο μεταξύ, το Πίρι Ρέις, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Τουρκίας, είναι σε θέση να κάνει μόνο σεισμικές έρευνες δισδιάστατες. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι δεν μπορεί να κάνει έρευνες σε βάθος πέραν των 1.200 μέτρων και αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, γιατί τα κοιτάσματα εκτιμάται ότι είναι πολύ πιο βαθιά. Πάντως, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Τουρκία καθυστέρησε να προχωρήσει σε έρευνες στη Μεσόγειο και πως θα έπρεπε ήδη να είχε κάνει πολύ μεγαλύτερα βήματα. Μέχρι στιγμής δεν είναι καθαρό μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φτάσει η Τουρκία με τις έρευνές της, ωστόσο έπειτα από την έξοδο του Πίρι Ρέις αναμένεται ότι η ένταση θα κορυφωθεί.

Επικίνδυνη κατάσταση

«Όλα δείχνουν ότι πηγαίνουμε κατευθείαν σε μια διένεξη», σύμφωνα με τον Σεμίχ Ιντίζ της Μιλιέτ, ο οποίος χαρακτηρίζει «πολύπλοκη και επικίνδυνη» τη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η υπογραφή της συμφωνίας για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων δημιούργησε μια νέα εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή. Η συμφωνία μπορεί νομικά να είναι άκυρη επειδή η «ΤΔΒΚ» δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, ωστόσο, με την έναρξη των ερευνών της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου Τουρκίας (TPAO), δημιουργούνται νέα τετελεσμένα στην περιοχή. Στο παιχνίδι μάλιστα μπαίνει και η μεγάλη νορβηγική εταιρεία CGGVeritas, η οποία έναντι 20 εκατομμυρίων δολαρίων ξεκίνησε συνεργασία με την TPAO για τις έρευνες πετρελαίου. Το ερευνητικό πλοίο της εταιρείας βρίσκεται ήδη στην περιοχή και αρχίζει έρευνες στον κόλπο της Αλεξανδρέττας.
«Φτάσαμε σε ένα σημείο που προκαλεί τρόμο», σχολιάζει ο Σαμί Κοχέν της Μιλλίετ, εκτιμώντας ότι πλέον η κρίση έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις. Δεν αποτελεί πια μια διαφορά μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας, αλλά σε αυτήν εμπλέκεται και το Ισραήλ και η Ελλάδα και η ΕΕ. «Υπάρχει κίνδυνος για θερμό επεισόδιο και αερομαχίες στη Μεσόγειο», προειδοποιεί ο Σαμί Κοχέν.

Στρατιωτική επέμβαση γιοκ

Εκείνο που ξεκαθάρισε αυτή τη βδομάδα είναι ότι η Τουρκία δεν θα επέμβει στρατιωτικά στην πλατφόρμα της Κύπρου στο οικόπεδο 12. «Όχι προς το παρόν», είπε ξεκάθαρα ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ωστόσο, δηλώνει έτοιμη η Άγκυρα να εμπλακεί ακόμη και σε πόλεμο με το Ισραήλ αν οποιοδήποτε τουρκικό πλοίο, πολεμικό ή πολιτικό, δεχτεί επίθεση στην Ανατολική Μεσόγειο από το Ισραήλ. «Μιαν τυχόν επίθεση από το Ισραήλ τη θεωρείτε αιτία πολέμου, έτσι δεν είναι;» ρώτησε τον Ταγίπ Ερντογάν Αμερικανός δημοσιογράφος στη Νέα Υόρκη. «Αν χρειαστεί θα το κάνουμε και αυτό», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. Εκείνο ωστόσο που ανησυχεί περισσότερο την Άγκυρα είναι η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε στον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους ότι στηρίζει τις έρευνες για φυσικό αέριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, η Άγκυρα ανησυχεί για το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ σε μια πιθανή διένεξη με το Ισραήλ. Εκείνο για το οποίο όλοι συμφωνούν είναι ότι η Τουρκία βρέθηκε από μια κατάσταση «μηδέν προβλημάτων» σε μια κατάσταση «πολλών προβλημάτων» στην Ανατολική Μεσόγειο.


Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

25/09/2011 - 11:25

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου