Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Νομοθέτες του ΗΒ: Η Τουρκία θα πρέπει να βελτιώσει τον έλεγχο των συνόρων της για να γίνει μέλος της ΕΕ

Από το ιστολόγιο http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/08/blog-post_1649.html#more

Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα δημιουργούσε σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας, προειδοποιούν ορισμένοι βουλευτές του ΗΒ. [Reuters]
Η Τουρκία θα πρέπει να ενισχύσει τους ελέγχους των συνόρων της πριν γίνει μέλος της ΕΕ, είπε μια ομάδα νομοθετών του ΗΒ σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα (1η Αυγούστου), προειδοποιώντας πως η ένταξη της χώρας θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων του μπλοκ των 27 χωρών.


Η Τουρκία ξεκίνησε τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ένωση τον Οκτώβριο του 2005, αλλά η διαδικασία έχει καθυστερήσει για διάφορους λόγους, ενώ αρκετές χώρες-μέλη παραμένουν αντίθετες στην ένταξη της χώρας ως πλήρες μέλος οποτεδήποτε στο μέλλον.


Ο Αρμόδιος Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, είπε στα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, τα οποία ετοίμασαν την έκθεση, πως η ένταξη του κυρίως μουσουλμανικού κράτους στο μπλοκ δεν αναμένεται σε γενικό πλαίσιο να ολοκληρωθεί πριν από το 2020.

Τα σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, χώρες-μέλη της ΕΕ, στο βορρά είναι πολύ μικρά σε σύγκριση με αυτά που μοιράζεται με τις γειτονικές της χώρες στα νότια και νοτιοανατολικά. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται η Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, οι οποίες θα γίνουν μέρος των εξωτερικών συνόρων του μπλοκ μετά την ένταξη της Τουρκίας.

Οι νομοθέτες του ΗΒ, των οποίων η χώρα είναι ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, περιέγραψαν τα χερσαία σύνορα του κυρίως μουσουλμανικού κράτους με την Ελλάδα ως "το βασικό παραθυράκι για την παράνομη μετανάστευση" προς την Ένωση.

"Έως τον Οκτώβριο του 2010, περίπου το 46% του συνόλου των παράνομων μεταναστεύσεων που ανιχνεύτηκαν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ πραγματοποιήθηκαν στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι αρχές υποστηρίζουν πως έως και 350 μετανάστες προσπαθούσαν να περάσουν σε καθημερινή βάση τη χερσαία συνοριακή γραμμή, μήκους 12,5 χιλιομέτρων, κοντά στην ελληνική πόλη Ορεστιάδα", ανέφεραν στην έκθεση.

Κατόπιν αιτήματος της Αθήνας, μια ομάδα ειδικών της Frontex, της υπηρεσίας συνόρων της ΕΕ, τοποθετήθηκε στην περιοχή τον Νοέμβριο του περασμένου έτους προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει το εντεινόμενο πρόβλημα των παράνομων εισόδων από την Τουρκία.

Η ομάδα ομιλητών ανέφερε πως ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων μειώθηκε κατά πάνω από 4,5 φορές μέσα σε πέντε μήνες -- από 7.607 τον Οκτώβριο του 2010 σε 1.632 τον Φεβρουάριο του 2011, σημειώνοντας πως η μείωση ενδέχεται να οφείλεται και στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.

Η επιτροπή πρότεινε την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργιών του σώματος ώστε να γίνει δυνατή η συνεργασία με τις τουρκικές συνοριακές υπηρεσίες, τις οποίες και επαίνεσε για τις συνεχείς τους προσπάθειες για καλύτερη διαχείριση της ροής των μεταναστών.

"Χρειάζεται μια συλλογική δέσμευση από την Ελλάδα, την Τουρκία και την ΕΕ, καθώς και τις διεθνείς υπηρεσίες εφαρμογής του νόμου, ώστε να μοιράζονται πληροφορίες και να συνεργάζονται για να ανατρέψουν τις εγκληματικές συμμορίες που ευθύνονται για τη μεταφορά χιλιάδων μεταναστών στην ΕΕ κάθε μήνα", είπε ο Κιθ Βαζ, βουλευτής του εργατικού κόμματος και πρόεδρος της επιτροπής.

Οι τουρκικές ομάδες διακίνησης ναρκωτικών αποτελούν σημαντική απειλή στην εσωτερική ασφάλεια του μπλοκ των 27 χωρών, προειδοποίησαν τα μέλη της επιτροπής, επισημαίνοντας πως έως και το 80% της ηρωΐνης που διακινείται από το Αφγανιστάν προς τη δυτική και κεντρική Ευρώπη, έρχεται μέσω Τουρκίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Europol, της υπηρεσίας της ΕΕ για την εφαρμογή του νόμου, η ποσότητα κοκαΐνης που μεταφέρεται από τη Νότια Αμερική στην ΕΕ μέσω της Τουρκίας και των Βαλκανίων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Αν και η ποσότητα κοκαΐνης, που έχει ως προορισμό την αγορά του μπλοκ αλλά κατάσχεται καθοδόν από τις τουρκικές αρχές, έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία χρόνια, παραμένει πολύ χαμηλότερη από αυτή που κατάσχεται κατά μήκος της καθιερωμένης οδού διακίνησης μέσω της Ιβηρικής χερσονήσου, είπαν οι βουλευτές.

Εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους σχετικά με τα υψηλά επίπεδα διακίνησης σαρκός από και προς την Τουρκία από τοπικές εγκληματικές ομάδες.

Σύμφωνα με την επιτροπή, η ΕΕ θα πρέπει "να κάνει ειδικές ρυθμίσεις ώστε η Τουρκία να υιοθετήσει κάποια από τα χαρακτηριστικά του μέλους της ΕΕ πριν από την πλήρη ένταξή της, προκειμένου να αντιμετωπίσει την οργανωμένη διακίνηση ναρκωτικών και μεταναστών με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα".

Προέτρεψε επίσης το νέο τουρκικό Κοινοβούλιο να ψηφίσει νόμο προστασίας δεδομένων ώστε να γίνει δυνατή η συνεργασία σε υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των αρχών της χώρας και της Europol πριν από την ένταξη.

Το παρών περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου