Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Πέρασε από τη Βουλή η πρόταση για την αύξηση του ορίου χρέους στις ΗΠΑ - Το "μπαλάκι" στη Γερουσία

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/
Πέρασε από τη Βουλή η πρόταση για την αύξηση του ορίου χρέους στις ΗΠΑ - Το "μπαλάκι" στη Γερουσία
(upd) 269 ψήφοι υπέρ και 161 κατά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ως “μπάλωμα” και οπισθοχώρηση του Ομπάμα σχολιάζουν τα αμερικάνικα ΜΜΕ τη χθεσινή συμφωνία για το αμερικάνικο χρέος. Τι λένε οι οίκοι αξιολόγησης.

Η ψηφοφορία στη Βουλή

Με ενδιαφέρον αναμένεται την Τρίτη η ψηφοφορία στη Γερουσία, μετά τη συμφωνία της τελευταίας στιγμής που ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής, μεταξύ των παρατάξεων η οποία δείχνει να αποτρέπει στο άμεσο μέλλον μία απροσδιόριστων επιπτώσεων για την παγκόσμια οικονομία στάση πληρωμών των ΗΠΑ και την υπερψήφιση της από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Δραματική ήταν η εμφάνιση και η ψήφος υπέρ του σχεδίου της εκπροσώπου της Δημοκρατικής παράταξης Γκραμπριέλ Γκίφορντς που νωρίτερα στη χρονιά είχε υποστεί δολοφονική επίθεση με πυροβολισμό στο κεφάλι.

Το "μπαλάκι" πλέον είναι στα χέρια της Γερουσίας, που αναμένεται να υπερψηφίσει την πρόταση, ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δεσμευτεί πως θα την υπογράψει.

Οι επικρίσεις


Έντονα είναι τα πυρά που δέχεται από μερίδα του Τύπου ο πρόεδρος Ομπάμα για το ότι ουσιαστικά υπέκυψε στα αιτήματα των συντηρητικότερων Ρεπουμπλικάνων για περικοπές σε κοινωνικά προγράμματα υγείας και δημόσιας ασφάλειας. Ο αμερικάνος πρόεδρος μάλιστα δέχεται για τον ίδιο λόγο και εσωκομματικά πυρά από Δημοκρατικούς που του καταλογίζουν πως απέτυχε να εισάγει φορολογικές αυξήσεις για τα υψηλότερα εισοδήματα στο “deal”
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δήλωση του Ραούλ Γκριχάλβα, που ηγείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων μιας 74μελούς ομάδας φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο οποίος αναμένει ότι «τα περισσότερα μέλη της προοδευτικής ομάδας να καταψηφίσουν» το νομοσχέδιο. Τα μέλη της ομάδας θα συνεδρίαζαν το απόγευμα για να διαμορφώσουν την στάση τους.
Και τα δύο σώματα πρέπει να συμφωνήσουν για να προωθηθεί το νομοσχέδιο στον πρόεδρο Ομπάμα για υπογραφή. Η μεγαλύτερη μάχη αναμένεται πάντως να τεθεί στη Βουλή όπου εξοργισμένοι Δημοκρατικοί και σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικανοί του κινήματος Tea Party πιθανόν να έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν ικανό αριθμό ψήφων για να θέσουν “μπλόκο” στο σχέδιο.

To “deal”


Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε την Κυριακή προβλέπει την αύξηση του ορίου του χρέους κατά τουλάχιστον 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να δανειστούν και να αποπληρώσουν τους πιστωτές τους μέχρι το 2013. Σήμερα το όριο δανεισμού ανέρχεται σε 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα όμως θα μειωθούν οι δαπάνες –χωρίς ταυτόχρονη των φόρων– κατά 1 τρισεκατομμύριο. Θα συσταθεί κατόπιν μια ειδική διακομματική επιτροπή που θα αναλάβει να προτείνει, πριν από τις 23 Νοεμβρίου, περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες, ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Στην περίπτωση που η επιτροπή δεν καταλήξει σε συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή ένας μηχανισμός που θα επιβάλει αυτόματα ορισμένες περικοπές.

Τα επικριτικα σχόλια του αμερικάνικου τύπου


«Αποκρουστική συμφωνία» που απέτρεψε το χάος χαρακτήρισαν το συμβιβασμό οι New York Times.  Δια στόματος του νομπελίστα οικομολόγου Πόλ Κρουγκμαν  μάλιστα υποστηρίζεται πως θα η συμφωνία θα “καταστρέψει μία οικονομία που βρίσκεται ήδη σε ύφεση. “

Όντας παράλληλα μία σχεδόν ολοκληρωτική συνθηκολόγηση στα αιτήματα των Ρεπουμπλικάνων, ο επιφανής οικονομολόγος επισημαίνει ότι καλλιεργείται η αίσθηση ότι ο στυγνός εκβιασμός λειτουργεί και στερείται πολιτικού κόστους, δίνοντας έτσι πάτημα στη σκληρή μερίδα των Ρεπουμπλικανών Tea Party να θέσουν μπλόκο σε μελλοντικές προσπάθειες πολιτικής συνεννόησης.

Την ανησυχία της για τον αυτόματο μηχανισμό περικοπών εξέφρασε η Washington Post ενώ σημειώνει ότι η συμφωνία «δεν είναι μια λύση για την οποία μπορούν να υπερηφανεύονται όσοι συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις».

Η USA Today από την πλευρά της γράφει ότι ο συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής «δεν έχει τίποτα το ειδυλλιακό» αφού επί της ουσίας απλώς μεταθέτει για αργότερα το πρόβλημα του ελλείμματος και του χρέους της χώρας.

Επιφυλακτικοί οι οίκοι αξιολόγησης

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία δείχνει να αποτρέπει μία καταστροφική χρεωκοπία του  αμερικανικού κράτους, πολιτικοί και επενδυτές θα την εξετάσουν εξονυχιστικά για να δουν εάν  είναι επαρκής για να πείσει τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να διατηρήσουν το αξιόχρεο  των ΗΠΑ στο ανώτατο δυνατό επίπεδο ('ΑΑΑ').
Η ασθμαίνουσα οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ δεν αφήνει άλλωστε πολλά περιθώρια, με την ανάπτυξη του β’ τριμήνου στο ληθαργικό 1,3%, και την ανεργία να αγγίζει τα υψηλά για τις ΗΠΑ επίπεδα του 9%, και ενώ τα προγράμματα τόνωσης της οικονομίας από τη Fed μπορεί να έσβησαν μεν τη «φωτιά» της Lehman αλλά απέτυχαν να οδηγήσουν εκ νέου τη χώρα σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η Moody’s επισημαίνει μεν ότι, σε περίπτωση συμφωνίας, πιθανότατα θα διατηρίζει την αξιολόγηση της στο AAA αλλά θα θέσει πιθανόν αρνητικό outlook σε περίπτωση που διαφανεί πως δεν αλλάζει ουσιαστικά κάτι στο πρόβλημα παρά απλώς μετατίθεται με την συμφωνία.

Ο οίκος Standard & Poor's (S&P) έχει κρατήσει την αυστηρότερη στάση απέναντι στις ΗΠΑ,  προειδοποιώντας την Ουάσινγκτον με πιθανές υποβαθμίσεις εάν δεν υποβάλλει ένα αξιόπιστο  σχέδιο περικοπής του δημοσιονομικού ελλείμματος τουλάχιστον διπλάσιου ύψους από αυτό που περιλαμβάνει η συμφωνία της Κυριακής.                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου