Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Κλιμακώνεται η σύγκρουση με το PKK Κύμα συλλήψεων Κούρδων αυτονομιστών από τις τουρκικές Αρχές

Από το ιστολόγιο http://news.in.gr/world/article/?aid=1231130016
Η πρόσφατη έκρηξη στην Άγκυρα αναζωπύρωσε το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα
Η πρόσφατη έκρηξη στην Άγκυρα αναζωπύρωσε το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )         
Αγκυρα, Τουρκία

Σε δεκάδες συλλήψεις δημάρχων και στελεχών που ανήκουν σε κουρδικές οργανώσεις με το πρόσχημα της «παροχής βοήθειας σε τρομοκράτες» προχωρούν τις τελευταίες ημέρες οι τουρκικές Αρχές απαντώντας στη κλιμάκωση των επιχειρήσεων του PKK στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Όπως επισημαίνουν ακόμα και τα τουρκικά μέσα, το PKK από τα μέσα του καλοκαιριού έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις του κατά στόχων του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας προκαλώντας μέχρι στιγμής δεκάδες θύματα, μεταξύ τους πάντως και αμάχους.

Παράλληλα και η Άγκυρα έχει σκληρύνει τη στάση της με συχνές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και βομβαρδισμούς ακόμα και μέσα στο έδαφος του βορείου Ιράκ όπου έχουν βάσεις ομάδες του PKK.

Την Παρασκευή συνελήθφησαν τρεις δήμαρχοι και άλλα τρία ηγετικά στελέχη του PKK, στα πλαίσια έρευνας για τις σχέσεις με εξτρεμιστικές κουρδικές ομάδας, σύμφωνα με τις Αρχές.

Πρόκειται για τους δημάρχους του Σιρνάκ, της Σιλόπης και του Ιντίλ, στις κατοικίες των οποίων εισέβαλλε η αστυνομία. Κρατούνται ακόμη τρία στελέχη του Κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BDP) ενώ προσήχθησαν για ανάκριση άλλα 23 μέλη, όλα για τις φερόμενες σχέσεις τους με το PKK.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα οι τουρκικές Αρχές έθεσαν υπό κράτηση στην επαρχία του Σιρνάκ πάνω από 50 μέλη της Ένωσης των Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK) και από αυτά συνέλαβαν τα 47. Δεκάδες άλλοι οδηγήθηκαν στην αστυνομία σε επιχείρηση στην επαρχία της Σμύρνης.

Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου έχουν προσαχθεί πάνω από 350 μέλη και στελέχη φιλοκουρδικών οργανώσεων ενώ οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε 88 συλλήψεις αναφέρει η Zaman. Πολλοί από τους συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συμμετοχή ή παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση και για προσπάθεια καταστροφής της ενότητας του έθνους.

Το κύμα διώξεων και συλλήψεων συμπίπτει με την αυξημένη δραστηριότητα του PKK μέλη του οποίου επιτίθενται κατά φυλακίων του τουρκικού στρατού ή κατά της αστυνομίας ενώ εμπλέκονται και πολύωρες ανταλλαγές πυρών.

Το Σάββατο έξι Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 10 τραυματίστηκαν μετά την πολύωρη επιδρομή δυνάμεων του ΡΚΚ, με στόχο αστυνομικό σταθμό στη νοτιοανατολική Τουρκία, στην επαρχία της Σίρτης.

Στην ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν τρεις αντάρτες του ΡΚΚ.

Οι αντάρτες τοποθέτησαν μάλιστα νάρκες για να καθυστερήσει η άφιξη ενισχύσεων του στρατού ενώ έβαλαν και κατά των ελικοπτέρων που στάλθηκαν εναντίον τους.

Επιπλέον, αργά το Σάββατο σε άλλη επίθεση Κούρδων σε πόλη κοντά στο Ντιγάρμπακιρ τραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο αστυνομικοί.

Την περασμένη Τρίτη τα Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν ανέλαβαν την ευθύνη για την τοποθέτηση βόμβας στο κέντρο της Άγκυρας κοντά στο προεδρικό μέγαρο και το γραφείο του πρωθυπουργού με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου