Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

«Πάγος» στις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας, λόγω φυσικού αερίου

Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/news/?p=16563

Ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρυ Μεντβέντεφ, διέλυσε τα όποια σχέδια υπήρχαν για επίσκεψή του στην Ουκρανία, για να παρευρεθεί στην παρέλαση και στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ημέρας του Ναυτικού.
Την πληροφορία διέρρευσε η ρωσική εφημερίδα Kommersant, η οποία, επικαλούμενη πηγές του ουκρανικού υπουργείο Εξωτερικών και του Κρεμλίνου, ανέφερε ότι η επίσκεψη του Ν. Μεντβέντεφ στη Σεβαστούπολη, θα γινόταν μόνο εάν το Κίεβο αποδεχόταν τη συγχώνευση της κρατικής του εταιρείας φυσικού αερίου, Naftogaz, με τη ρωσική κρατική Gazprom.




Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι παρά την τρέχουσα κατάσταση στις σχέσεις με τη Ρωσία, τους ενδιαφέρουν οι όποιες επαφές μεταξύ των προέδρων. Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η απόφαση μη επίσκεψης του προέδρου λήφθηκε όταν κατέστη ξεκάθαρο ότι η συμφωνία δε θα προχωρήσει. Ωστόσο, η εκπρόσωπος Τύπου, Ναταλία Τιμάκοβα, αρνήθηκε ότι ο Μεντβέντεφ είχε προγραμματισμένη επίσκεψη στη Σεβαστούπολη… Αντ’ αυτού ο πρόεδρος της Ρωσίας βρέθηκε στο θύλακα του Καλίνιγκραντ.
Η Ουκρανία επιθυμεί στενές σχέσεις με τη Μόσχα, αλλά με αξιόλογους και ίσους όρους, όπως στην περίπτωση της συγχώνευσης των δύο εταιρειών. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία λειτουργεί συνεχώς υπό το φόβο που της δημιούργησε το ΝΑΤΟ, φοβούμενη σε αυτήν την περίπτωση την πιθανότητα η Ουκρανία να γείρει εγγύτερη προς τη Συμμαχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου