Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Η απόρρητη εισήγηση στα χέρια Βενιζέλου για μεγάλο “κούρεμα” του χρέους

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Τα νέα που φτάνουν από την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στις ΗΠΑ είναι ότι οι μεγάλοι που κρατούν τα κλειδιά της παγκόσμιας οικονομίας στα χέρια τους δεν επιθυμούν μια ελληνική χρεοκοπία.



Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του χθες ανέφερε πως η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει ποτέ και θα συνεχίσει να είναι στο ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ με κάθε κόστος , οι ΗΠΑ συνέχισαν τις πιέσεις τους για άμεση λύση στο ελληνικό πρόβλημα και η Ρωσία μέσω του Ρώσου ΥΠΟΙΚ τόνισε πως είναι προτιμότερο να σώσουμε την Ελλάδα από το να την αφήσουμε να χρεοκοπήσει.
Όλες αυτές οι δηλώσεις προφανώς αποκλείουν την άτακτη χρεοκοπία της χώρας μας και την έξοδο από το ευρώ και βασίζονται στην πλήρη εφαρμογή του νέου πακέτου στήριξης όπως αυτό διαμορφώθηκε στην Σύνοδο του Ιουλίου. Αυτή η συμφωνία έχει δυναμική όπως τόνισαν Σόιμπλε και Βενιζέλος χθες αλλά χρειάζεται κάποιες εξειδικεύσεις.
Τι γίνεται όμως με το σενάριο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας με παραμονή στο ευρώ και του επιπλέον κουρέματος του ελληνικού χρέους κατά 50%;
O Σόιμπλε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αλλαγής όρων της συμφωνίας για την Ελλάδα τον Ιούλιο με συνέντευξη του την Παρασκευή και χθες από τις ΗΠΑ δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα ανταλλαγής του ελληνικού χρέους (PSI) χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα το «ΒΗΜΑ της Κυριακής», πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση εκτιµούν ότι µια ενδεχόμενη αποτυχία της ανταλλαγής οµολόγων, η οποία μπορεί να προκύψει από την καθυστέρηση της όλης διαδικασίας του rollover, µπορεί να προκαλέσει εκροή κεφαλαίων.
«Για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόµενο και για να υπάρξει απάντηση στις συνθήκες αβεβαιότητας που θα επικρατήσουν σε περίπτωση µαταίωσης της ανταλλαγής οµολόγων συζητείται σε εξ απορρήτων συσκέψεις στο υπουργείο Οικονοµικών ο... «τελευταίος πειρασµός» της περικοπής του χρέους κατά 50%» αναφέρει η εφημερίδα.
Σύµφωνα µε αξιόπιστες πηγές που επικαλείται η εφημερίδας αυτή είναι η απόρρητη εισήγηση που φέρεται να υποστηρίζει στις επαφές του µε την ελληνική κυβέρνηση ο εταίρος του δικηγορικού γραφείου Cleary Gottlieb κ. Lee C. Bucheit.
Το εν λόγω δικηγορικό γραφείο, προτού ασχοληθεί µε την Ελλάδα, έχει συµβουλεύσει πολλές κυβερνήσεις σε θέµατα αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους και πάντοτε υποστηρίζει την επιλογή της ευρείας περικοπής.
«Η επιλογή λέγεται ότι γοητεύει τον κ. Ευ. Βενιζέλο. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ελκυστική καθώς συγκροτεί µια «µεγάλη πολιτική πρωτοβουλία» µε «ηρωικά χαρακτηριστικά», αφού απελευθερώνει την Ελλάδα από τα δεσµά του χρέους! Καθίσταται ασφαλώς εφικτή µόνο εφόσον η ευρωζώνη και η ΕΚΤ διαβεβαιώσουν ότι θα αποδεχθούν τις οδυνηρές απώλειες και θα παράσχουν (µε έναν τρόπο ακαθόριστο σήµερα) υποστήριξη ρευστότητας στο γεµάτο χρεοκοπηµένα οµόλογα τραπεζικό σύστηµα, έτσι ώστε η χώρα να παραµείνει στην ευρωζώνη» αναφέρει η εφημερίδα.
Πάντως όπως επισημαίνεται μια τέτοια επιλογή μπορεί να έχει δύο οδυνηρές συνέπειες.
- Η κυβέρνηση λόγω της ακύρωσης του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων θα πρέπει να πάρει και άλλα μέτρα για να ισοσκελίσει τον προυπολογισμό, με πιθανό σενάριο η κοινωνική αναταραχή και η πολιτική κρίση που είναι βέβαιο ότι θα προκληθεί να αποσταθεροποιήσει την οικονοµία και να άρει την εύθραυστη εµπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστηµα.
- ∆εύτερον, η «γενναία» και βιαστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι εξαιρετικά πιθανό να µεγιστοποιήσει την κρίση στην ευρωζώνη.
Άλλωστε να θυμίσουμε εμείς πως ο «σοφός» της Γερμανικής οικονομίας Λάρς Φέλντ τόνισε πως σε περίπτωση μεγάλης αναδιάρθωσης του ελληνικού χρέους θα ακολουθήσει δύσκολη περίοδος προσαρμογής για την Ελλάδα. Ο κ. Φέλντ , σύμβουλος της Μέρκελ υποστηρίζει «haircut» τουλάχιστόν 50% για το ελληνικό χρέος.
Πάντως η συµφωνία της 21ης Ιουλίου παραµένει ενεργή και η υλοποίησή της, η οποία ακολουθεί την αργόσυρτη «ευρωπαϊκή τελετουργία», εξακολουθεί να θεωρείται από τις αγορές και τα κράτη η ασφαλέστερη επιλογή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, όπως σχολιάζει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου