Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

TI ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΡΟΤΑ ΤΟΥ ΠΙΡΙ-ΡΕΙΣ

Σχόλιο ιστολογίου μας : ......με την ματιά των Τούρκων .....δείτε τον χάρτη , θα καταλάβετε αμέσως τι παίζεται.......
Από το ιστολόγιο http://tourkikanea.gr/

Πρακτορείο Ειδήσεων Haberturk  21-9-2011

Τι υπάρχει στην ρότα του Πίρι Ρέις ;
Το Πίρι Ρέις σήκωσε Άγκυρα. Τι το περιμένει άραγε στον δρόμο ; Ένα ρίσκο πολέμου ή μια θάλασσα με πετρέλαιο και φυσικό αέριο.



Η έναρξη των γεωτρήσεων που άρχισε ο Ελληνοκυπριακός τομέας μέσω της εταιρίας Amerikan Noble Energy παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας άναψε το φυτίλι και ο πρωθυπουργός Ερντογάν άρχισε την διαδικασία. Ταχύτατα συναντήθηκε στην Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο της ΤΔΒΚ Ντερβίς Έρογλου και υπέγραψε συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία μετά από αυτήν την ταχύτατη εφόρμηση δεν καθυστέρησε να δώσει ακόμη ένα μήνυμα στον στόλο στην Μεσόγειο και στην διεθνή κοινή γνώμη : Το ερευνητικό σκάφος μας Πίρι-Ρέις βγαίνει αμέσως στην Μεσόγειο. Αυτό δεν ήταν μόνο ένα μήνυμα, αλλά ταυτόχρονα και μια εντολή προς την τουρκική γραφειοκρατία του τύπου ¨Πράξτε τα δέοντα¨. Και έτσι το Πίρι Ρέις που μέχρι χτες έκανε τις ετοιμασίες του σήμερα το μεσημέρι είπε ¨Βίρα τις άγκυρες, εις το όνομα του Θεού¨.
ΤΟ ΠΙΡΙ-ΡΕΙΣ ΑΝΟΙΞΕ ΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ Η ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ;
Η ρότα και το δρομολόγιο του Πίρι-Ρέις ακόμη δεν είναι σαφή. Πληροφορίες από πηγές που είναι κοντά στο υπουργείο Ενέργειας λένε πως ανάμεσα στις περιοχές όπου θα γίνουν έρευνες είναι και η κοινή περιοχή, η λεγόμενη Λεβιάθαν της ΤΔΒΚ και του Ελληνοκυπριακού τομέα όπου γίνονται τώρα γεωτρήσεις από τον Ελληνοκυπριακό τομέα.

Αυτό δείχνει ότι το Πίρι Ρέις σήκωσε άγκυρα για ένα ταξίδι ιδιαίτερης έντασης από διπλωματική σκοπιά. Η στρατηγική διπλωματίας της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο ποια ρίσκα και ποιες ευκαιρίες περιλαμβάνει ; Ποιάν είναι η σημασία της εφόρμησης που πραγματοποιεί η Τουρκία με το Πίρι-Ρέις ;
Με βάση τους ειδικούς στα θέματα της Ενέργειας πρόκειται για μια καθυστερημένη έφοδο. Και τονίζουν ότι πρέπει να γίνει και μια έφοδο από ειδικούς της διεθνούς διπλωματίας.
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ;
Διότι στην πράξη αποστολή του ταξιδιού του Πίρι Ρέις είναι να διακηρύξει και στον Ελληνοκυπριακό τομέα αλλά και στην διεθνή κοινή γνώμη ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει με όλη της την ισχύ και τις δυνατότητες της τις κινήσεις που δεν ¨αναγνωρίζει¨.
Με βάση την γνώμη ειδικών η Τουρκία έκανε το βήμα για το υψηλότερο σκαλί σε μια μακριά σκάλα που αυξάνει την ένταση στην Μεσόγειο. Όμως η έφοδος του Πίρι Ρείς χαρακτηρίζεται ως κάτι που έπρεπε να γίνει και ήθελε θάρρος για αυτό. Τώρα είναι ανάγκη να γίνουν με την ίδια ταχύτητα και τα υπόλοιπα βήματα στην σκάλα. Γίνεται λόγος για δραστηριότητες στην περιοχή από Συρία, Αίγυπτο, Λίβανο, ΗΠΑ και ακόμη και από Αγγλία. Σε αυτή την κατάσταση τονίζεται ότι η Τουρκία πρέπει να χρησιμοποιήσει τα πολύ ισχυρά ατού που έχει στα χέρια της σχετικά με την κατάσταση στην Μεσόγειο και το Κυπριακό θέμα.
Ένα από τα πιο σημαντικά είναι να υπογράψει αντίπαλες συμφωνίες με χώρες όπως ο Λίβανος και η Αίγυπτος που έχουν λόγο στην περιοχή και είναι γνωστή η ένταση στις σχέσεις τους με το Ισραήλ, καθώς και να συνάψει μια στρατηγική συμμαχία με μια από τις πιο ισχυρές χώρες στο θέμα της διεθνούς αγοράς ενέργειας.
Φυσικά αυτά που λέμε είναι μόνο οι επικεφαλίδες μιας μακράς διαδικασίας. Μάλιστα κατά την πορεία του Πίρι Ρέις υπάρχουν πολύ σημαντικές λεπτομέρειες. Να λοιπόν η πορεία στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση το μάτι των ειδικών.
ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Πως σχολίασαν οι ειδικοί την μεγάλη επίδειξη με την έξοδο του Πίρι Ρέις, τι μήνυμα έχει στην γλώσσα της διεθνούς διπλωματίας και τι είδους αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει ;
ΦΙΚΡΕΤ ΕΡΤΑΝ : ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟ
¨Εάν δεν είχε γίνει, θα σήμαινε ότι θα παρέμενε άφωνη σε μια κίνηση που έγινε εναντίον της, θα φαινόταν να είναι σε μια κατάσταση αδυναμίας να απαντήσει. Δηλαδή δεν υπήρχε άλλη διέξοδος παρά να το κάνει¨ αναφέρει ο ειδικός συγγραφέας εξωτερικής πολιτικής Φικρέτ Ερτάν. Λέει : ¨ Η Τουρκία είναι ένα ισχυρό κράτος, και η απέναντι πλευρά κηρύσσει μονόπλευρα την ΑΟΖ. Η Τουρκία είναι ο προστάτης των Τουρκοκυπρίων. Είναι υποχρεωμένη να διαφυλάττει τα δικαιώματα τους. Για αυτό ήταν υποχρεωμένη να κάνει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει επιστροφή σε αυτό. Για το αν θα υπάρξει ή όχι κάποιο περιστατικό ή όχι αυτό είναι άλλο θέμα, αλλά δεν το πιστεύω. Άλλωστε δεν είναι σαφές αν θα εισέλθουμε ή όχι στις αμφισβητούμενες περιοχές όπου κάνουν τις έρευνες οι Ελληνοκύπριοι. Δεν είναι σαφές μέχρι που θα το πάμε. Είναι απαίτηση όμως να δείξουμε μια σημαία.
…………………
ΧΑΣΑΝ ΚΟΝΙ : ΑΡΓΗΣΕ ΚΙΟΛΑΣ
Ο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής καθηγητής Χασάν Κονί αναφέρει πως η κίνηση του Πίρι Ρέις είναι μια κίνηση ισορροπίας για να αποτρέψει την απέναντι πλευρά και λέει : ¨Άργησε κιόλας. Διότι ο καθορισμός της ΑΟΖ πάει ως το έτος 1999. Η συμφωνία με την Αίγυπτο έγινε το 2003, δηλαδή η ΑΟΖ της Αιγύπτου το 2003 έγινε οικονομική περιοχή της Κύπρου. Μάλιστα στην συμφωνία υπάρχει η εξής φράση : ¨Αίγυπτος δεσμεύεται να στηρίξει τις έρευνες υδρογονανθράκων της Κύπρου. Δέχεται να στηρίξει τις έρευνες της.
Ακολούθως γίνονται συμφωνίες με την Συρία, με τον Λίβανο και με το Ισραήλ. Άλλωστε το Ισραήλ στην δική του οικονομική ζώνη έχει αρχίσει να βγάζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ακολούθως άρχισε να κινείται στην περιοχή Νο 12. Έτος 2011…Η Τουρκία ήρθε στα συγκαλά της τον Σεπτέμβριο του 2011. Θα στείλει μια επιτροπή. Στους γεωφυσικούς χάρτες δεν φαίνεται να υπάρχει πετρέλαιο στην πλευρά μας. Το φυσικό αέριο πάει ως εξής. Από τα νότια της Κύπρου πάει προς τα πάνω προς το Καστελόριζο και από το Καστελόριζο προς την Ρόδο…
Φαίνεται να υπάρχει σε αυτό το τρίγωνο. Μάλιστα η Ελλάδα είχε κάνει συμφωνία οριοθέτησης της οικονομικής περιοχής με την Αίγυπτο πολύ νωρίτερα. Στο μεταξύ η Τουρκία δεν είχε ιδέα για αυτές τις εξελίξεις.
…………………….
Οι Αραβικοί λαοί μας υποδέχτηκαν πολύ καλά. Η Αίγυπτος μας αγκάλιασε. Τότε ας ακυρώσει την συμφωνία που έκανε με τον Ελληνοκυπριακό τομέα. Για να καταλάβουμε αν πραγματικά μας αγαπάει ή όχι. Διότι έτσι εσείς είστε αρραβωνιασμένοι και λέτε ότι αγαπάτε άλλον. Να χαλάσετε τον αρραβώνα και να τον πετάξετε¨.
…………………
………………….

Κίτρινο : Η υφαλοκρηπίδα που ισχυρίζεται ότι έχει η Ελλάδα
Πορτοκαλί : Η περιοχή που ισχυρίζεται  ο Ελληνοκυπριακός τομέας
Γαλάζιο : Η περιοχή που μένει για την Τουρκία.
Μπλε : Η περιοχή που ισχυρίζεται ότι έχει η  Τουρκία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου