Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Ιταλία: ΗΠΑ και Ευρωζώνη ευθύνονται για τις πιέσεις στη χώρα -Έκτακτη συνάντηση Juncker με Ιταλό ΥΠΟΙΚ - Νέοι φόβοι για Ιταλία και Ισπανία

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     (upd6) Η κρίσιμη κατάσταση σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ ευθύνεται για τις ασφυκτικές πιέσεις των αγορών στην Ιταλία, παρά τη δραστική μείωση του ελλείμματος της χώρας, τονίζει η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας του Υπ. Οικονομικών της Ιταλίας, σύμφωνα με το Reuters, ενώ Ιταλοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι το χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας παραμένει σταθερό.
"Το τραπεζικό μας σύστημα είναι σταθερό, λόγω της έγκαιρης αντίδρασής μας στην ενίσχυση της κεφαλαιακής μας βάσης", επισημαίνει η Επιτροπή του ΥΠΟΙΚ, η οποία δεσμέυεται να συνεχίζει να επιτηρεί την κατάσταση.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr έγραφε:
Έκτακτη συνάντηση Juncker με Ιταλό ΥΠΟΙΚ - Φόβοι για προσφυγή της Ιταλίας στο μηχανισμό στήριξης -
Ανησυχίες και για την Ισπανία
Έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, J. Tremonti, θα έχει την Τετάρτη ο πρόεδρος του Εurogroup, J. C. Juncker, καθώς η κρίση χρέους έχει αρχίσει να δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο στην Ιταλία, αλλά και στην Ισπανία και οι ανησυχίες για προσφυγή τους στο μηχανισμό στήριξης έχουν αυξηθεί δραματικά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Tremonti θα έχει συνομιλία και με τον επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ, O. Rehn.
Οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται το τελευταίο διάστημα οι ιταλικές τράπεζες, ωστόσο είναι γεγονός. Nωρίτερα, νέα αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Unicredit σημειώθηκε στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, μετά από έντονη μεταβλητότητα. Η διαπραγμάτευση της μετοχής της ιταλικής τράπεζας αναστέλλεται σχεδόν καθημερινά το τελυταίο διάστημα...  Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας διαψεύδει ότι εξετάζει σχέδιο για ακύρωση εκδόσεων ομολόγων. "Μέχρι τα τέλη Ιουλίου η χώρα έχει καλύψει το 65,3% των εκδόσεων ομολόγων για το 2011", δηλώνει αξιωματούχος του υπουργείου.Η κρίση χρέους που ξεκίνησε από την Ελλάδα το 2010 φαίνεται ότι αρχίζει και σκιάζει και τις μεγάλες οικονομίες της Μεσογείου. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της Ισπανίας και της Ιταλίας για να αποτραπεί η ένταξη σε μηχανισμό στήριξης...
Τα CDS στην Ισπανία κινούνται στις 435 μονάδες βάσης, ενώ στην Ιταλία 375 μονάδες βάσης. Οι αποδόσεις αγγίζουν για την Ιταλία και την Ισπανία επικίνδυνα επίπεδα.... Στην Ισπανία βρίσκονται στο 6,33% από  6,47% νωρίτερα και η Ιταλία στο 6,07% να σημειωθεί ότι αυτές οι αποδόσεις είχαν καταγραφεί το 1997 επί εποχής πεσέτας και λιρέτας αντίστοιχα.
Υπό το βάρος των ανησυχιών αυτών, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας συναντάται με στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας και των εποπτικών αρχών του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι το θέμα της αύξησης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Παράλληλα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι θα απευθυνθεί την Τετάρτη στα δύο σώματα του κοινοβουλίου της χώρας.
Στην Ισπανία ο Πρωθυπουργός Θαπατέρο επίσης συναντάται με το οικονομικό του επιτελείο, ενώ φαίνεται πως μεταθέτει για αργότερα τις διακοπές του με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας της οικονομίας της χώρας. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Θαπατέρο, όπως και η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ε. Σαλγάδο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους ομολόγους τους σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία.
Από την πλευρά της, να καθησυχάσει τις αγορές για τις αυξανόμενες ανησυχίες για την Ισπανία και την Ιταλία επιχειρεί η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια να μειώσει τους φόβους για μετάδοση της κρίσης χρέους. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν, η ΕΕ παροκολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές. "Δεν έχει τεθεί θέμα παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ιταλία και την Ισπανία", τονίζει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι δύο χώρες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για τη διόρθωση της δημοσιονομικής τους κατάστασης.
Οι αγορές γνωρίζουν ότι ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης, ο EFSF, δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράζει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά για το επόμενο τρίμηνο ή τετράμηνο, καθώς η συμφωνία τελεί υπό έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων, αναφέρει ο David Owen της Jefferies Fixed Income. Την ώρα που ο μηχανισμός διαθέτει μόλις 275 δις. ευρώ κεφάλαια, εάν εξαιρέσει κανείς τα κεφάλαια που έχουν διατεθεί στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αναλυτές της Citigroup θεωρούν ότι για να σταματήσει η μετάδοση της κρίσης θα χρειαστούν 2 τρις. δολάρια και σοβαρή γερμανική υπόσχεση για παρέμβαση.
Σύμφωνα με τους αναλυτές η Ιταλία και η Ισπανία θα χρειαστούν σημαντικά ποσά ρευστότητας το Σεπτέμβριο και το Φεβρουάριο αντίστοιχα, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι αγορές να εστιάζουν τους φόβους τους σε αυτές τις χώρες. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι φόβοι και δεν υπάρξει κάποια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που χειρίζονται το χρέος τότε η μετάδοση της κρίσης στον πυρήνα της ευρωζώνης θα είναι σχεδόν σίγουρη.
Η JP Morgan είχε στο τέλος Μαΐου επισημάνει ότι η Ιταλία διαθέτει ρευστότητα 44 δις. ευρώ και ότι δεν θα ακολουθούσε εμπροσθοβαρή πολιτική άντλησης κεφαλαίων για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες του 2011. Από την άλλη, η Ισπανία διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια μέχρι τον επόμενο χρόνο, αλλά σε περίπτωση που υπάρξει κάποια εμπλοκή με την Ιταλία τότε θα υπάρξει πρόβλημα με αυτές οι δύο χώρες οι οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένες.

(Πρώτη ενημέρωση 13.18)


www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου