Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Η Αγκυρα στηρίζει την πρόταση Ερογλου Εχει αποτρεπτικό χαρακτήρα έναντι της παρούσας κρίσης λέει ο Νταβούτογλου

Από το ιστολόγιο http://www.ikypros.com/

Η Αγκυρα στηρίζει την πρόταση Ερογλου


Πολύ εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου την πρόταση που επέδωσε χθες στον ΓΓ του ΟΗΕ ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, εκφράζοντας τη στήριξη της Αγκυρας προς αυτή την πρόταση που - όπως είπε - έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα έναντι της παρούσας κρίσης, θα την αποκλιμακώσει και θεωρούμε ότι δημιουργεί μια καθ' όλα θετική ατμόσφαιρα''.


Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ όπου του παρέδωσε την τετράπτυχη νέα πρότασή του, ο Ντερβίς Ερογλου συναντήθηκε με τον κ. Νταβούτογλου και αξιολόγησαν την όλη κατάσταση. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην ''συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοπρηπίδας'' που υπέγραψαν Τουρκία και ψευδοκράτος στη Νέα Υόρκη, ανακοινώνοντας ο ίδιος ότι αυτή έγινε αποδεκτή από το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο στα κατεχόμενα.

Η επικοδομητική - όπως τη χαρακτήρισε - πρόταση Ερογλου προς τον ΓΓ του ΟΗΕ περιλαμβάνει δύο πτυχές, η μια αφορά την αποτροπή της αρνητικής επιροής των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων και προσθέτει ένα πνεύμα συνεργασίας σε αυτές τις συνομιλίες. Γιατί, υποστήριξε, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, οι μονομερείς ενέργειες δίνουν το νόημα του σαμποτάζ των συνομιλιών, ''αλλά με αυτή την πρόταση δίδεται μια επιτάχυνση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων επειδή διασφαλίζεται, στο πνεύμα μιας συνεργασίας, η συνέχιση των συνομιλιών με κοινό τρόπο από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένων και των ερευνών''.

Ανέφερε δε ότι είναι μια πρόταση που θα κριθεί ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις επειδή το πρόσωπο που θα προταθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ και οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών στην ''επιτροπή'' αυτή που θα δημιουργηθεί, θα παίρνουν μαζί αποφάσεις. ''Εξάλλου ο κ. Χριστόφιας δεν απέρριψε ότι υπάρχουν εδώ δικαιώματα των Τ/κ. Και αυτός είπε (θα συγκεντρωθούν σε ένα ταμείο τα χρήματα), αλλά εδώ (στην πρόταση Ερογλου) δεν πρόκειται για μια μονομερή εφαρμογή, μαζί θα λαμβάνουν αποφάσεις, θα τα χρησιμοποιούν και αντί να χρησιμοποιούνται γι άλλους σκοπούς χωριστά από τις δύο πλευρές, θα ενισχύσει την μεταξύ τους συνεργασία για την χρήση αυτών των πηγών με στόχο το κοινό όφελος''.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, όπως σε αυτή την εποικοδομητική πρόταση, η ε/κ πλευρά έρθει με δική της εποικοδομητική εισήγηση και να συμφωνηθεί πριν ο κατάλληλος μηχανισμός για κάτι τέτοιο. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αξιολογήσει την πρόταση Ερογλου και στο θέμα των βημάτων που πρέπει να γίνουν θα δώσει συνέχεια με τις απόψεις του.

Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό όπως στο παρόν διάστημα, όλοι προσπαθήσουν να εμποδίσουν την αύξηση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, σε μια μονομερή ή προβοκατόρικη ενέργεια.

Στις δικές του δηλώσεις ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι στη συνάντησή του με τον ΓΓ συζήτησαν δύο θέματα, την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις έρευνες των Ε/κ για φυσικό αέριο. Ζήτησε, είπε, από τον ΓΓ του ΟΗΕ ασκώντας την πρωτοβουλία του να εμποδίσει τις ενέργειες των Ε/κ. Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, το ψευδοκράτος με την Τουρκία και την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) έχουν κάνει μια συμφωνία και πως η "κυβέρνηση" πήρε απόφαση γι αυτό το θέμα. ''Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας παντού, σε ολόκληρο το νησί υπάρχουν δικαιώματα και της τ/κ πλευράς, εμείς κάναμε χρήση του δικαιώματος να δώσουν άδεια για έρευνες σε ολόκληρο το νησί''.

Για να αναιρέσουν, συνέχισε, αυτή την απόφασή τους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρέπει να αναβάλει την απόφαση που πήρε. ''Σε αντίθετη περίπτωση κάναμε την πρότασή μας, σύμφωνα με αυτή θα δημιουργηθεί μια ad hoc επιτροπή όπου θα συμμετέχει ίσoς αριθμός Τ/κ και Ε/κ και πρέπει η έγκριση των δύο πλευρών να δίδεται γραπτώς με ομοφωνία για άδειες έρευνες ή εξόρυξη φυσικού αερίου. Τα έσοδα που θα υπάρξουν θα τοποθετούνται σε ένα ταμείο που θα δημιουργηθεί υπό την προεδρία του ΓΓ και θα χρησιμοποιηθούν για τα έξοδα που θα προκύψουν σε περίπτωση θετικής κατάληξης των διαπραγματεύσεων. Εάν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό, πρέπει και πάλι να εγκριθεί με ομοφωνία από τις δύο πλευρές, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτά τα έσοδα δεν θα χρησιμοποιηθούν για εξοπλισμούς''.

Ερωτηθείς για την αντίδραση του Μπαν Γκι- μουν στην πρότασή του ο κ. Ερογλου είπε ότι ''βεβαίως και δεν είπε αμέσως στηρίζω την πρότασή σας, αλλά τη ζήτησε από εμάς γραπτώς και με ευχαρίστηση είδα ότι την πήρε και επιπλέον έκανε αστείο λέγοντας ότι του αναθέσαμε μια νέα αποστολή''.

Οσον αφορά τις συνομιλίες, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ανάλογα με την απόφαση που θα λάβει ο ΓΓ του ΟΗΕ στο τέλος του Οκτώβρη και την έκθεσή του θα ενεργήσουν. Διερχόμαστε, ανέφερε απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ένα διάστημα που διερωτούμαστε εάν η ε/κ πλευρά μπορεί ή όχι να επικεντρωθεί στις συνομιλίες (λόγω των πολλών εσωτερικών προβλημάτων) για να εκφράσει την άποψη ότι οι συνομιλίες θα συνεχισθούν.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν συζήτησε το θέμα της ''συμφωνίας'' με το ψευδοκράτος, με τον Ελληνα ομόλογό του Σταύρο Λαμπρινίδη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως ήταν στην ατζέντα και ο καθένας είπε τις απόψεις του στο θέμα αυτό.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η ''συμφωνία'' αυτή αποτέλεσε ένα μέτρο έναντι στο αποτέλεσμα μιας μονομερούς εφαρμογής και πως η Τουρκία δεν θέλησε ποτέ να αυξήσει την ένταση, λέγοντας ότι ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται δεν είναι σωστή η επιβολή ενός νέου αρνητικού τελεσμένου. Αυτό, πρόσθεσε, ανέφερε και στον Ελληνα ομόλογό του.

Ανακοίνωσε δε ότι αύριο Δευτέρα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν και ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία. ''Ξέρουμε ότι η θέση μας είναι δίκαιη, δεν θέλουμε να δώσουμε άδεια να αυξηθεί η ένταση με οποιονδήποτε τρόπο, σημαντικό τώρα είναι όπως όλοι κάνουν βήματα με σωφροσύνη και να απέχουν απο μονομερείς εφαρμογές''.

Ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου αμέσως μετά τη συνάντησή του έφυγε από την Νέα Υόρκη και μέσω Κωνσταντινούπολης, αναμένεται να επιστρέψει στα κατεχόμενα στις 3 σήμερα το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου